Hardveres videó kódolásra is képes a Sandy Bridge

A legfrissebb hírek szerint a Sandy Bridge processzorok tartogatnak majd egy olyan meglepetés funkciót, amelyről eddig még nem olvashattunk. A SemiAcccurate-től származó értesülések alapján úgy néz ki, hogy a Sandy Bridge alapú processzorok dedikált videó kódoló motorral érkeznek, amely segít majd a különböző videók egyik formátumból a másikba történő kódolásában.

Hardveres videó kódolásra is képes a Sandy Bridge

A legfrissebb hírek szerint a Sandy Bridge processzorok tartogatnak majd egy olyan meglepetés funkciót, amelyről eddig még nem olvashattunk. A processzorok dedikált videó kódoló motorral érkeznek, amely segít majd a különböző videók egyik formátumból a másikba történő kódolásában.

A szóban forgó dedikált logikai elem a fenti képen látható, méghozzá a pirossal bekarikázott részen. A blokk 3 mm2 körüli mérettel rendelkezik és a feltételezések szerint besegít majd a rendszernek a videó kódolásával kapcsolatos feladatokban. Hardveres gyorsításon alapuló videó kódoló (transzkódoló) alkalmazások már egy ideje elérhetőek és ezeket már több videokártya generáció is támogatja, ám a funkció mindezidáig nem terjedt el a felhasználók körében akkora mértékben, mint azt a gyártók korábban gondolták.

Amennyiben az Intel belép ebbe a piaci szegmensbe, úgy a hardveres gyorsítás kiaknázására képes programok új lendületet kaphatnak, ugyanis a gyártó valószínűleg minden erejével azon lesz, hogy népszerűsítse a processzorai által kínált extra funkciót. Az Intel és a szoftverkészítő vállalatok általánosságban elmondható, hogy jó kapcsolatot ápolnak egymással, így semmi akadálya nincs, hogy az Intel megoldását támogtó szoftverek hamar, nagy mennyiségben váljanak elérhetővé az új processzorok megjelenése után.

A funkció képességeiről az IDF alkalmával tartott bemutatón már ízelítőt is kaphattak a szerencsések: egy egy perc körüli hosszúságú 1080p-s videó (30 Mbps) átkonvertálása iPhone kompatibilis formátumba kevesebb, mint 10 másodperc alatt megtörtént. A fenti fotókon azt is láthatjuk, hogy a Sandy Bridge processzorokhoz milyen logók tartoznak, sőt, a vállalat egy Sandy Bridge processzort is kiállított, amit egy Nehalem és egy Westmere modell mellé helyezve lehetett megnézni, ahogy az az alábbi képen is látható.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward