Hamarosan szintet lép a Yamaha motorozó robotja

A humanoid formájú robot már most is elég ügyes ahhoz, hogy egy normál felhasználásra szánt motort elterelgessen a pályán, méghozzá elég komoly tempóban.

Hamarosan szintet lép a Yamaha motorozó robotja

A Yamaha Motor Co., Ltd. először a 44. Tokiói Motor Show alkalmával mutatta be különleges, humanoid formájú robotját, amit az SRI International szakembereivel együttműködve fejlesztenek. A MOTOBOT névre keresztelt robot különlegessége, hogy képes elvezetni egy utcai felhasználásra szánt, speciális módosításoktól mentes motort. Persze ezt nem úgy kell elképzelni, hogy forgalomban is helytáll, megállás alkalmával pedig leteszi a lábát – de könnyen lehet, hogy az az idő is eljön.

A MOTOBOT első fejlesztési szakaszát számos pozitív eredmény övezte, a technológia ütőképesnek és életképesnek mutatkozott. Komoly fegyvertény volt, hogy a MOTOBOT nem egy vérszegény, alacsony teljesítményű motorra ült fel, hanem egy ízig-vérig sportmotorra, a Yamaha R1M-re, amely 1000 köbcentis hengerűrtartalmú motorjával abszolút nem egy kispályás kétkerekű.

Az ígéretes robotot akció közben is meg lehet csodálni, hála a lentebb látható szórakoztató kisfilmnek. Ez a videó még a 44. Tokiói Motor Show alkalmából készült.

A fejlesztők most újabb áttörésre készülnek, ugyanis a MOTOBOT fejlesztésének második szakaszában már a nagysebességű versenypályás tesztelés kapja a főszerepet, ahol lehetőség szerint a 200 km/órás sebesség elérése a cél. Ehhez persze kitartó munkára van szükség – az ütemterv alapján 2017-re születhet meg a kívánt eredmény.

A MOTOBOT fejlesztése során szerzett know-how természetesen komoly célokat szolgál: a Yamaha szakemberei az értékes tapasztalatokat motorozást támogató rendszerekben és egyéb területeken is fel szeretnék használni. A koncepció ötletes és érdekes – kíváncsian várjuk, milyen meglepetéseket tartogatnak még a Yamaha és az SRI szakemberei.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward