Hamarosan érkezik a TegraX1 alapokra helyezett Shield Tablet

Az Nvidia már gőzerővel dolgozik a legújabb referencia táblagépén, ami a vállalat legújabb fejlesztését foglalja már magába.

Hamarosan érkezik a TegraX1 alapokra helyezett Shield Tablet

Az Nvidia a Tegra 4 megjelenése óta elkészít az aktuális SoC egységével egy referencia készüléket is, és nem lesz ez másként a Tegra X1 esetében sem. A Tegra 4 egy könnyen hordozható kézi konzollal debütált 2013-ban, majd ezt 2014-ben egy olyan táblagép követte a Tegra K1-gyel, amihez egy kontrollert is tervezett az Nvidia.

Galéria megnyitása

A zöldek a legfrissebb pletykák szerint, megint egy táblán munkálkodnak. Az új készülék az első generációs Shield Tablet helyét veheti át a termékpalettán. A Tegra X1 teljesítménye kiemelkedőnek ígérkezik az eddigi információink alapján. Az Nvidia új központi chipjében a legérdekesebb a grafikus processzor lesz, amit nem túlzás brutálisnak nevezni, figyelembe véve a jelenlegi konkurenseket. A többiek még a Kepler IGP-t használó Tegra K1-gyel futnak versenyt, miközben a Tegra X1-ben már egy Maxwell architektúrás erőmű foglal helyet.

Galéria megnyitása

Ez a 256 CUDA feldolgozót tartalmazó IGP 16 textúrázóval és ugyanennyi ROP egységgel van megáldva, az órajele pedig elérheti akár az 1 GHz-et is. Ha minden erejét mozgósítania kell, akkor FP16-os precizitás mellett lenyűgöző, 1 TFLOP/S teljesítményt képes elérni, FP32 mellett pedig ennek a feléről beszélhetünk, aminek egyetlen másik jelenleg ismert SoC sem jár a közelében. A támogatott API-k sora is hosszú: van DirectX 12, OpenGL 4.5, CUDA, OpenGL ES 3.1, valamint persze AEP (Android Extension Pack) is, és ezek csak a fontosabbak. Processzor tekintetében az Nvidia ezúttal hanyagolta a saját fejlesztésű Denver magokat, és inkább a big.LITTLE architektúrát „vették kölcsön” az ARM-tól. A konfiguráció ilyen tekintetben már megszokott, négy-négy Cortex-A57-tel és Cortex-A53-mal kell számolni.

Galéria megnyitása

A referencia eszközt az Nvidia naprakész, gyors frissítésekkel támogathatja majd, a prioritás a játékokon lesz, de az „Android élményre” is nagy hangsúlyt fektetnek, az optimalizálások révén így mindenkor simán futnak majd a különböző animációk és persze az elindított applikációk is. Az Nvidia a Shield HUB szolgáltatással is felvértezi majd az új Shieldet. A HUB magába foglal szinte mindent, amivel még teljesebbé lehet tenni a Tegrák által nyújtott felhasználói élményt. Elérhetőek innen a GRID játékok, különböző multimédiás tartalmak, és olyan androidos játékok is, amelyek jobbak vagy szebbek, mint egy konkurens chipkészletet tartalmazó szerkezeten. Egyre több ilyen szoftver van egyébként, ami valamivel többet nyújt azoknak a játékosoknak, akik egy Tegrás eszközt vesznek. Ide sorolható például a Game of Thrones, a Grand Theft Auto: China Town, a Oddworld Stranger’s Wrath vagy egyebek mellett akár a Turbo Dismount is, mely ugyan faék egyszerűségű, ám az Nvidiának tökéletes a jobb fizika demonstrálására. A Tegra X1 remek multimédiás képességekkel rendelkezik, és ezt is kihasználhatják a Shield Tabletnél. Minden formán támogatja a 4K megjelenítést – még 60 Hz mellett is –, és boldogul a H.265/HEVC és VP9 kódolású tartalmakkal. A keretén pedig már HDMI 2.0-s csatlakozó lehet.

Bár ilyesmiről eddig nem szólt a fáma, de az Nvidia megfontolhatná androidos játékkonzol készítését is. Eddig ugyan egyik ilyen jellegű termék sem ért el komolyabb sikereket a piacon, de látva a Tegra X1-ben szunnyadó erőt, elképzelhető, hogy ezúttal mind a fejlesztők, mind pedig a vásárlók nyitottabbak lennének egy ilyen megoldásra.

Galéria megnyitása
Az Ouya a Tegra 3-mal próbálkozott elsőként konzolt alkotni.

Valószínűleg hamarosan részleteket is megtudunk majd az új Shield modellről. Legközelebb a vállalat a március elején megrendezésre kerülő MWC-n beszélhet a referencia táblagépről, de a szintén márciusban (17-én) tartandó Nvidia 2015 GPU Technology Conference talán még jobb alkalomnak ígérkezik erre.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap