Shop menü

HA MINDEN IGAZ, ÚJRA KÉSZÍTHET TITAN SOROZATÚ VIDEOKÁRTYÁT AZ NVIDIA – ÉRKEZIK A TITAN AI?

A Titan AI a GB202-es típusú Blackwell GPU köré épülhet, a GeForce RTX 5090-hez képest pedig akár 15%-kal is gyorsabb lehet. Egyelőre kérdéses, hogy kereskedelmi forgalomban végül megjelenik-e...
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Ha minden igaz, újra készíthet Titan sorozatú videokártyát az Nvidia – Érkezik a Titan AI?

Az új generációs videokártyák a jelenlegi információk alapján majd csak a következő év folyamán debütálhatnak, igaz, ezt hivatalosan még egyetlen érintett sem erősítette meg, de az idő előrehaladtával remélhetőleg azért tisztulni fog a kép. Ennek fényében az Nvidia Blackwell alapú GeForce RTX 50-es sorozatú videokártyái is majd csak jövőre jelenhetnek meg, ám úgy tűnik, nem a GeForce RTX 5090 lesz a leggyorsabb modell, ugyanis a friss pletykák egy „TITAN AI” névre keresztelt modellről is említést tesznek, ami a már-már elfeledett Titan családot erősíti.

Az új videokártya a GeForce RTX 4090-hez képest akár 63%-kal is gyorsabb lehet, de még az érkező GeForce RTX 5090 teljesítményét is felülmúlhatja mintegy 15%-kal, azaz igencsak impresszív teljesítményt mutathat fel. Már amennyiben tényleg piacra is kerül, ugyanis anno egy GeForce RTX 4090 Ti jelölésű modellről is érkeztek hírek, ám az végül nem jelent meg.

Maga a Titan sorozat 2013 elején debütált az Nvidia kínálatában, majd 2014 közepén megjelent a Titan Z is, ami egyértelműen a kompromisszummentes játékra vágyó gamereknek készült. Később a Titan X, a Titan Xp és a Titan V modellek megjelenésével kissé változott a célközönség, ugyanis már nem feltétlenül a gamereket, sokkal inkább azokat vette célba a különlegességekkel a gyártó, akik a játék mellett különböző olyan munkákat is végeznek az adott hardveren, amelyekkel kiaknázhatóak a csúcskártyában rejlő lehetőségek. Ezt az Nvidia Studio driverek megjelenése is segítette, amelyekkel zökkenőmentesen futhattak ezeken a kártyákon a professzionális alkalmazások is, sőt, akár az AI és HPC piacon jellemző munkafolyamatokat is limit nélkül futtathatták.

Galéria megnyitása

A Titan sorozatnak az Ampere generációval vége szakadt, ott már csak egy GeForce RTX 3090 Ti modell érkezett, Titan sorozatú videokártya nem. A trend a GeForce RTX 40-es széria megjelenésével tovább folytatódott, ennél a családnál már „Ti” jelölésű csúcskártyát sem dobtak piacra, hiszen a GeForce RTX 4090 is olyan masszív teljesítményt kínált, amelyre egyetlen riválisnak sincs válasza. A gamereknek szánt csúcskártya olyannyira „erős”, hogy a legutóbbi amerikai exportkorlátozások értelmében nem lehet Kínába szállítani, éppen ezért egy GeForce RTX 4090D jelölésű példánnyal kellett előrukkolnia az Nvidia csapatának.

Az egyelőre rejtély, hogy a Blackwell sorozatban végül megjelenik-e a pletykált Titan AI GPU, lesz-e rá egyáltalán szükség, vagy azokat a GB202-es grafikus processzorokat, amelyek e modell alapját adnák, inkább a professzionális piacra szánt termékekhez használja fel a gyártó. Utóbbiban több logika lehet, hiszen az Intel legújabb ARC sorozatú videokártyái, a Battlemage generáció tagjai aligha érnek fel akár csak a GeForce RTX 5090 szintjéig, és ugyanez várható az AMD RDNA 4 alapú Radeonjainál is – nincs rá sok esély, hogy az abszolút csúcskategóriás Nvidia videokártyák piacát veszélyeztetik majd teljesítményükkel.

Ha érkezik Titan sorozatú Nvidia videokártya, az biztosan nem a közeljövőben jelenik meg, hiszen a gyártáshoz szükséges, minél több hibátlan erőforrással rendelkező GB202-es grafikus processzorokból elegendő mennyiséget kell felhalmozni. Arról egyelőre nincs hír, hogy az új videokártya pontosan hány CUDA magot tartalmazna, valamint a memória-alrendszer pontos felépítése sem ismert, de ha tényleg érkezik a Titan AI, az elkövetkező negyedévek folyamán biztosan kiszivárog majd vele kapcsolatban ez-az.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére