Shop menü

GŐZERŐVEL KÉSZÜL AZ APPLE VISION PRO, ÉS ÚJABB EXTRÁIRA DERÜLT FÉNY

Az Apple továbbra is arról beszél, hogy a készülék 2024 elején bevetésre fog kerülni az eredetileg tervezett áron.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Gőzerővel készül az Apple Vision Pro, és újabb extráira derült fény

Lement az Apple éves „iPhone eseménye”, ami szokás szerint az okostelefonokat és a viselhető kiegészítőket állította a figyelem középpontjába. De azért mostanában nem múlhat el úgy Apple bemutató, hogy annak keretében ne bukkanjon fel a Vision Pro szemüveg, így történt ez most is.

A Vision Pro a rendezvényen többször is felbukkant, és új információkkal is gazdagodhattunk ennek kapcsán. A vállalat megerősítette, hogy a szemüveg bevezetése az eredeti terveknek megfelelően megy majd. Sok pletyka volt arról, hogy nem megy jól a gyártás, gond van a különböző komponensekkel, de az Apple tartja azt, hogy 2024 elején meg fog jelenni a Vision Pro.

Kiderült, hogy a második generációs AirPods Pro vezeték nélküli fülhallgatóval támogatni fogja az Apple Lossless Audio technológiáját a szemüveg. Az USB-C-s készülék kapcsán beszéltek erről, de meglepő lenne, ha a már korábban megvásárolt lightningos eszközzel nem menne, hiszen a hardver elvileg nem módosult ilyen szempontból. Bízunk abban, hogy a cég nem tol ki a már meglévő felhasználókkal.

Galéria megnyitása

Az izgalmas látványvilág mellett kiváló hangélményben lehet majd része a felhasználóknak, legyen szó videoklipek megtekintéséről vagy éppen koncertfelvételek fogyasztásáról. Az Apple általánosan biztosíthatja majd a Lossless Audio használatát, a különböző alkalmazások, játékok is nagy felbontásban szólalhatnak majd meg a Vision Pro szemüveghez kapcsolódó AirPods Prón keresztül. A fülesbe integrált H2 chip révén lesz megoldható a jobb hangátvitel a készülékek között.

A vállalat „úttörő vezeték nélküli protokollt” emlegetett a bemutatón, mellyel 20 bites, 48 kHz-es hangminőség lesz támogatott (a 24 bit/48 kHz a megszokottabb formátum, itt lejjebb kell adni). Ezen felül pedig azt is kiemelte az Apple, hogy rendkívül alacsony késleltetéssel megy majd az átvitel. Lényeges lesz az élmény szempontjából, hogy a kép és a hang között ne legyen érzékelhetően nagy csúszás, mert az sokat tud rontani az élményen.

Még a FaceTime hívásoknál is támogatott lesz a „veszteségmentes” hangzás, szóval a beszélgetések élmény is maradandóbb lehet, mint az AirPods Pro nélkül lenne. Persze azért sok esetben ez megfelelő forrás nélkül nem különösebben lesz hallható a Vision Pro használata során.

A másik izgalmas fejlesztés az új termékek kapcsán, hogy az iPhone 15 Pro okostelefonok alkalmasak lesznek majd arra, hogy Térbeli videókat rögzítsenek, amit utána a Vision Próval lehet visszanézni. Láttunk már korábban 3D videózásra alkalmas mobilt, és ott extra kamerákkal lehetett ezt megoldani, az iPhone 15 Pro esetén viszont ilyen nincs. Az Apple azt találta ki, hogy döntött helyzetben a főkamera és az ultra-széles látószögű egység fog egyszerre két külön képet rögzíteni.

Galéria megnyitása

Így a térhatást már meg lehet oldani, bár az tény, hogy a két kamera eléggé közel van egymáshoz ehhez. Az eljárás háttere nem ismert, de minden bizonnyal arról van szó, hogy az ultraszéles látószögű kamera képének a közepéből kivág majd a mobil egy olyan szeletet, ami arányaiban többnyire azonos a főkamera által látott képpel.

A nyaraláson rögzített videók, koncertfelvételek ezáltal egészen egyedi élményt jelenthetnek majd, amikor az ember egy Vision Pro szemüvegen tudja ezeket visszanézni. Főleg akkor lehet ez igazán érdekes, mikor másoknak akarja megmutatni az átélt élményeket a felhasználó. A Térbeli videó felvételi funkció már idén elérhető lesz, de ez nem található meg az alapfunkciók között.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére