Google: Android 10-re váltott az Android TV

És egy különleges kütyüt is készített erre az alkalomra a Google.

Google: Android 10-re váltott az Android TV

Az Android TV platform egy kicsit mindig lemaradva követi a funkcionalitásban a mobilokra szabott Androidot, egészen eddig az Android 10 újításai például nem voltak elérhetőek a Google rendszerét futtató televíziókra, de ez most megváltozott. A keresőóriás pedig egy új fejlesztői hardverrel is előrukkol ennek örömére.

A Google 2014 óta dolgozik azon, hogy az Android TV révén egy olyan alapot biztosítson a tévék számára, ami rendkívül rugalmas használatot tesz lehetővé. Az Android TV a lakások központja lehet a Google szerint, hiszen ez egy olyan felület, ami ideális a kapcsolódó eszközök vezérlésére is. Mostantól pedig már a szoftveres környezetben biztosított a 29-es API szint is, ami új lehetőségeknek terem alapot.

A vállalat elmondása alapján most elsősorban a fejlesztőkön a sor, akik megismerkedhetnek az Android TV környezetben is az Android 10 nyújtotta új opciókkal. A televíziók és multimédiás lejátszók csak néhány hónap elteltével kaphatják majd meg ezt éles bevetésre. A Google saját bevallása szerint ez nem egy akkora újítás lesz, mint az Android Oreo érkezése volt két évvel ez előtt, de lehet több pozitívumra is számítani.

A frissített Android TV platform jobb teljesítményt nyújthat majd, miközben a biztonságot tekintve is előre lépdelhet. Az új rendszer esetében a tárhely magasabb szintű védelemben fog részesülni, és a felhasználói adatok titkosítva tárolódnak. A TLS 1.3 lesz az alapértelmezett szabvány innentől. A Project Treble révén pedig a frissítések szükség esetén hamarabb fognak célt érni. A Google itt már a legfrissebb biztonsági javításokat is bevezeti, szóval ebből a szempontból is üdvözölendő a frissítés.

A Google azért, hogy segítse a fejlesztőket az új környezetre való átállásban, létrehozta az ADT-3 fejlesztői eszközt. Ez egy utólag csatlakoztatható készülék, ami már eleve az új szoftveres környezetet biztosítja majd az érdeklődők számára. Ez megfelelő teljesítménnyel rendelkezik ahhoz, hogy a szakemberek olyan applikációkat készíthessenek és tesztelhessenek rajta, amik gond nélkül futnak majd a boltokban is kapható, Android TV rendszerű televíziókon.

Galéria megnyitása

Nem egy nagyon erős megoldásról van szó, de nem is az volt a Google célja, hogy az Nvidia Shield TV-vel versenyezzen. Az ADT-3 magában foglal egy négymagos lakát Cortex-A53 feldolgozókkal, valamint 2 GB-nyi rendszermemóriát az Android és a futtatandó appok számára.

Az újdonság támogatja a 4K lejátszást, nem probléma számára a HDR kezelése, és a 60 FPS anyagok mozgatásakor is lehet rá számítani, szóval a multimédiás képességei kiválóak. Egy HDMI 2.1 kimenet van rajta, ezen kapcsolódhat a TV-hez. És rendelkezik távirányítóval, amire az alapvető gombok kerültek csak fel, melyek mindenhol biztosítottak.

Az új szoftver frissítéssel jut majd el az érintett készülékekre, de arról egyelőre nincsen semmilyen konkrét információnk, hogy ez a frissítés mikor indul, és hol lehet rá számítani. A már fentebb is említett Shield TV a Google kiemelt partnereként valószínűleg az elsők között fogja az Android 10 alapú Android TV rendszert megkapni, és valószínűleg a legtöbb televíziógyártó is használatba fogja ezt venni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap