Shop menü

GLOBÁLIS RAJTOT VETT A REALME 11 4G-S ÉS 5G-S VERZIÓBAN IS

A Realme két új mobillal állt elő szinte azonos néven, de vannak fontos különbségek a vasak között.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Globális rajtot vett a Realme 11 4G-s és 5G-s verzióban is

Igyekszik a Realme minél szélesebb kínálattal szolgálni a vásárlóknak, és most két olyan mobilt indított el globálisan, amik zavarba ejtően hasonló névre hallgatnak. Itt a Realme 11 5G, és a Realme 11 csak 4G LTE modemes kivitele. A készülékek között sok a közös nevező.

Az újdonságok ugyanolyan dizájnt használnak, ugyanakkor élőben azonnal kézzel fogható és szemmel látható különbség lesz közöttük, ugyanis nem egy méretben futnak. A méret talán az egyik legjelentősebb eltérés a gépek között. A Realme 11 4G „csak” 6,4 hüvelykes átlóval rendelkezik, míg a Realme 11 5G-nél már egy 6,72 colos panel tölti ki a felületet szinte maradéktalanul.

Nagyon fontos, hogy a 4G-s készüléknél AMOLED technológiás a megjelenítő, míg az 5G-s kivitelnél IPS-ről beszélhetünk. Az viszont már közös bennük, hogy 2400 x 1080 képpontos felbontással rendelkeznek, és 90 Hz-es működést támogatnak. A Realme 11 4G-nél még Gorilla Glass 5 üveg is előkerült.

Galéria megnyitása

Az eszközök a Realme UI 4.0 grafikus felhasználói felülettel megtoldott Android 13 operációs rendszert használják. A szoftveres terület teljesen azonos lesz a két terméknél, ebből a szempontból nem tartogatnak különbségeket.

16 megapixeles szelfik készítésére képesek a készülékek. Ha videózni kell az előlapi kamerával, abban az esetben 1080p minőséggel lehet számolni. A videohívások alkalmával ideális partner lesz mind a kettő modell.

Galéria megnyitása

A mobilok hátán egyaránt 108 megapixeles főkamera található, és PDAF eljárást használnak a gyors és pontos élességállítás érdekében. Képesek a pixeleket összevonni, és egyébként 1/1,67 hüvelykes fizikai méretű szenzort használnak. Van még egy társkamera is a mobilokban, de az nem különösebben érdekes, csak 2 MPixeles és a portrémód támogatására szolgál.

Galéria megnyitása

A Realme 11 5G lett a világ első okostelefonja a MediaTek Dimensity 6100+ rendszerchippel, de igazából ez nem olyan nagy show, mint ahogy elsőre hangzik. Egy jó képességű és aránylag gyors lapkáról van szó, de nem nyújt semmi különlegest, és nagyjából hasonló lehet a teljesítménye, mint a Realme 11 4G-ben dolgozó Helio G99 lapkának. A RAM is ugyanúgy 8 GB, a tárhelynél pedig annyi az eltérés, hogy a 4G-s verziót lehet majd kérni 128 GB-tal is a 256 gigás mellett, míg az 5G-vel szolgáló megoldás csak 256 GB-os csomagban fog megjelenni. Egyaránt bővíthetők a gépek.

A kapcsolati lehetőségeknél a legfontosabb különbség ugyebár nyilván az, hogy a Realme 11 5G esetében van 5G modem is, amiről a társát választó vásárlóknak le kell mondania. A 4G VoLTE már adott mindkét konfigurációnál, mint ahogy a 802.11ac szabványnak is megfelelő, kétsávos Wi-Fi, az A-GPS vevő és a Bluetooth modul. NFC chipet a vállalat csak az 5G-s kivitelnél említett, a 4G-snél erről nem esett szó. A páros Dual-SIM-es, dedikált SIM fiókokkal és DSDS kártyakezeléssel dolgozva.

Galéria megnyitása

A Realme 11 4G egy könnyebb, kisebb eszköz lett, de egyik sem túl nehéz, a nagyra nőtt Realme 11 5G is csak 190 grammot nyom. Oldalra került a mobilok ujjlenyomat-olvasója, a bekapcsoló gomb rejti a biometrikus szenzort. Egyaránt rendelkeznek 3,5 milliméteres Jack csatlakozóval a szerkezetek a már megszokott C-típusú USB-n felül.

Galéria megnyitása

5000 milliamperórás akkumulátorral jönnek a készülékek, de mivel a méretük és a kijelzőjük eléggé eltér, és az 5G is csak az egyik mobilban „meríti a telepet”, így üzemidőben nagy eltérés lehet a Realme 11 4G javára. Ez a modell különösen jól bírhatja majd. Egyébként 67 wattos teljesítménnyel lehet őket tölteni, a SuperVOOC eljárást támogatják, így ebből a szempontból sem érheti a párost kritika.

Galéria megnyitása

A Realme 11 4G és 5G Ázsia különböző pontjain indul útnak, a 4G-s mobil Vietnamban kezdi a karrierjét, az 5G-vel szerelt pedig Tajvanon. Az eszközök ára 100 ezer forint körül alakul, és ebből a szempontból nem kell nagy eltérésre számítani, azonos árszinten fognak mozogni.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére