GeForce-újdonságok Sparkle és Albatron-módra

A Sparkle a hét utolsó munkanapját egy Calibre sorozatú, gyárilag tuningolt GeForce GT 240-es videokártyával zárja, az Albatron pedig egy GeForce G210-es modellel jelentkezik, amelynek különlegessége abban rejlik, hogy PCI Express x1-es slotban foglalhat helyet.

GeForce-újdonságok Sparkle és Albatron-módra

A Sparkle a hét utolsó munkanapját egy Calibre sorozatú, gyárilag tuningolt GeForce GT 240-es videokártyával zárja, az Albatron pedig egy GeForce G210-es modellel jelentkezik, amelynek különlegessége abban rejlik, hogy PCI Express x1-es slotban foglalhat helyet.

[bold]Gyárilag tuningolt kártyával száll harcba a Sparkle

[/bold]

Kezdjük a sort az erősebbik újdonsággal. A Sparkle terméke a Calibre X240-es, illetve X240/1G típusjelzést viseli attól függően, hogy a videokártyán 512 MB-nyi vagy 1 GB-nyi fedélzeti memória van-e jelen. A 96 stream processzort (vagy CUDA magot, kinek mi) tartalmazó GPU DirectX 10.1-es támogatással büszkélkedik és 128 bites adatsín segítségével csatlakozik a GDDR5-ös típusú fedélzeti memóriához. A GPU a referencia 550 MHz helyett 630 MHz-en ketyeg, a shaderek órajelét pedig 1340 MHz-ről 1677 MHz-re emelték. A memória chipek mind az 512 MB-os, mind pedig az 1 GB-os modell esetében effektíve 3600 MHz-en üzemelnek, összehasonlításképpen a referencia órajel ezzel szemben 3400 MHz. A terméken egy DVI, egy D-Sub és egy HDMI portot helyeztek el.

A gyári tuning mellett egyedi kétslotos hűtő is szerepel a repertoárban. A kártyán elhelyezett ventilátor a referencia megoldásoknál hatékonyabb hűtést kínál, ugyanis lapátjai kétrétegű felépítéssel büszkélkednek, de ezzel együtt egy jópofa, hatékony funkcióval is rendelkezik a hűtés: a légkeverő a rendszer indulásakor 30 másodpercig az óra járásának megfelelően, majd 30 másodpercig az óra járásával ellentétesen pörög, így megpróbálja eltávolítani a lerakódott port az alkatrészekről és a borda aljáról. Hogy ez a technológia mennyire hatékony, az kérdéses, de mindenesetre ötletes.

A Calibre X240-es modell, amin 512 MB-nyi memória található Kínában már feltűnt, ott 114 dollárnak megfelelő összeget kell érte letennünk az asztalra.

[bold]Az Albatron egy szerényebb képességekkel megáldott, olcsóbb újdonsággal próbálkozik

[/bold]

A tajvani Albatron friss terméke a GeForce G210 videó-lapkakészlet köré épül és a szokványos megoldásokkal ellentétben nem PCI Express x16-os, hanem PCI Express x1-es slot segítségével kapcsolódik a rendszerhez. A 40 nm-es csíkszélességgel készülő GT218-as GPU összesen 16 stream processzorral rendelkezik, a memória interfész pedig ebben az esetben 64-bites. A DirectX 10.1-es támogatással ellátott újdonság GPU-ja 589 MHz-en üzemel, míg a shaderek 1402 MHz-en, az 512 MB-nyi DDR2-es fedélzeti memória pedig 500 MHz-en ketyeg.

Az alacsony teljesítményű kártya alacsony fogyasztás, illetve hőtermelés mellett végzi el a rá bízott feladatot, így aktív hűtés helyett egy egyszerűbb alumínium hűtőbordával is beéri, vagyis tökéletes csendben működik. A G210-512 PCIe x1 termékkóddal ellátott videokártya egy D-Sub, egy HDMI és egy DVI portot tartalmaz. A termék ajánlott végfelhasználói ára egyelőre nem ismert, de abból kiindulva, hogy a referencia GeForce G210-esek 50 dollár körüli áron vannak forgalomba, ez a kártya sem kerülhet majd sokkal többe.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward