Football Manager 2015 – Gól, vagy kapufa?

Magyar másodosztály, vagy az Aranycsapat?

Football Manager 2015 – Gól, vagy kapufa?

1. oldal

Köztudomású, hogy Magyarország futballnagyhatalom, legalábbis ami az egy főre jutó edzők számát illeti. Nemzeti válogatottunk az utóbbi pár évben a görög drámák és az angol abszurd vígjátékok között ingadozó teljesítményt nyújtott, így aztán nem csoda, hogy eredményeik gyors és radikális javítására még azoknak is van tippjük, akik maximum akkor kerültek közelebbi kapcsolatba labdával, amikor egyszer - miközben felmentettként ültek a padon testnevelésórán - egy figyelmetlen társuk fejbe rúgta őket a bőrgolyóval.

A nagy többség fejtegetése persze még annyit sem ér, mint az általuk megkritizáltak alkalmasint kabaréba illő játéka. Edzéstervüktől megnyomorodnának a futbalisták, az általuk szükségesnek ítélt világsztárok megvásárlása pedig anyagi csődbe döntené a legtőkeerősebb hazai klubbot is. A nagy garral hangoztatott, bombabiztosnak tartott taktikák sajnos még a grundon sem működnének, nem hogy hivatásos sportolók ellen.

Akadnak azonban, akik valóságos fanatikusai kedvenceiknek, és olyan mélységekben ismerik az alakulat erősségeit és gyengeségeit, valamint a foci csínját-bínját, hogy valóban eséllyel vehetnék át egy egyesület megfelelő szakosztályának vezetését.

A számítógépes játékok területén kifejtett munkásságukért a Brit Birodalom Rendjének tagjaivá választott Collyer testvérek 1992 óta igyekeznek kielégíteni ennek a kicsiny, de nagyon is aktív rétegnek az igényeit. A focibolond duó által alapított Sports Interactive eredetileg az Eidos által birtokolt Championship Manager széria újabb és újabb részeit prezentálta óraműszerű pontossággal.

Ám miután 2003-ban elváltak útjaik, és a készítők a Sega kötelékében folytatták azt, amihez a legjobban értenek, új cím alatt kellett megjelentetniük alkotásaikat. Így született meg 2004-ben a Football Manager franchise, amiben ugyanaz maradt a dolgunk, mint korábban: egy futballcsapat teljes körű menedzselése. Nincs ez máshogy a 2015 alcímet viselő résznél sem.

Mihelyst belevágunk a játékba, rögtön megmutatkozik egyik legnagyobb erénye, a döntési lehetőségek egész tárháza és rengeteg sok adat. Ötvenegy ország százkét ligájának valamennyi klubja arra vár, hogy az ő kötelékükben kezdjük meg munkásságunkat. Az egyesületek mellett mind a felnőtt, mind pedig az ifjúsági válogatottak java részét is módunkban áll irányítani, így mindenki meg fogja találni a szája íze szerinti gárdát.

Elhatározásunk komolyabb következményekkel jár, mint elsőre hinnénk, a játék ugyanis egy szimulátor jellegű alkotás. Elviekben tehát egy nevesincs izlandi középcsapattal is elérhetjük az áhított világhírt, de ez semmivel sem lesz könnyebb, mint a valóságban. Így, ha nem egy élvonalbeli csapatnál kezdjük meg tevékenységünket, akkor szerényebb célokat leszünk kénytelenek magunk elé tűzni. Ilyenkor nyilván az elvárások is kisebbek, és ha hibázunk, jóval enyhébb retorzióban részesülünk. Már ha a lehetőségekkel tisztában lévő vezetőség tagjai egyáltalán megfeddnek minket.

Az uruguayi másodosztályban jó eséllyel azzal is megszolgáljuk a bérünket, ha nem a tabella alján kullogunk, hanem a középmezőnyben sikerül végeznünk. Egy gyenge, pénz nélküli, motiválatlan alakulatnál pedig még azt is értékelik, ha az aktuális idényben célunk kimerül abban, hogy igyekszünk nem kiesni a ligából. A Manchester United, vagy a Real Madrid vezetőedzőjeként viszont ennél jóval többet várnak majd el tőlünk, és ha nem hozzuk a kívánt eredményeket, hamar azon kaphatjuk magunkat, hogy elégedetlen megbízóink útilaput kötöttek a talpunkra.

2. oldal

Játékosállományunktól és anyagi lehetőségeinktől függetlenül nem lesz egyszerű a dolgunk. A kicsit egyszerűsített, de nem lebutított Classic, vagy az alaphelyzetet egy kellemetlen eseménnyel megfűszerező Challenge módokban is el lehet veszni a grafikonok és adathalmazok tengerében, a sorozattal megegyező című opciót választva pedig bele fogunk fulladni az információkba és döntési lehetőségekbe.

Focisták tucatjainak adatlapján kell átrágnunk magunkat, hogy tisztában legyünk azzal, mit is tudnak és milyen a személyiségük. Lehet, hogy valaki remek góllövő, csak éppen stresszhelyzetben hajlamos összeomlani, tehát kiélezett szituációkban jobb pihentetni. Van olyan is, aki technikailag magasan képzett és megteszi amit mondunk neki, ám nem igyekszik titkolni, hogy amint lejár a szerződése, elmegy.

Azután, hogy mindent mérlegre téve összeállítottuk, kikből is álljon majd a reményeink szerint jól szereplő csapat kezdő tizenegye és tartaléka, megkezdődhet az érdemi munka.

Első körben az általunk képviselni kívánt játékstílust érdemes meghatároznunk. A formáció kiválasztása mellett abban is döntésre kell jutnunk, hogy milyen stílusban kívánjuk rúgni a bőrt, mint ahogy az sem közömbös, hogy a pályán lévőknek mekkora szabadságot adunk. Minden koncepciónak megvan a maga létjogosultsága. Merev, defenzív játékkal épp úgy kiköthetünk a tabella élén, mint azzal, hogy a meccs utolsó harmadára tartalékoljuk energiánkat, feltéve, ha alaposan begyakoroltatjuk az adott felállást. Hiába van ugyanis a tökéleteshez közeli tervünk arra, hogyan tesszük pokollá a másik oldal pályán töltött kilencven percét, ha játékosaink életükben nem próbálták még ki élesben a 4-4-1-1-et, le fognak szerepelni. Az alapsémák mellett negyvenhárom, az általános viselkedésre, vagy a védekezésre vonatkozó instrukcióval árnyalhatjuk tovább a képet.

Miután végleges formába öntöttük elképzeléseinket, rá kell térnünk a gyakorlásra, mind a csapat, mind pedig a játékosok szintjén. Alakulatunk egyfelől általános, a labdakezelést, védekezést, támadást, és hasonlókat erősítő tréningeken vehet részt, másfelől viszont a következő használni óhajtott formáció apró kis nüanszait is beléjük kell vernünk. Az egyéni tréningeknél különböző részképességeket fejleszthetünk. Hogy mire helyezzük inkább hangsúlyt, az csak rajtunk múlik.

A test karbantartása mellett lelki tényezőket is figyelembe kell vennünk, hiszen nem robotokkal, hanem hús-vér emberekkel dolgozunk együtt. Alkalmasint érdemes meghallgatnunk a problémáikat, valamint nem árt, ha ügyelünk arra, hogy a moráljuk ne süllyedjen le egy bizonyos szint alá. Amennyiben felelőtlen kijelentéseket teszünk, vagy túlzásba visszük a trenírozást, esetleg eladjuk a vezéregyéniségeket, akikre mindenki hallgat, akkor a legjobb esetben is tizenegy, a győzelemre elméletben és fizikailag képes, ám arra mentálisan alkalmatlan labdarúgó szerencsétlenkedését nézhetjük végig a pályán. Még az is könnyedén előfordulhat, hogy a gárda fellázad ellenünk. Elég egy rossz mondat, és hónapok munkája veszik kárba, vagy oda a biztosnak gondolt edzői székünk.

Viszont, a szavak nem csak tragédiákat okozhatnak, hanem csodákat is művelhetnek. Ha a pályára lépés előtt, és a küzdelem félidejében sikerül megtalálnunk a közös hangot futballistáinkkal, olyan szinten fellelkesíthetjük őket, hogy önként és dalolva teljesítenek erejükön felül. A meccsen is ajánlott árgus tekintettel figyelni mi történik, és ha úgy adódik, nem szabad haboznunk egy-egy fáradt, netán gyengén teljesítő, vagy lesérült játékos lecserélésével.

3. oldal

Ahogy azt a korábban olvasottak alapján sejteni lehet, nem mindennapi odafigyelést igényel már csak az is, hogy elkerüljünk egy megalázó, több gólos vereséget, és apait-anyait beleadva, döntetlenre hozzuk az éppen aktuális meccset.

Az edzések vezetése mellett azonban egyéb kötelezettségeink is vannak, amik legalább olyan fontosak, mint a követendő taktika betanítása. Nem árt, ha jó kapcsolatot ápolunk a klub elnökségével. Hiszen ha támogatják a munkánkat, akkor rábírhatjuk őket, hogy jobban felszerelt edzőtermeket, vagy nagyobb stadionokat építsenek nekünk, esetleg kibővítsék a bérekre, vagy igazolásokra fordítható keretet. Előbb-utóbb ugyanis a legfiatalabb játékosunk is kiöregszik, és visszavonul, pótlásáról tehát feltétlenül gondoskodnunk kell. A meccsek előtti, vagy utáni sajtójájékoztatókat sem hanyagolhatjuk el. Bármennyire is csalogató mindig kincstári optimizmussal nyilatkozni, nem árt, ha elismerjük a hibáinkat, mert ha azt követően kapunk ki öt-nullra, hogy pocskondiáztuk az ellenfelet, és garantáltuk a győzelmet, reputációnkon olyan folt eshet, amit sosem mosunk le magunkról.

Megjegyzendő, hogy a játék tartalmaz egy online módot is. Ebben vagy minél több pontot gyűjtve kell a toplista élére kerülnünk, vagy más felhasználók ellen tesztelhetjük le, mennyire állja meg tudásunk nem gépi intelligencia ellen a helyét. Így valódi visszajelzést kaphatunk arról, hol is állunk a virtuális edzők hierarchiájában.

Az eddigiek alapján úgy tűnhet, hogy a játék minden hiba nélkül való. Bár valóban kategóriája jobb darabjai közé tartozik, akad benne pár olyan elem, amin nem ártott volna még egy kicsit dolgoznia a fejlesztőknek. Ugyan az egyes menüpontok könnyen átláthatóak és esztétikusak - vagyis összességében a grafika távolról sem rossz, de a pályán zajló akció látványvilága jó pár évvel ezelőtt is csak közepesnek számított volna. Hangok terén pedig egyenesen siralmas a helyzet. A meccs monoton zúgása nagyon hamar unalmassá válik, más pedig nincs, így fájóan hiányzik a tervezési szakaszból egy, a figyelmet meg nem törő, kellemes háttérzene, ami kisimítja az idegeinket.

Persze, ezek távolról sem súlyos problémák, és a program erényei bőven kompenzálják őket. Az egyetlen komoly, és a játékélményt ha alá nem is ásó, de annak ízét és zamatát némileg megkeserítő hiba a sérülési rendszer. Az edzéseken nem ritka, hogy egyesek szolgálatait 6-7 hónapra nélkülöznünk kell, izomszakadás, vagy törés miatt.

Elvileg ugyan erőnlét-tréninggel, vagy alacsony intenzitású foglalkozásokkal csökkenteni lehet a kockázatot, gyakorlatilag azonban ez sem jelent teljes védelmet. A meccsek pedig valóságos mészárszékekké tudnak fajulni, extrém esetben 4-5 játékosunkat is lerúghatják vehemens ellenlábasaink, ami még az amerikai fociban is ritkaság, nem hogy a jóval szelídebb európai labdajátékban. Lehet, hogy csak a rosszindulat beszél belőlem, de nem lehet nem észrevenni, hogy a letölthető tartalmak között nem csak egy szerkesztőprogramot, és megfelelő szerepléssel amúgy is elérhető bónuszokat lehet vásárolni, hanem egyéb "kvázicsalások" mellett 250 forintért akár egy nyomorékká vert csatárt, vagy mindkét lábát eltörő kapust is hipp-hopp egészségessé lehet varázsolni.

Természetesen igen ritka az olyan helyzet, hogy egy kiesett focistát ne tudjunk mással pótolni, de ha a legfontosabb sztárjátékosunk épp egy nagy tétmeccs előtt emberkedik felkészülés közben, és nullázza le magát három hónapra, át fog futni az agyunkon, hogy kerül amibe kerül, vissza kellene hoznunk a pályára.

A Football Manager 2015 elődeihez hasonlóan rétegjáték, és még az önmagukat nagy focirajongónak vallók közül sem való mindenkinek. Ha rettegünk a táblázatoktól, és a focit inkább szeretjük, mint ismerjük, pénzkidobás megvenni, mert nem fogunk vele jól szórakozni. Amennyiben viszont hajlandóak vagyunk mélyebben is belevetni magunk a témába, mindenképpen érdemes beruháznunk egy kópiába, mert kedvenc alakulatunk csúcsra repítése hosszú hetekre, ha nem hónapokra elég elfoglaltságot jelenthet, különösen ha az online viadalokon is megmérettetjük magukat.

Platform: PC

Galéria megnyitása grid_on

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward