Finnországban kultúrális örökség lett a demoscene

Finnországban kultúrális örökség lett a demoscene

Nehezen tudom elképzelni, hogy Magyarországon hasonló előforduljon, de a finneknél éppen most vették fel a demoscene-t a National Inventory of Living Heritage-be (körülbelül az élő nemzeti kulturális örökség lehet a legközelebbi fordítás), amit az UNESCO standardjának alapján állapítottak meg. A demoscene-t 12 másik tevékenységgel vagy ágazattal jelölték együtt.

A demoscene egy művészeti stílus, ahol a programozók, grafikusok, zenészek együtt, előre meghatározott fájlméretben látványos alakzatokat és animációkat hoznak létre a képernyőn, az igazán profi csapatok meg konkrét kisfilmeket hoznak össze pár kilobyte-ból. Ez a 4 perces Conspiracy videó például nem viccelek, mindennel együtt 64 Kbyte:

Természetesen maguk a demók nem MP4 formátumban futnak, hanem programként, futtatható formátumban, így te is megnézheted otthon például a When Silence Dims The Stars Above-ot, ha letöltöd innen.

Ennek a nemzetközi szubkultúrának az alkotásainak elkészítése hihetetlen leleményességet és tudást igényel. Az az érdekes helyzet áll fent, hogy ebben a magyar demó készítő csapatok élen járnak, számtalan díjakkal gazdagodott már hazai társulat. Viszont a demókat sokan inkább a közösségi élményért csinálják, hiszen együtt nézik meg és ámuldoznak a készítők egymás munkáin. A koronavírus így ezeknek a rendezvényeknek is betett.

Azok a programozók, akik egy jól sikerült demót összeállítanak, szinte biztos eséllyel kerülnek be a legnagyobb játékipari és videokártya készítő cégek legjobb programozói közé, hiszen a végtelenségig optimalizált munkáik a szakma csúcsát képviselik. A Demoscene-ről dokumentumfilm is készült, amit alább tudtok megtekinteni:

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap