FinFET szabadalomsértésért 400 milliós büntetés a Samsungnak

Úgy tűnik, a Samsung megsértette a dél-koreai KAIST IP egyik szabadalmát, amikor a FinFET technológiát saját gyártástechnológiájába ültette, így az aktuális helyzet szerint bírságot kell fizetnie.

FinFET szabadalomsértésért 400 milliós büntetés a Samsungnak

A Samsung és Dél-Korea legjelentősebb kutatóegyeteme, a KAIST (Korea Advanced Institute of Science and Technology) között nemrégiben szabadalmi per indult, amelynek keretén belül az egyetem amerikai székhelyű részlege, a KAIST IP azzal vádolja a Samsungot, hogy az egyetem egyik FinFET szabadalmát jogszerűtlenül használta fel.

Galéria megnyitása

A különböző chipek gyártásához szükséges FinFET egy tranzisztortípust jelöl, ami segít a teljesítmény növelésében, a fogyasztás csökkentésében, illetve a lapkaméret csökkentésében is, így nagy jelentőséggel bír. A Samsung szerint anno együttműködés folyt az egyetem és a vállalat szakemberei között a technológia fejlesztése során, szabadalomsértésről pedig abszolút nincs szó – a Samsung ugyanakkor a szabadalom hitelességét is megkérdőjelezte. További érdekesség, hogy a vállalat korábban elutasítóan viszonyult a KAIST által elvégzett FinFET kutatásokhoz, mert azokban nem igazán látott lehetőséget – egyszerű hóbortnak tartotta az egészet. Ez a hozzáállás azonban megváltozott, ahogy a rivális Intel érdeklődni kezdett a fejlesztés után, majd licencelni is kezdte saját processzorainak fejlesztéséhez – állítja a KAIST IP.

Galéria megnyitása

A szabadalmi per a Texas államban található Marshall szövetségi bíróságán zajlik, ami kedvező terep az efféle pereknek – éppen ezért választotta ezt a bíróságot a KAIST IP, holott székhelye eredetileg Dallasban van. A per aktuális állapota szerint a Samsungnak 400 millió dollárt kell fizetnie a KAIST IP részére, mivel szabadalomsértést követett el. A helyzetet bonyolítja, hogy az ügy kapcsán a szándékosság gyanúja is felmerült, amit ha sikerül bizonyítani, a fentebb említett bírságot akár háromszorosára is emelhetik.

Neked ajánljuk

arrow_backward arrow_forward
Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward