Fehér CPU hűtő és új hővezető paszta a Xigmatek-től

A Xigmatek egy matt fehér processzorhűtőt, valamint egy speciális hővezető pasztát mutatott be, ami kifejezetten HDT (Heat-Pipe Direct Touch) típusú processzorhűtőkhöz készült.

Fehér CPU hűtő és új hővezető paszta a Xigmatek-től

Új processzorhűtő, ezúttal matt fehér kivitelben

A Xigmatek tavaly áprilisban mutatta be Dark Knight SD1283-as processzorhűtőjének feketében pompázó, Nighthawk Edition névre keresztelt kiadását, most viszont megérkezett a NightHawk Frostbourne Edition is, ami már nem feketében, hanem matt fehérben tündököl.

A torony típusú processzorhűtő három darab "U" alakú, egyenként 8 milliméteres átmérővel rendelkező hőcsövet használ, amelyek közvetlenül érintkeznek a processzor felületével.

A hőcsövek proceszorral nem érintkező részei, illetve az alumíniumból készített hűtőbordák és a ventilátor is matt fehér festést kapott. Az alumínium lamellák Stealth kerámiaborítással rendelkeznek, ami nem csak egyedi megjelenést kölcsönöz nekik, de a hőleadó felület méretét is növeli.

A 160 wattos hűtőteljesítményt kínáló újdonság 120 x 50 x 159 milliméteres mérettel bír, tömege pedig mindössze 406 gramm. Az alumínium lamellák előtt egy XOF-F1251-es típusú, 120 milliméteres átmérőjű légkeverő teljesít szolgálatot, amely PWM támogatást is kapott. A ventilátor a percenkénti 800-as és 1400-as közötti fordulatszám-tartományban üzemel, maximum 60 CFM levegőmennyiséget tud megmozgatni, üzemi zajszintje pedig 16 dB(A) alatt marad, hála az FCB (Fluid circulative bearing) csapágyazásnak. A ventilátort gumi rögzítők tartják, amelyek megakadályozzák, hogy a légkeverő motorja által keltett rezgések átterjedjenek a számítógépházra.

A matt fehér processzorhűtőt az Intel LGA-775/1155/1156/1366/2011-es, illetve az AMD Socket AM2/AM2+/AM3/AM3+/FM1/FM2-es processzorfoglalataira egyaránt fel lehet szerelni. Az új CPU hűtő hamarosan megjelenik kereskedelmi forgalomban, ajánlott végfelhasználói ára pedig 50 dollár körül helyezkedik el.

Egy friss hővezető paszta is érkezett

A Xigmatek a fentebb bemutatott új processzorhűtő mellett új hővezető pasztával is előrukkolt, ami az Xi-3 HDT nevet kapta. Az új hővezető pasztát a mérnökök kifejezetten azokhoz a megoldásokhoz tervezték, amelyeknél az adott processzor felületével közvetlen kapcsolatban vannak a hőcsövek.

Ezeknél a felületeknél általában kevésbé finom polírozást használnak, így a felületi egyenetlenségek jobban rontják a hőátadás hatásfokát, hiszen a processzor és a hűtő talpazata emiatt kisebb felületen érintkezik egymással.

A kis szemcsemérettel és nagy sűrűséggel rendelkező hővezető paszta esetében a gyártó nem árulta el, hogy pontosan milyen összetevőket alkalmazott a siker érdekében, viszont a paszta karakterisztikájával kapcsolatban azért adott némi információt. A paszta viszkozitása 104 Pa•s, fajsúlya 2,5 g/cm3, hővezetési tényezője pedig 9,1 W/mK értéket képvisel. A paszta egyáltalán nem vezeti az áramot, élettartamát pedig 10 évben határozta meg gyártója.

A fecskendőben, 4 grammos töltet formájában piacra kerülő újdonság várható ajánlott végfelhasználói árával kapcsolatban egyelőre nincsenek információk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward