Shop menü

EXTRÉM GEFORCE RTX 4070-ES VIDEOKÁRTYA: KAPCSOLÓVAL VÁLTHATUNK A 8 GB-OS ÉS A 16 GB-OS VRAM-ÜZEMMÓD KÖZÖTT

A különleges módosítást a brazil Paulo Gomes követte el, aki az elmúlt időszakban már átalakított néhány GeForce és Radeon sorozatú videokártyát.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Extrém GeForce RTX 4070-es videokártya: kapcsolóval válthatunk a 8 GB-os és a 16 GB-os VRAM-üzemmód között

Az elmúlt időszakban számos érdekes videokártya készült, hála a lelkes moddereknek, például a brazil Paulo Gomesnek is. Ezúttal egy szokatlan átalakításra került sor, amelynek eredményeként egy speciális GeForce RTX 3070-es videokártya jött létre: a 16 GB-nyi fedélzeti memóriával rendelkező újdonság esetében egy kapcsoló segítségével válthatunk a 8 GB-os és a 16 GB-os üzemmód között, már ami a VRAM kapacitását illeti. Ennél a projektnél Paulo Gomes némi segítséget is kapott, ugyanis együttműködésbe lépett a Casual Gamers csapatával, ennek köszönhetően számos érdekes teszt is készült a nem mindennapi videokártya bevetésével.

Galéria megnyitása

Noha maga a hardver érdekes lenne, ezúttal nem kaptunk fotókat és leírást azzal kapcsolatban, pontosan hogyan valósították meg a különleges átalakítást. Alighanem arról lehet szó, hogy a fizikai kapcsoló segítségével váltani lehet két BIOS között, amelyek közül az egyik a 8 GB-os, a másik pedig a 16 GB-os üzemmódot támogatja. Azt persze korábban már láthattuk, hogyan kerül 8 GB-nyi extra VRAM a GeForce RTX 3070-es videokártyára, hiszen ilyen módosítás már készült és be is számoltunk róla. Ezúttal egyébként egy MSI Ventus 2X videokártyát alakítottak át.

Galéria megnyitása

A tesztek alapján a 16 GB-nyi fedélzeti memória főként a legalacsonyabb FPS értékek javításában segített, vagyis a legalacsonyabb 1%-nyi, illetve a legalacsonyabb 0,1%-nyi FPS nőtt a leglátványosabban, viszont az átlagos FPS is emelkedett a több VRAM hatására, de ott már nem volt annyira látványos az előrelépés. A 16 GB-nyi VRAM jóvoltából egyes játékok alatt jelentősen csökkent az akadozások mennyisége, ilyen volt például a The Last of Us, ami 1440p-s felbontás és Ultra képminőség-beállítás mellett futott. A korábbi tesztek tapasztalatai alapján ez a játék igencsak memória-intenzív, és igencsak szereti a sok VRAM-ot.

Galéria megnyitása

Ahogy az lenni szokott, a gyorsulás mértéke igazából játékonként és beállításonként eltérő, a részletes képet a lenti videó mutatja meg, ami ezúttal nem portugálul, hanem angolul szólal meg. általánosságban elmondható, hogy a 8 GB-nyi VRAM-ból jellemzően akkor fut ki a rendszer, ha Ultra képminőség-beállítást és Ray-Tracing-et egyaránt használ az adott játék. Egyes esetekben még a 16 GB-nyi VRAM is kevés lehet, például Forza Horizon 5 alatt, vagy éppen Cyberpunk 2077 alatt az RT Overdrive profil bevetésével.

Az efféle dizájn a tesztelők számára kiváló lenne, hiszen segítségével kényelmesen lehetne váltani az egyes üzemmódok között, így egy kártyával lehetne tesztelni például akár a GeForce RTX 4060 Ti teljesítményét, amiből 8 GB-os és 16 GB-os példán egyaránt készül, igaz, utóbbi majd csak júliusban jelenik meg.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére