Érkeznek a Crucial MX300-as sorozatú SSD meghajtói

Elsőként a 750 GB-os modell jelenik meg, de később 275 GB-os, 525 GB-os és 1050 GB-os példány is érkezik, sőt, még egy 2 TB-os csúcsmodellt is kapunk.

Érkeznek a Crucial MX300-as sorozatú SSD meghajtói

A Crucial mérföldkőhöz érkezett, ugyanis megjelent a kínálatában az első 3D TLC NAND Flash alapú SSD meghajtó, amely az új MX300-as sorozatot erősíti. Egyelőre csak a 750 GB-os „Limited Edition” meghajtó kapható, de később 275 GB-os, 525 GB-os és 1050 GB-os modellek is érkeznek, sőt, még 2 TB-os SSD piacra dobását is tervezi a gyártó. Ezek a meghajtók még idén, az elkövetkező hónapok folyamán válnak elérhetővé.

A 750 GB-os SSD a Micron műhelyében készített 3D TLC NAND Flash memóriachipek köré épül, amelyek lapkánként 384 Gb-es, azaz 96 GB-os adattároló kapacitással bírnak. Az egyes SSD meghajtók szokatlan adattároló kapacitását pont ez, vagyis a 32-rétegű TLC NAND Flash lapkák kapacitása eredményezi. Egy-egy memóriachip két ilyen 32-rétegű lapkát rejt, azaz a 750 GB-os SSD fedélzetén nyolc darab memóriachip teljesít szolgálatot, ami 768 GB-os nyers adattároló kapacitást jelent, de ebből 18 GB-nyi tárhely el van különítve, így az az SSD vezérlő hatékony működését szolgálja (Over-Provisioning). Az új meghajtók még dinamikus írásgyorsító technológiát is bevetnek (Dynamic Write-Accelaration Technology), ami a TLC NAND alapú tárhely egy részéből SLC formában működő gyorsítótárat készít, így segít az írási teljesítmény érezhető növelésében.

A 2,5 hüvelykes formátumban érkező SSD meghajtó fedélzetén Marvell 88SS1074-es típusú vezérlő dolgozik, amihez 512 MB-nyi DRAM alapú gyorsítótár is kapcsolódik. Folyamatos olvasási tempó terén 530 MB/s-os, folyamatos írási sebesség esetében pedig 510 MB/s-os értékre készülhetünk fel. A SATA 6 Gbps-os csatolófelületre kapcsolódó SSD 4 KB-os véletlenszerű olvasási feladat alkalmával 92 000, míg 4K-s véletlenszerű írási feladat esetén 83 000 I/O művelet elvégzésére képes egyetlen másodperc alatt.

Az újdonság DevSleep támogatással is rendelkezik, így ebben az állapotban mindössze 4 mW-ot fogyaszt, maximális fogyasztása pedig 5,2 watt. A 750GB-os változat strapabíróságára jellemző, hogy élettartama során 220 TB-nyi írásmennyiséget visel el, legalábbis a 3 éves jótállás ennyit fedez – de így is napi 200 GB-nyi írási lehetőségről beszélhetünk, ami konzumer SSD-nél bőségesen elegendő.

A Crucial MX300-as sorozatának első, 750 GB-os adattároló kapacitással rendelkező tagja már elérhető kereskedelmi forgalomban, ára pedig 199,99 dollár.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward