Shop menü

ERICSSON: AZ ÉV VÉGÉRE MÁR 1 MILLIÁRD 5G ELŐFIZETÉS LESZ GLOBÁLISAN

Rendkívüli ütemben emelkedik a mobilinternet sebessége és a forgalom is, de a csomagok árában is az emelkedő tendenciát lehet látni.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Ericsson: Az év végére már 1 milliárd 5G előfizetés lesz globálisan

Az okostelefonokon napjainkban már szinte minden esetben biztosított mobilinternet elérés, és általában a készülék a 4G hálózatokat használják ki. A mai napig növekedik a 4G LTE-t használó eszközök száma, jelentette ki az Ericsson, miközben arról beszélt, hogy az 5G egy nagyon fontos mérföldkőhöz ért.

Ezekben a hetekbe lépi át az 5G-s kapcsolatok száma az 1 milliárdos határt.

Az elmúlt években nagyon gyorsan terjedt az 5G, főleg azért, mert a kínai gyártók egészen széles közönség számára elérhetővé tették a technológiát. A riválisoknak is lépnie kellett, így lényegében 3 év alatt elértük azt, hogy már több legyen a forgalomba kerülő 5G-s okostelefonok száma, mint amennyi 4G LTE-re korlátozódó eszköz vásárolnak. Azonban egészen mostanáig még a 4G is növekedni tudott, de 2022 vége, 2023 eleje fordulópontot jelenthet.

Galéria megnyitása

Eléri szép lassan a csúcsát a 4G, és a továbbiakban a növekedési pályán magára marad az 5G, arról azonban még évekig nem beszélhetünk, hogy az új generációs eszközök összességében is lenyomnák a 4G LTE-s társaikat. Az Ericsson nagyon pozitívan áll a hálózati átálláshoz, de így is távlati tervként kezeli a 4G LTE háttérbe szorulását, attól függetlenül, hogy úgy véli, hogy 2023 második felére már kevesebb lesz a 4G LTE előfizetés, mint jelenleg. De látni kell azt, hogy a 4G LTE kapcsolatot használó mobilok száma 5 milliárd felett van, miközben az 5G csak az 1 milliárd kapujában áll.

Észak-Amerikában, ahol az 5G-t a szolgáltatók intenzíven próbálták terjeszteni az utóbbi időben, 35% az új generációs mobilnetet használó csomagok aránya. Ennél jóformán csak Kínában jobb a helyzet globálisan. Indiában óriási közönség fog a következő években az 5G mellett elköteleződni, de az Ericsson szerint a fejlődő országban csak 2028-ra kerülhetnek többségbe az 5G-s kapcsolatok. Egyelőre még főleg a Sub-6 5G támogatás terjed, de Amerikában például már a mmWave tartomány lefedettsége is szépen növekedik.

Galéria megnyitása

De arra is kitért a vállalat, hogy azért a szolgáltatók megkérik az 5G árát, és különösen igaz ez az Ericsson jelentése szerint Európában. Ebben a régióban a legtöbb szolgáltatónál feláras az 5G használata, és átlagosan nem kevesebb mint 40%-kal kérnek többet azokért a csomagokért, melyekben biztosított az 5G hálózatok elérésének lehetősége. Európa nem áll túl jól az 5G szempontjából egyébként sem, a Huawei kiesése jelentősen visszavetette a hálózatok fejlődését, amit mi, magyarok is igencsak érzékelhetünk.

Jövőre a felhasználók már átlagosan 19 GB-nyi adatforgalmat generálhatnak a mobilos előfizetéseiken keresztül. Főleg a videók teszik ki az adatforgalmat, és ez évről évre csak egyre inkább ebbe az irányba tolódik el. Az Ericsson előrejelzése szerint öt év múlva már a teljes mobilos adatforgalom 80 százalékát fogja kitenni a videózás. 2028-ra érheti el az 5G elterjedtsége azt a szintet, ahol jelenleg a 4G áll, akkorra lehet nagyjából 5 milliárd eszköz 5G-s mobil használatban.

Galéria megnyitása

Összevetette az Ericsson a 4G és az 5G terjedési ütemét, és ebből azt lehet látni, hogy a 4G sokkal lassabban eresztett gyökeret. Négy éve van velünk az 5G fogyasztók számára elérhető formában, és ez alatt érte el az 1 milliárdos felhasználói bázist, miközben a 4G ennyi idő elteltével alig lépte át annak idején a 200 milliót. Persze akkor még eleve sokkal kevesebb mobil és előfizetés volt forgalomban.

Galéria megnyitása

Egyébként napjainkban globálisan mintegy 8,4 milliárd előfizetést tart fenn az emberiség, ami jóval több a teljes népességnél. Ez pedig annak köszönhető, hogy nem ritkán köthető egy emberhez több aktív előfizetés különböző módokon. Az Ericsson által megosztott adatokból látszik, hogy a 3G technológia leépítése gőzerővel zajlik, de a 2G még nagyon sokáig velünk maradhat. És már jövőre több lehet a 2G-s mobil, mint a 3G-s, a 2G képes eszközök pedig csak nagyon lassan fognak kikopni, főleg a kevésbé fejlett régiókban maradhatnak ezek aktívak.

Galéria megnyitása

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére