Érdekes újításokkal érkeztek az iOS és a watchOS béták

Már egyszerre több Apple Watch is társítható lesz egy iPhone-hoz, és több felhasználó tud majd használni egy iPadet.

Érdekes újításokkal érkeztek az iOS és a watchOS béták

Az Apple egyszerre indította útnak az iOS és a watchOS operációs rendszerek legfrissebb bétáit. A tesztelés alatt álló iOS 9.3 és watchOS 2.2 nemcsak hibajavítások sorával fogják meglepni a tulajdonosokat, hanem tartogatnak olyan újításokat is, amelyek miatt érdemes rájuk különösen nagy figyelmet fordítani.

iOS 9.3 béta

Kezdjük a sort az okostelefonokra, multimédiás lejátszókra és táblagépekre szánt iOS-sel. Az iOS esetében a legfontosabb újítás a több felhasználói fiók támogatása. Az új funkció a tableteknél bukkant fel, szóval egy iPad elengedhetetlen kelléke a tesztelésnek, sőt mi több, egyelőre csakis iskolai környezetben van arra mód, hogy kiaknázzák az újdonságban rejlő potenciált a felhasználók. Vélhetően az Apple senkit nem szándékozik kihagyni a több felhasználói fiók létrehozásának lehetőségéből, csupán úgy véli, hogy a tesztelés ideje alatt célszerűbb, ha csak egy szűkebb közönség kapja meg. Ez a „szűkebb réteg” viszont elég tisztességesen kihasználhatja a multi-user támogatásban rejlő potenciált, hiszen egy osztályban akár harmincnál is több gyerek kezében járnak körbe az iPadek.

Az Apple jelenleg Shared iPad néven hivatkozik a funkcióra, ami a lényegét tekintve nagyjából azt tudja, amit a Windows vagy az Android hasonló opciója. Különböző személyek használhatják ugyanazt a hardvert úgy, hogy a belépést követően csak a saját tartalmaikat látják az adott masinán. Az általuk telepített applikációk, könyvek, dokumentumok fognak megjelenni az iPaden, és köszönhetően ez intelligens gyorsítótárazásnak, nem kell majd várni a dolgok letöltésére sem, azonnal használatra kész lesz az eszköz. A Shared iPadnek köszönhetően nem kell az iskolákban minden diáknak iPadet biztosítani, felváltva is használhatják a táblát a gyerekek. Érdekesség még az iskola kapcsán az új Classroom (Osztályterem) applikáció. Ez egy nagyon jó eszköz a tanár kezében, melynek használatával már nyomon követheti, hogy a tanulók mit csinálnak éppen a készüléken, figyelnek-e egyáltalán az iPadjükre. A diákok az iPadről megoszthatják majd a munkájukat egy Apple TV eszközre, így minden társuk láthatja azt.

Újítás még az iOS 9.3 bétában az éjszakai mód is. A Night Shift néven érkező szolgáltatás képes lesz arra, hogy a nap lebukásával egyidejűleg megváltoztassa az okostelefon kijelzőjének színvilágát úgy, hogy végeredményben kevesebb kék fény érje a felhasználók szemét. További változás, hogy immáron jelszóval vagy ujjlenyomattal védett biztonsági jegyzeteket is lehet létrehozni, a News app gyorsabban végzi majd a munkáját, és jobban személyre lehet majd szabni. A Health alkalmazás is fel lett ruházva néhány apró új képességgel. A CarPlay szolgáltatás kapott egy „közelben” funkciót, ami mutatja majd a térképen a releváns POI-kat, például a benzinkutakat, parkolókat, éttermeket. És már az Apple Music is elérhető lesz a CarPlayen belül – egészen pontosan az „új” és a „neked ajánlott” szekciókra kell itt gondolni.

Az iOS 9.3 publikus bétájának érkezéséről egyelőre nem esett szó, de ha az eddigi menetrendekből indulunk ki, akkor a következő néhány napban erre is sor kerülhet. Pillanatnyilag az utolsó nyilvános béta a decemberben útnak indított iOS 9.2.1.

watchOS 2.2 béta

Az Apple Watch okosóra számára optimalizált operációs rendszernél is akad újdonság, némelyik funkció hasznos, némelyik pedig inkább elgondolkodtató. Ez utóbbiba sorolható az az új lehetőség, hogy immáron akár több Watch karórát is lehetőség lesz társítani egyetlen iPhone-hoz. Ehhez a képességhez nem elég a watchOS 2.2 telepítése, arról is gondoskodni kell, hogy az okostelefonra is a legfrissebb béta, az iOS 9.3 kerüljön. Arról nem szólt a fáma, hogy ez egyidejű párosításra vonatkozik-e vagy arra a lehetőségre, hogy több készülékhez jegyezze meg az egyedi beállításokat a mobil. Az előbbinek igazából pillanatnyilag nem sok értelme volna, hiszen senki nem jár kettő órával a csuklóján, de akár arra is utalhat ez az újítás, hogy az Apple hamarosan más viselhető kiegészítővel rukkol elő, például egy karpereccel, amin szintén az watchOS teljesíthet szolgálatot (akár fitnesztermekbe monitorozni).

A több készülék társításának lehetőségén felül a watchOS 2.2 is megkapta az Apple Térképhez kapcsolódó „közelben” funkciót, így séta közben a csuklóján tudja majd a felhasználó követni, hogy mennyit kell még menni a kívánt helyig. A „közelben” több alkategóriára lett bontva, étel, ital, vásárlás, utazás és még ezekhez hasonlóak szerint lehet kiválasztani az úti célt. A watchOS 2.2 felhasználói az edzéseiket még részletesebben tudják majd összegezni, olyan dolgokkal bővül a képességek sora, mint például az aktívan elégetett energia mennyisége – ezt többnyire előre meghatározott képlettel számolja majd az eszköz, mint a kalóriák számát is.

Az iOS-szel ellentétben a watchOS nem rendelkezik jelenleg nyilvános béta programmal, szóval a fenti újításokat egy ideig még biztosan csak a fejlesztők tudják majd próbára tenni. Valószínűleg csak hetek (hónapok?) múlva jut el az újdonság az átlag felhasználókhoz.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward