Elsőként nyújt VRR kijelzőt mobilban a Galaxy Note20 Ultra

Ezzel az újítással a készülék képes a fogyasztását csökkenteni és jobb élményt nyújthat, mint az eddig mobilok.

Elsőként nyújt VRR kijelzőt mobilban a Galaxy Note20 Ultra

A Samsung a napokban rántotta le a leplet a Galaxy Note20 generációról. A bejelentésekor érintőleg kitértünk arra, hogy az Ultra modell képes a megjelenítőjének a képfrissítési rátáját variálni, de ezzel bizony érdemes lehet egy kicsit mélyebben is foglalkozni, mert talán egy olyan újításról van szó, ami a jövőben még sokszor előkerülhet.

A kijelzők fejlesztésében a Samsung már hosszú ideje az élmezőnyt erősíti, így nem meglepő, hogy a dél-koreaiaktól érkezik innovatív megoldás. Persze a valóság az, hogy a VRR (Variable Refresh Rate), tehát a szabályozható képfrissítési ráta azért egyáltalán nem egy olyan újítás, amit még sosem látott korábban a világ, ez csak az okostelefonos szcénában számít frissnek. A személyi számítógépek mellé már nagyon hosszú ideje lehet olyan monitorokat vásárolni, amik képesek erre, és főleg a gamer megoldások körében népszerűek ezek.

Galéria megnyitása

Manapság már egyáltalán nem ritkák az olyan mobilok, amik 60 Hz-nél magasabb képfrissítéssel dolgoznak. Az első eszközök 90 Hz-cel üzemeltek a megszokott 60 Hz levetkőzését követően, majd jöttek a 120 Hz-es megoldások, és ma már a 144 Hz sem példátlan, ez utóbbit főleg a játékosoknak szánt eszközöknél lehet felfedezni. Az ASUS ROG Phone 3 panelje pedig még 160 Hz-en is hajtható némi trükközést követően.

Egy dolog közös az eddigi nagy frekvenciás képfrissítést biztosító készülékekben: az adott értéket fixen lehet állítani, és mindig úgy dolgozik a rendszer, ahogy az éppen meg van adva. És ebben nagyon más a helyzet a Galaxy Note20 Ultra esetében. A VRR révén ez a mobil folyamatosan tudja szabályozni, hogy éppen mekkora képfrissítésre van szükség, és amikor például áll a képernyő, akkor egészen minimálisra tudja a frissítés gyakoriságát venni, és ebből a felhasználó semmit nem észlel.

Galéria megnyitása

A Galaxy Note20 Ultra esetében a Samsung leírása szerint még nem túl kifinomultan működik a VRR, de már üzemel, és képes hozzátenni a felhasználói élményhez, no, meg ami még érdekesebb ebben a helyzetben, hogy az üzemidőre is jótékony hatással tud lenni. A Samsung által kínált megoldás képes arra, hogy nemcsak növelheti, hanem csökkentheti is a képfrissítést. Egészen pontosan a 120 és a 60 Hz-es üzem mellett lehetőséget nyújt 30 és még 10 Hz-es működésre is. Mobilnál ilyenre még eddig nem volt példa.

Az tiszta sor, hogy mikor gyorsan mozgó animációk és egyebek kerülnek a képre, akkor a 120 Hz ideális, de filmek, sorozatok megtekintése közben a készülék bőven jól tud teljesíteni 30 Hz-re hangolva is. Ha pedig éppen csak áll a képernyő, ami azért szintén nem egy ritka dolog (például alvó állapotba kerülés előtt), 10 Hz-re mérséklődik a képfrissítés gyakorisága. Ahhoz, hogy ezt a cég villódzásmentesen meg tudja oldani, egy új technológiás alapra váltott, amiről részleteket nem árult el.

Galéria megnyitása

A Samsung elmondása szerint a Galaxy S20 Ultra esetében használt képernyő normál használatban 22 százalékkal alacsonyabb fogyasztás elérésére lesz képes, mintha nem állítaná a képfrissítést. És azt is megtudhattuk, hogy amikor éppen a 10 Hz-es módban van a termék, akkor mindössze a rendes fogyasztásának a 60 százalékát igényli a képernyő, pusztán a képfrissítés leszabályzásának hála.

Reméljük, hogy a Galaxy Note20 Ultra után hamarosan egyre több okostelefonnál fog megjelenni a VRR, hogy ezáltal is jobb legyen az élmény mellett az üzemidő is. Hiszen ezen a fronton továbbra is az ilyen apróságokkal kell előrelépést elérni, mert az akkutechnológiát tekintve nem látszik beérni semmi, ami valóban áttörést jelentene a közeljövőben. Ígéretes fejlesztések jönnek-mennek, de okostelefonba nem jutnak el.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap