Elkészült az MSI legújabb X99-es alaplapja

Az X99A-Tomahawk remek felszereltséggel érkezik, hiszen egyebek mellett még egy U.2-es port is van rajta, ami manapság még igazi ritkaság.

Elkészült az MSI legújabb X99-es alaplapja

Az X99-es alaplapok elég régóta elérhetőek kereskedelmi forgalomban, ám a gyártók még mindig komoly lendülettel képviseltetik magukat ebben a szegmensben, ha újdonságok bejelentéséről van szó. Ehhez valószínűleg nagyban hozzájárult az is, hogy az Intel nemrégiben újabb tagokkal bővítette LGA-2011 v3-as processzorkínálatát, amelyben így már tízmagos modell is jelen van.

Az MSI új alaplapja, amely egyébként az X99A-Tomahawk nevet kapta, már a Broadwell-E sorozat tagjait is támogatja, valamint az előző generációs Haswell-E processzorokhoz is passzol. A fekete-szürke „színvilággal” érkező alaplap szerény, letisztult dizájnnal bír, felszereltsége pedig kifejezetten jó. Az LGA-2011 v3-as CPU foglalat nyolc darab DDR4-es memóriafoglalathoz kapcsolódik, amelyekben akár DDR4-3333 MHz-es memóriamodulok is helyet kaphatnak, a maximálisan támogatott rendszermemória-kapacitás pedig 128 GB. És az XMP támogatásról sem kell lemondani.

A bővítőkártyákat három darab PCI Express 3.0 x16-os slot várja, amelyek kétkártyás módban x16/x16, háromkártyás módban pedig x16/x8/x8 sávszélességgel dolgoznak – viszont, ha a kiszemelt processzor csak 28 PCIe sávval bír, akkor a háromkártyás sávszélesség x8/x8/x8 módon alakul. SLI és CrossFireX támogatás természetesen mindkét esetben biztosított, plusz, ezeken felül még két darab PCI Express 2.0 x1-es slot is rendelkezésre áll.

Az adattárolókat összesen 10 darab SATA 6 Gbps-os port várja, amelyek közül hathoz RAID 0,1,5,10 támogatás is jár. Rajtuk kívül egy M.2-es porttot is kapunk, ami PCI Express 3.0 x4-es sávszélességgel dolgozik és akár M.2-22110-es kártyát is fogad. A sort egy U.2-es port, valamint egy SATA Express port zárja.

Az új alaplap Realtek ALC1150-es aduió vezérlővel érkezik, Gigabites Ethernet portból pedig rögtön kettőt is kínál: az egyik I218LM, a másik I210AT típusú, és még Teaming támogatással is fel vannak vértezve.

USB portokból az X99-es PCH jóvoltából négy darab USB 3.0 alaplapi, valamint négy darab USB 2.0-s hátlapi és négy darab USB 2.0-s alaplapi áll rendelkezésre. Extraként az ASMedia ASM1074-es vezérlő jóvoltából négy darab USB 3.1 Gen1 típusú hátlapi port is lapul a sorban, az ASMedia ASM1142-es vezérlőnek köszönhetően pedig egy USB 3.1 Type-A és egy USB 3.1 Type-C port is jelen van a hátlapon.

Az MSI újdonsága dupla BIOS-t kapott, rendelkezik TPM tüskesorral, valamint dedikált szivattyú tápcsatlakozó is van rajta, ami jól jön, ha folyadékhűtő rendszerben gondolkodunk. A minőségi komponensekből álló, Military Class 5 technológiával elkészített alaplap természetesen grafikus felhasználói kezelőfelülettel ellátott UEFI firmware-t kapott, megjelenésére pedig rövidesen számíthatunk. Arról egyelőre nincs hír, hogy az új termék pontosan mennyibe kerül majd.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward