Elkészült az iOS 14, és már frissülnek a támogatott eszközök

Rengeteg készülékre telepíthetik a sok újdonsággal jelentkező operációs rendszert a tulajdonosok.

Elkészült az iOS 14, és már frissülnek a támogatott eszközök

Az Apple a WWDC alkalmával, még az év első felében jelentette be az iOS 14-et, és számos béta kiadást követően most arról számolhatunk be, hogy már minden támogatott készülék számára elérhető ez az újdonság. Az iPhone-ok és iPod Touch modelleknél iOS, az iPadek esetében pedig iPadOS néven fut ez, és a tableteknél néhány egyedi megoldással is találkozhatnak majd az emberek, amik révén a nagyobb képernyős eszközök még jobb felhasználói élményt lesznek képesek biztosítani.

Az iOS 14 esetében a legnagyobb változás minden kétséget kizáróan az, hogy innentől már nem kell minden alkalmazásnak megjelennie a kezdő felületen, hanem ezeket a felhasználók tetszés szerint rendezgethetik, és amikre nincsen szükség sűrűn, azokat eltávolíthatják. Az Apple bevezette az Alkalmazáskönyvtárat, és itt lehet majd megtalálni az összes appot egy helyen. Ezt magától is rendezheti majd az iOS, és a legsűrűbben használt dolgok egy érintéssel elérhetőek lehetnek.

Galéria megnyitása

A főképernyőre tetszés szerint ki lehet majd pakolni ezentúl widgeteket. Ezek lehetne különböző méretűek, attól függően, hogy mennyi helyet szeretne erre áldozni az ember, vagy éppen, hogy milyen információk megjelenítésére kíváncsi, hiszen a nagyobb widgeten több dolog jelenhet meg.

Az Apple megoldotta, hogy a widgeteket akár rétegekben egymásra is lehet pakolni, ami egy remek ötlet. És beállítható, hogy a leggyakrabban használt dolgok kerüljenek mindig előre.

Galéria megnyitása

Itt a bejövő hívásokat már minden felületről egy kicsi beúszó elemen fogja mutatni az iOS használat közben, ami elegánsabb az eddig módszernél. És a FaceTime beszélgetéseket gond nélkül bonyolíthatják majd az emberek kép a képben elrendezéssel, így lehet társalgás közben mást is csinálni az adott eszközön. Például közös videózás is megoldható ilyenformán, plusz eleve videót is lehet kitenni kép a képben lejátszással, így filmezés közben lehet üzeneteket irkálni.

Galéria megnyitása

Az üzenetkezelés terén újítás, hogy ki lehet emelni kapcsolatokat a lista elejére, így ezek mindig könnyen elérhetőek majd. A csoportos csevegéseket pedig jobban testre lehet szabni, beállítható ezeknek egyedi fotó vagy Memoji is. A csoportos beszélgetésekben lehet célirányosan üzenetet írva a partnert megjelölve, és egy-egy sorra is lehet válaszolni.

Galéria megnyitása

Az Apple a Térkép fejlesztésébe rengeteg energiát fektet, és ennél a szolgáltatásnál egy kiváló újítás, hogy már vannak előre összeállított Útikalauzok, melyek érdekes információkkal tudnak szolgálni a turistáknak a nyaralások alkalmával. Ezek elmenthetőek és automatikusan frissülnek, ha valamit változtat bennük a szerkesztő. És ezentúl a biciklis útvonal tervezésében is segíteni fog az Apple a Térképen keresztül, plusz az elektromos autósoknak is van itt olyan mód, ami a töltők elhelyezkedését is figyelembe veszi.

Galéria megnyitása

A Fordító kapott beszélgetés módot, ami folyamatosan képes fordítani 11 különböző nyelven, de mondanunk sem kell, hogy a magyar nem támogatott. Van már teljesen offline fordítás, megjelent itt a kedvencek menü, ahova elmenthetőek fordítások. És érdekesség, hogy a lefordított szöveget képes nagyban kiemelni, hogy az könnyen olvasható legyen akár az ember környezete számára is, így idegen helyeken egyszerűbb lehet a kommunikáció.

Galéria megnyitása

A Siri kompaktabban fog megjelenni és egyszerűbben igénybe vehető majd bármilyen információra legyen szüksége az embernek. Az Apple kiemelte, hogy a Siri tudásbázisa három év alatt a 20-szorosára gyarapodott, így lényegesen több kérdést tud gyorsan megválaszolni. És amennyiben valamit nem tud, rögtön megpróbál „utánajárni” a weben. Persze a magyar nyelv az itt továbbra sem fontos a cupertinóiak szerint.

Galéria megnyitása

Az Apple a lakásautomatizálást nagyon komolyan veszi, és a kapcsolódó eszközök támogatásán folyamatosan dolgozik. A HomeKit használata során az iOS már magától javasolni fogja, hogy milyen automatizálási lehetőségeket állíthat be az adott eszközzel a készülék tulajdonosa. Az Otthon appban minden kapcsolódó kütyünek az állapotát könnyen át lehet tekinteni. A biztonsági kamerákhoz zónák konfigurálhatóak és arcfelismerés is beállítható, a világításoknak pedig a színhőmérsékletét is lehet napszakhoz igazítani.

Galéria megnyitása

A Safari is kapott új lehetőségeket, például rendelkezik már integrált fordítóval, és az iOS 14-től kezdve ezt az alapértelmezett böngészőt akár le is cserélheti majd az ember. A biztonságra is ráment az Apple, figyeli a Safari, hogy a jelszavak biztonságosak-e, és képes már az applikáció adatvédelmi jelentésekkel is szolgálni.

Galéria megnyitása

Érdekesség, hogy a CarPlay támogatja azt, hogy az iPhone legyen a felhasználó járművének a kulcsa, ezzel lehet nyitni és akár indítani is az autót. És itt van némi átkötés az Apple Watch-ra, mert a digitális kulcsok azzal is kihasználhatóak majd. A kulcsokat meg lehet osztani barátokkal, rokonokkal, munkatársakkal.

Ha pedig lemerülne az okostelefon, még akkor is marad benne annyi tartalék, hogy 5 órán át biztosan nyitható vele a rábízott jármű, és bejutva már megoldható a töltés is. A CarPlaynél egyébként már egyedi hátterek is beállíthatóak ezentúl.

Galéria megnyitása

Az iOS 14-nél az App Clipek révén az App Store-ban található alkalmazásokat még gyorsabban és egyszerűbben el lehet érni, ha csak egy-egy fontos funkcióra van szükség. Hasonló lehetőséggel már az Android is szolgál egy ideje. Az App Clipekkel azonnal igénybe vehetőek programok például parkolásnál, kerékpárbérlésnél, és így tovább. A Clipek akár NFC-ről vagy QR-kódról is igénybe vehetőek.

Galéria megnyitása

Az Adatvédelemre az Apple mindig nagy hangsúlyt fektet, és az iOS 14-nél sincs ez másként. Van már itt egy olyan indikátor, ami jelzi a felhasználónak, ha a készüléken a mikrofon vagy a kamera valamit rögzít, és amennyiben úgy látja az ember, hogy az indokolatlanul történt, képes tenni ellene például az app eltávolításával. Az App Store pedig már előre jelezni fogja, hogy egy app milyen adatvédelmi gyakorlattal rendelkezik.

Galéria megnyitása

Az iOS és iPadOS 14 újításaival korábban már többször is foglalkoztunk (1, 2, 3, 4), érdemes az érdeklődőknek ezeket a híreinket is átolvasnia, ha minden újításról szeretnének tájékozódni.

Az új operációs rendszert az Apple elérhetővé tette minden okostelefonjára az iPhone 6s szériától, támogatott az iPod Touch hetedik generációja, és a tabletes fronton pedig az iPad Air 2, az iPad ötödik kiadása, vagy a negyedik iPad Mini kell neki (az iPad Próból természetesen mind frissülhet).

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap