Cserélhetőek lettek egyes alapértelmezett alkalmazások az iOS-nél

A felhasználók szabadon dönthetnek, hogy melyik böngészőt vagy levelezőt akarják használatba venni.

Cserélhetőek lettek egyes alapértelmezett alkalmazások az iOS-nél

Az Apple a WWDC nyitánya alatt rengeteg újításról beszélt az operációs rendszereit illetően, de az iOS, valamint az iPadOS esetében valamiért egy nagyon fontos dologra nem tért ki. Végre lehetőséget nyújt a rendszer arra, hogy a gyári böngészőt és levelezőt lecserélje az adott készülék tulajdonosa.

A The Verge szaklap számolt be erről, miután felfedezte az iOS 14 előzetesének oldalán azt a szövegrészletet, hogy “set a default web browser and email app that launch when you click a link or want to compose a new mail message”, vagyis „állíts be egy alapértelmezett böngészőt és email appot, ami elinduljon, mikor egy hivatkozásra kattintasz vagy egy új üzenetet szerkesztesz”.

Meglehetősen furcsa, hogy erre a nagy jelentőségű változásra az Apple milyen okból kifolyólag nem hagyott időt a rendezvény keretében. A gyári appoknak a cserélhetőségét a felhasználók már nagyon hosszú ideje szerették volna, és most a vállalat ezt megvalósította, de mégsem számolt be róla külön, meg sem említette ezt. Mindenesetre a lényeg, hogy az iOS 14 és iPadOS 14 telepítését követően már lesz ilyen lehetősége is a felhasználóknak sok egyéb újítás mellett.

Galéria megnyitása

Az Apple megerősítette a The Verge kérdésére, hogy valóban biztosítja a továbbiakban a böngésző és a levelező kliens esetében a cserelehetőséget. Viszont azt még meg kell itt jegyezni, hogy teljes szabadságot nem ad az Apple ezen a fronton. Arról van szó, hogy az alapértelmezett böngészőnek csak olyat lehet majd beállítani, ami az Apple által is alkalmazott WebKit alapot használja. Erre valószínűleg azért van szükség, mert csak így képes a vállalat gondoskodni a megfelelő működésről minden funkció esetében.

Szerencsére van már több WebKit alapú böngésző az iOS operációs rendszerre, így akad miből választani. Használatba vehető lesz jelen állás szerint a Microsoft Edge, a Firefox, és persze a Google Chrome is. De nem lennénk meglepve, ha az alapértelmezett böngésző választási lehetőség bevezetését követően elkezdenének szaporodni a WebKitre épülő alternatív megoldások.

Az iOS 14 valószínűleg tartogat még meglepetéseket, a kisebb módosításokra a következő hetekben, hónapokban derülhet majd fény. Az iOS szeptemberre készülhet majd el teljesen, addig biztosan hallani fogunk még róla.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap