Elkészült a H.266, alias VVC videotömörítési szabvány

Feleakkora fájlokat lehet majd vele készíteni, mint a HEVC-vel, miközben a minőség nem változik.

Elkészült a H.266, alias VVC videotömörítési szabvány

Már hosszú ideje folyt a Versatile Video Codec, vagyis a VVC fejlesztése, és az évekig tartó munkának most meg lett az eredménye. A H.264-et és a H.265-öt is megalkotó Fraunhofer HHI intézet előállt a H.266 véglegesített kiadásával, ami így már bevetésre készen áll lényegében. És a korábbi évekből kiindulva, komoly sikert érhet majd el, de hosszú idő lesz, mire elterjed.

A H.266/VVC fejlesztése lényegében 2015 körül kezdődött meg, és 2017-ben indultak el a szabványosítási folyamatok, szóval valóban hosszú út vezetett ideig. De az alapján, amit az újdonság ígér, megérte a várakozást. Elvileg a H.265-höz képest a H.266 50 százalékkal tudja az adatokat kisebb helyre összetömöríteni, miközben a minőségre nem gyakorol látható hatást. Szóval úgy foglalhatnak feleakkora helyet például a mobilokkal megörökített felvételek, hogy a képminőség változatlan marad.

Galéria megnyitása

A hatékonyság ugrásszerű javulása különösen annak a tudatában nagyon fontos, hogy egyes becslések szerint ma az internetes forgalomnak a 80 százalékát teszik ki a videós tartalmak ilyen-olyan módon. Legyen szó egyszerű streamingről vagy éppen letöltésről, a mozgóképek hatalmas adatforgalommal járnak minden fronton. És mivel a streaming népszerűsége folyamatosan ível felfelé, így ez az arány a jövőben még nyomasztóbb képet festhet.

Jól mutatja a H.266 jelentőségét, hogy milyen partnerek álltak be mögé az évek során, hogy segítsék a fejlődését, és az elsők között oldják meg a támogatását. A VVC mögött ott van mások mellett a Huawei, a Qualcomm, a Microsoft, az Intel, az Apple, a Sony, de még az Ericsson is, akinek elsősorban a hálózatok szempontjából érdekes ez a technológia. A hozzájárulók összetétele meglehetősen vegyes, ami egyben azt is megmutatja, hogy mennyire széles körben tudja érinteni az ipart egy ilyen, egyébként nem különösebben jelentősnek tűnő fejlesztés.

Galéria megnyitása

A VVC alkalmazható lesz SD-től egészen 8K Ultra HD minőségig minden felbontás mellett, be lehet majd vetni 360 fokos felvételek esetében, és persze a HDR tartartalmakkal sem lesz semmilyen problémája. Ki lehet majd ezt használni a sima videókon túl képernyőmegosztásra alkalmas szolgáltatásoknál, és játékok streamelésekor is bevethető lesz. A fejlesztés során itt már a fókuszban egyértelműen a 4K, valamint a 8K Ultra HD felbontások álltak, ezeknél lehet majd az előnyét leginkább megérezni.

Az, hogy a H.266 elkészült, nem jelenti azt, hogy már lehet gond nélkül használni. Most jöhetnek a szoftverek, amik támogatják a szabványosított tömörítési formátumot, és ezeket fogják idővel követni a hardverek, melyek pedig a megfelelő gyorsításról gondoskodnak. És ezeket felhasználva ölthetnek testet azok a készülékek, amik már gond nélkül tudják majd kezelni a VVC-t, ami az eddigiekhez képes másabb igényeket támaszt. Ezt teljesen ingyenesen is lehet majd használni, ami mindenképpen elő fogja segíteni a terjedését.

A videotömörítések piacán egyébként eléggé nagy a verseny, amit talán nem is gondolna az ember. A Google által istápolt VP9 napjainkban már nagyon elterjedté vált a H.265 mellett, amiben a legtöbb felsőbb árkategóriás okostelefon is képes már rögzíteni. A H.265-nél viszont a VP9 még jobb volt online felhasználásra, és a Google eléggé tudta nyomni ahhoz (pl. YouTube), hogy igazából szinte mindenki ténytelen legyen mögé beállni.

Galéria megnyitása

Remek példa ezen a téren, hogy az iOS 14 hosszú idő után elkezdi támogatni a VP9-et, pedig az Apple a kezdetek óta elutasította ezt. Viszont azzal, hogy nem támogatta a VP9-et, a YouTube esetében megfosztotta a felhasználókat az 1080p-nél magasabb minőség kihasználásától. A cupertinóiak által alkalmazott AV1 esetében ugyanis ez jelentette a maximumot, magasabb minőségben a YouTube már a VP9-et használja. Ahhoz, hogy a felhasználóknak ne ártson, az elveivel kénytelen volt az Apple szembe menni.

A H.266-nak is lesznek majd vetélytársai, amik hasonlóan jó hatékonysággal – vagy más erényekkel – próbálnak majd a következő években gyökeret ereszteni. Nemrégiben számolhattunk be például az MPEG-5 Essential Video Coding (EVC) tömörítés kapcsán pozitív fejleményekről, ami jó eséllyel szállhat ringbe az újdonság mellett, már több nagy gyártó is támogatja, és biztosan lesznek még más kihívók is. Ez pedig a fogyasztóknak csak jól jön, hiszen arra sarkallja a fejlesztőket, hogy folyamatosan jobb megoldásokkal rukkoljanak elé, ha nem szeretnének lemaradni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap