Új videós formátum mögé állt be a Qualcomm-Samsung-Huawei trió

Az EVC a jövőben jól jöhet a kiváló minőségű 4K és 8K felvételek megörökítésekor.

Új videós formátum mögé állt be a Qualcomm-Samsung-Huawei trió

A képeknél és a videóknál rendszeresen fel-felbukkannak újabb tömörítési eljárások, amelyek vagy sikeresek lesznek, vagy nem. Ezt előre szinte sosem lehet biztosan tudni, de amennyiben a nagy gyártók teljes mellszélességgel beállnak egy megoldás mögé, az mindenképpen jó előjel, és az EVC esetében most ez figyelhető meg. A Qualcomm, a Huawei és a Samsung is támogatni kezdi.

Sok különböző videós formátum létezik már, és mindig jönnek hatékonyabbak, amikre azért van szükség, mert ez is hozzájárulhat a felhasználói élmény növeléséhez. Egy jó tömörítéssel helyben tárolva nagyobb felbontás érhető el vagy kevésbé terhelhető meg a tárhely, az online tartalommegosztás során pedig kevésbé függ a látvány a sávszélességtől, ami a mobilinternet esetében például kulcsfontosságú. És a most szóba került MPEG-5 Essential Video Coding (EVC) egy kifejezetten jó opciónak tűnik.

Galéria megnyitása

A szóban forgó tömörítési megoldás alapvetően ingyenes, ami mindenképpen egy jó kiindulási pont, de vannak különböző opcionális kiegészítései, fejlesztései, melyekért már fizetnie kell a licencelő felhasználóknak. Az MPEG-5 EVC szabvány igazán jó hatékonysággal képes üzemelni jelen állás szerint 4K és 8K Ultra HD felbontás esetén, valamint a virtuális valóság és a kiterjesztett valóság esetén is jól tud teljesíteni.

A jelenlegi információk szerint az újdonság képes a H.264 által felvonultatott minőséget biztosítani, miközben nagyjából a kétharmada a fájlméret. Hivatalos információk szerint 31 százalékkal kisebb lesz egy felvétel, azonos képminőség biztosítása közben. Szóval a streameléshez például érezhetően kisebb sávszélesség lenne elegendő. Ez nagyjából a H.265 HEVC szintje egyébként a méretet tekintve, de a minőség jobb lehet, plusz a jogdíjas fejlesztésekkel elvileg még jobbá lehet tenni a MPEG-5 EVC produkcióját.

Galéria megnyitása

Az EVC a jelenlegi elképzelés szerint már a H.266 VVC (Versatile Video Coding) számára lehet majd egy remek alternatíva, szóval a H.265 HEVC-t követheti az okostelefonok esetében, ezért állhatott be a Qualcomm, a Samsung és a Huawei is a támogatók táborába. A jövőben a mobilokon már egyre elterjedtebb lesz majd a 8K Ultra HD videózás, és persze a 4K is, ami eljuthat az alacsonyabb árszintekre. Plusz a HDR tartalomgyártás során is jól jöhet a hatékonyabb tömörítés.

A H.266-tal az a probléma, hogy a gyártók számára nem ingyenes, mint ahogy a H.265 sem. A vállalatoknak minden eladott eszköz után jogdíjat fizetnek, ami több tíz- vagy százmilliós darabszám mellett már igazán komoly összeget képezhet. Az MPEG-5 EVC viszont alapesetben ingyenes, így ott ilyen kiadással nem kell számolni.

Az EVC mindenképpen jó eséllyel pályázik arra, hogy a jövőben egy kiemelt támogatásnak örvendő tömörítési megoldás legyen, viszont van más alternatíva, ezt is érdemes megemlíteni. Az AV1 már egy ideje jelen van elérhető opcióként, és a YouTube, valamint a Netflix is elkezdte már a tesztelését, és támogatja a MediaTek a Dimensity 1000 rendszerchippel, valamit a Samsung legújabb QLED tévéi is ismerik, az LG is támogatja már, viszont a Samsung Exynosok, a Snapdragonok és az Apple chipek szintjén még hiányzik a szupportja.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap