Elkészült a Canvas, az Nvidia művészeknek szánt MI szoftvere

Filmesek, játékfejlesztők és egyéb kreatív alkotók inspirálódhatnak a gépi tanuláson alapuló program segítségével.

Elkészült a Canvas, az Nvidia művészeknek szánt MI szoftvere

Az Nvidiának külön részlege szakosodott a mesterséges intelligenciára épülő kutatásokra, a videokártyáik pedig egy jó ideje úgy vannak tervezve, hogy az MI futtatásához szükséges feladatokat gyorsan és hatékonyan tudják kezelni.

Ezek a kis tanítható programok folyamatosan fejlődnek és számtalan helyen tudja az Nvidia bevetni őket. A felbontás és képminőség javítás csak az egyik terület, amivel a játékosok nagyon jól járnak, de például a hangjavító megoldásoknak remek hasznát tudják venni a tartalomkészítők is. Természetesen az AMD is dolgozik hasonló képjavító megoldásokon, ám ők még kicsit le vannak maradva az Nvidiához képest.

Az Nvidia régóta dédelgetett projektje, amikor az AI megpróbálja magától kitalálni, hogy „mire is gondolhatott a költő” egy Paintnél is egyszerűbb rajzvászonon. Az Nvidia Gaugan böngészőből kínálja azt a lehetőséget, hogy pár hihetetlenül egyszerű képszerkesztési eszköz segítségével valami egészen érdekes dolgot próbáljon alkotni a program. Egyszerű színekkel megadhatjuk, hol legyen az égbolt, hol legyen egy hegy, merre vezessen a folyó stb., majd ezt megpróbálja a gép fotorealisztikusan vizualizálni.

Ezt a Gaugant fejlesztette tovább az Nvidia, így megszülethetett a Canvas, ami már komoly segítség lehet a különböző művészeknek, akik például koncepciós rajzokat készítenek filmekhez vagy játékokhoz. Sokszor ugyanis az egyik legnehezebb feladat az első ecsetvonás meghúzása a vásznon, ez a program viszont gyorsan inspirálhatja az alkotókat, így könnyebben tudják életre kelteni az elképzeléseiket, amiket aztán a filmesek és a játékfejlesztők együtt használhatnak a későbbi munka során.

A Canvas maga nem helyettesíti az alkotó teljes munkafolyamatát, hiszen bár az eredmény jól néz ki, limitált lehetőségeket nyújt. Az Nvidia szerint is ez csak egy segédeszköz, a Canvas képeivel van még bőven munka az első export után. A program a rétegkezelésen túl PSD és PNG támogatással is rendelkezik, vagyis számtalan szerkesztőben megnyitható az exportált kép, amit aztán el lehet kezdeni kidolgozni.

Galéria megnyitása

A fenti egyszerű képet körülbelül fél óra munkával készítettem a Canvas kipróbálása  során, az első elindításától kezdve egészen addig, hogy Clip Studio Paintben átfestettem és ráfestettem a dolgokat. Erre azért volt szükség, mert a Canvas egészen apró, 512 x 512-es felbontásban képes csak a képek exportálására, így az a legtöbb helyen nem alkalmas publikálásra, mindenképp dolgozni kell még rajta a jobb minőségű megosztás érdekében.

A szoftver GAN (Generative Adversarial Network) megoldást használ a működéshez, több, mint 5 millió valódi tájképfotó alapján lett betanítva. Ebből adódóan a program jelenleg csak és kizárólag tájképek létrehozására képes, más feladatra még nem használható.

A bétaverziós Canvas egy szabadon letölthető ingyenes program, ami az RTX videokártyákkal kelthető életre. Az Nvidia szerint sűrűn érkeznek majd frissítések hozzá és nagyon várják a felhasználók visszajelzését és igényeit, milyen funkcióknak örülnének a legjobban a jövőben.

Kipróbálni és letölteni innen lehetséges.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap