Elhunyt Terry Pratchett

A Korongvilág regények szerzője szerettei körében távozott el ebből a világból.

Elhunyt Terry Pratchett

Életének hatvanhatodik évében elhunyt Sir Terence David John Pratchett. A többség által a szatirikus hangvételű, parodisztikus elemeket is tartalmazó, fantasy környezetben játszódó Korongvilág regények szerzőjeként ismert író évek óta küzdött az Alzheimer-kórral, ami végül teljesen elhatalmasodott rajta. Jelentőségét mi sem mutathatná jobban, hogy több mint hetven millió példányban elkelt műveit harminchét nyelven élvezhették az olvasók, lovagi címét pedig az irodalomért tett szolgálatainak elismeréseként kapta.

A férfi közéleti szerepvállalása is említésre méltó. Nyolc hosszú éven keresztül méltósággal viselte betegségét, és minden erejével azon volt, hogy eloszlasson számos, a demenciával kapcsolatos tévhitet, valamint reményt adjon sorstársainak. Utolsó könyvét tavaly nyáron fejezte be, mielőtt állapota súlyosbodott volna.

Pratchett nem csak irodalmi munkásságát hagyta hátra. Több, a Korongvilághoz köthető kalandjáték (pl.: Discworld 2) munkálatait is aktívan felügyelte. A Discworld széria tagjai humoruk mellett nehézségükről váltak ismertté a műfaj rajongóinak körében.

A szórakozás ezen formája magánemberként bevallottan nagyon közel állt a szívéhez. Kedvenceiként a Tomb Raider első részét, a Thief-sorozatot valamint, a Half-Life második részét nevezte meg. Érdekesség, hogy lánya, Rhianna Pratchett videojáték-forgatókönyv és dialógusíróként szerzett magának megérdemelt hírnevet, és mind a kincsvadász Lara Croft, mind pedig a mestertolvaj Garrett kalandjait bemutató videojátékokon dolgozott.

Terry Pratchettet életének hatvanhatodik évében ragadta el a halál. Utolsó pillanataiban megadatott neki, hogy azok vegyék körbe, akiket szeretett. Nyugodjék békében.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward