Shop menü

ELÉRHETŐBB ÉS KOMPAKT E-KÖNYV OLVASÓKKAL ÁLLT ELŐ A POCKETBOOK

A Verse Pro és a Verse modellek kompakt méret mellett igyekeznek különböző lehetőségeket nyújtani akár megfizethetőbb árazás mellett.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Elérhetőbb és kompakt e-könyv olvasókkal állt elő a PocketBook

A PocketBook az e-könyv olvasók piacának meghatározó tagja, nemcsak hogy hosszú ideje a szegmens egyik legfontosabb szereplője, hanem az innovációk szempontjából is megkerülhetetlen cég lett mostanra. Ezúttal a megszokott 6 colos méretben igyekszik új megoldásokkal szolgálni a vásárlók számára.

Hírünk alanyai 6 hüvelykes mérettel szolgálnak, de ez nem jelenti azt, hogy azonos képernyőt használnak. A Verse modell egy szimpla E Ink Carta panelnek ad otthont 1024 x 758 képpontos felbontással, míg a Verse Pro esetében már egy nagyobb felbontású E Ink Carta egység bukkant fel, 1448 x 1072 pixellel a felületén. 212 PPI-s pixelsűrűség áll szembe 300 PPI-vel.

Galéria megnyitása

A készülékek egyaránt 16 szürke árnyalat megjelenítésére képesek, és érintésérzékeny a felületük, szóval lehetőség lesz tapintásokkal navigálni. Több pontos érintéseket is kezelnek az olvasók, így egyszerű gesztust alkalmazva belenagyíthatnak a képbe az olvasók, ha esetleg nem tudják tisztán kiolvasni az adott szövegrészt. Ha kell, a Verse Pro fel is tudja olvasni a könyvek tartalmát, ugyanis szolgál Text-to-Speech funkcióval 26 nyelvet támogatva, köztük természetesen a magyart is. Kinga és Attila lesz a magyar könyvek felolvasója, ez a két hang választható.

Galéria megnyitása

Este is kényelmesen lehet majd olvasni a Verse-eket használva, mivel kapta világítást. A PocketBook saját fejlesztésű SMARTlight rendszerét alkalmazzák. Ez a megoldás többféle módban alkalmazható és manuálisan sok beállítási lehetőséget nyújt, nemcsak a fényerejét lehet hangolni, hanem azt is, hogy milyen legyen a színhőmérséklete. Este használható egy melegebb tónus, míg napközben lehet élénkebb, hidegebb fényeket alkalmazni.

Galéria megnyitása

A PocketBook saját, Linux alapú rendszerét használják a termékek rengeteg különböző fájlt támogatva. Csak szöveges fájlokból több mint 20-at támogatnak a készülékek, emellett pedig képek megnyitására is alkalmasak. A Verse Pro modellnél pedig van zenelejátszi lehetőség is, kezeli hangoskönyveket rengeteg különböző formátumban, noha saját hangszóróval egyébként nem rendelkezik. Elérhető  készülékekről többnyelvű offline szótár, és olyan online szolgáltatások is, mint a Dropbox, a ReadRate és egy sor különböző PocketBook fejlesztés. Van böngésző, RSS hírolvasó és játékokkal is szolgál a Verse duó.

Galéria megnyitása

A szerkezetek ugyanarra a hardveres alapra épülnek. Van itt egy kétmagos rendszerchip, mely 1 GHz-es órajele elérésére képes, és 512 MB-nyi rendszermemória kapcsolódik hozzá. Ez nagyon szerénynek hangzik, de az e-könyvek kezelésére tökéletesen elég a lassan frissülő E Ink panel mellett. Ami fontos különbség a gépek között, hogy a Verse csak 8 GB-nyi tárhelyet kapott, míg a Verse Pro esetében már 16 GB áll a rendelkezésre. A Verse esetében a cég kiemelte, hogy memóriakártyával bővíthető.

A Verse Próban van Bluetooth támogatás (4.0) is, vezeték nélküli eszközökre képes például a felolvasást továbbítani, akár még autóhoz is lehet csatlakoztatni a PocketBook elmondása szerint. Wi-Fi-vel mindkét szerkezet szolgálni tud, noha csak 802.11n szabványnak megfelelő formában, a 2,4 GHz-es tartományt „meglovagolva”. USB-C csatlakozóval lettek ellátva az eszközök, és a Verse Prónál ezen keresztül fül- és fejhallgatót is lehet használni.

Galéria megnyitása

Fontos az is, hogy a PocketBook Verse Pro már egy jól szigetelt házba költözött be, ennek köszönhetően IPx8 tanúsítványt szerzett. Igazából túl is teljesíti az elvárt vízállósági tényezőket, ugyanis akár 1 órán át is lent maradhat 2 méter mély vízben, akkor sem lesz baja, de az IPx8 plecsnit már 1,5 méteren 30 percet eltöltve meg lehet szerezni. Medencébe, fürdőkádba minden további nélkül bevihető a termék.

A Verse csak 182 gramm, és a társa sem több 186 grammnál, a házuk pedig azonos méretű, 156 x 108 x 7,6 milliméteres. A termékek egyaránt 1500 milliamperórás kapacitású lítium-polimer akkumulátorral rendelkeznek, és több hetes lesz az üzemidejük kikacsolt Wi-Fi és Bluetooth, valamint világítás esetén. Kaptak takarásérzékelőt is, így amikor azt veszi észre az olvasó, hogy éppen biztosan nem olvasnak rajta, akkor magától energiatakarékos módba kapcsol.

Galéria megnyitása

Az újdonságok több színben kerülnek a boltok polcaira, Magyarországon is megvásárolhatóak lesznek. A PocketBook Verse Pro ajánlott fogyasztói ára az eurózónában 170 euróban lett meghatározva, a PocketBook Verse esetében pedig egy szerényebb összegről, 130 euróról beszélhetünk.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére