Elbúcsúzunk a Sony PSP-től

Közel tíz éves a Sony első hordozható konzolja, azonban lassan itt a búcsú ideje: Japánba most érkezik az utolsó szállítmány.

Elbúcsúzunk a Sony PSP-től

Majdnem tíz évvel a piacra kerülése után hamarosan végleg elbúcsúzhatunk a Sony első hordozható kézikonzoljától, a PSP-től. A kis gépet január óta már nem szállítja a vállalat Észak-Amerikába, míg a hazai pályának számító japán piacra (ahol még mindig elég népszerű) június végén érkezik az utolsó szállítmány. Európáról egyelőre nincs pontos információnk, de még idén megszakad itt is az ellátás a PSP-ből.

Japánban mindenféle átállási programot hirdet majd a Sony, melynek keretein belül például UMD-lemezeket lehet majd becserélni, cserébe pedig leárazva vehetik meg a szerencsések ugyanazt a játékot az utód PS Vitára.

A PSP a PS2-höz nagyon hasonló hardverrel jelent meg 2004 telén, 32MB központi memóriával (amit később 64MB-ra növeltek), grafikus processzora pedig 2MB beágyazott eDRAM-ot kapott. Összesen 5 hardveres revízión ment át, melyek között voltak olyan, előremutató típusok is, mint a lemezmeghajtó nélküli, kizárólag digitális játékletöltést támogató PSP Go, illetve a legutolsó, végletekig leolcsósított PSP E1000, ami még Wi-Fi modult sem tartalmazott.

A kütyü eszméletlenül népszerű lett: csak Japánban 20 millió példányt adtak el belőle, világszerte pedig a legutolsó, 2012-es adat szerint 76 milliót - azóta a Sony nem közölte külön a PSP értékesítési mutatóit. Brutális mennyiségű játék jelent meg rá, köztük számos legendás JRPG, melyek minősége sokszor még az asztali konzolos változatokét is felülmúlta.

Utódja, a PS Vita - annak ellenére, hogy szintén fantasztikus készülék - sajnos egyelőre nem tudott így berobbanni. Pedig nem csak az okostelefonoknál ideálisabb játékplatform, de az elődjénél is - ha másért nem, hát azért, mert ezen már két analóg kar van, míg a PSP-n be kellett érnünk eggyel, ami némileg limitálta a játékok irányíthatóságát.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward