Eláraszthatják a 3D képek a Facebookot

Már térhatású felvételeket is megoszthatnak egymással a felhasználók, de nem minden mobil alkalmas ilyen fotók készítésére.

Eláraszthatják a 3D képek a Facebookot

A Facebook folyamatosan próbálja megtalálni, hogy milyen lehetőségei vannak a multimédiás tartalmak szaporításának tekintetében, és most ennek eredményeként befutott a térhatású fotók megosztása. A 3D képek megjelenítésén már egy ideje dolgozott a vállalat, mostantól pedig élesben is elérhető ez a felhasználók számára.

A térhatású fotókat nem úgy kell elképzelni, hogy teljesen körbe lehet járni egy tárgyat, csupán néhány fokos szögben lehet különböző irányokba bedönteni a képet, de esetenként ez is eléggé látványos lehet. A Facebook a 360 fokos felvételeket egy apró ikonnal is meg szokta jelölni, de a 3D képek esetében ilyen nincs. Viszont ezek a fotók már a hírfolyamon való átgörgetéskor is azonnal megmozdulnak majd, így rögtön látni fogják a felhasználók, hogy nem egy hagyományos tartalomról van szó. Az okostelefonok esetében a mobil szenzorjainak az adataira támaszkodva lehet megnézni a térhatású képeket, tehát a telefont kell megdönteni különböző irányokba. De megelevenednek majd a 3D képek a virtuális valóságban is, ehhez pedig az Oculus saját böngészőjét kell használatba venni az Oculus Go és az Oculus Quest eszközöknél, az Oculus Riftnél pedig a Firefoxra van szükség.

Sajnos egyelőre 3D-s tartalmakat csak azok örökíthetnek meg a Facebookra, akik iOS-t futtató okostelefonnal rendelkeznek, és az iPhone-ok sorából is csak azok alkalmasak a feladatra, amelyek kétkamerásak. Ilyen jelenleg az iPhone 7 Plus, az iPhone 8 Plus, az iPhone X és a kettő újgenerációs iPhone XS modell – az érkező iPhone XR-nél le kell erről mondani, ahogy sok régebbi készüléknél is. Arról nem szólt a fáma, hogy az androidos eszközök frontján mi a helyzet, de remélhetőleg már dolgoznak azon a vállalat fejlesztői, hogy ne csak az iOS-nél legyen biztosított ez a lehetőség, hiszen duálkamerás készülékekből manapság már nincs hiány – ha nem is minden konfiguráció alkalmas arra, hogy 3D képek készíthetőek legyenek vele.

A tartalmak előállítása egyébként nem a mobilokon múlik, erre a feladatra mesterséges intelligenciát használ a Facebook. A duálkamera csak azért szükséges, mert ennek köszönhetően tudja határozottan elválasztani egymástól a különböző rétegeket a közösségi oldal által hadrendbe állított algoritmus.

A térhatású képek megosztása nagyon egyszerűen működik. Csak meg kell érinteni a Facebookon a bejegyzés létrehozására szolgáló sávot, majd ott a jobb felső sarokból lenyitható menüben rá kell bökni a 3D Fotó opcióra, majd bejön a galéria azokkal a képekkel, amelyek alkalmasak erre (Portré módban készültek), és itt csak ki kell választania a felhasználónak azt, amelyiket szeretné megosztani az ismerőseivel, követőivel. A rendszer szolgál előnézettel, így a feltöltés előtt el lehet dönteni, hogy megfelelő-e a tartalom, ugyanis akadhatnak olyan képek, amik nem különösebben mutatnak jól 3D-ben. Hogyan lehet igazán látványos 3D képet készíteni? Nos, a Facebook leírása alapján a kiválasztott témától 1-1,5 méteres távolságot érdemes tartani, és úgy kell beállítani a képet, hogy legyen valami a háttérben és az előtérben is. A legjobb az, ha még a színek is kontrasztban vannak a különböző távolságban elhelyezkedő tárgyak esetében, és érdemes elkerülni az áttetsző dolgokat, az éles kontúrokkal rendelkező alanyoknál tudja a szoftver a legjobb hatást kiváltani.

Galéria megnyitása

A Facebookon a 3D képek nézegetése ettől kezdve mindenkinél biztosított, készíteni azonban még nem mindenki tud ilyet. A 3D fotózási lehetőség a következő hetekben fokozatosan éri majd el a felhasználókat.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap