Egyre több cég aggódik az adatai biztonságáért

Egyre több cég aggódik az adatai biztonságáért

Néhány héttel azután, hogy a Symantec bevezette új mobilvédelmi és kezelési megoldásait, egy későbbi felmérés kimutatta, hogy a cégek jelentős része tart a mobiltelefonokra irányuló kiberbűnözéstől, különösen ha az alkalmazottak ugyanazt a készüléket használják munkahelyi és privát ügyeik lebonyolítására.

Az Ovum és az EEMA (European Association for e-Identity and Security) által végzett, a céges mobilkészülékek biztonságára vonatkozó nemzetközi felmérésből kiderül, hogy tízből kilenc vállalat biztosít alkalmazottainak céges mobilt, többek között BlackBerryt és más okostelefonokat. Ezeknek a vállalatoknak a háromnegyede engedélyezi alkalmazottainak, hogy a céges telefonokat privát célra is használják. Ezenkívül a megkérdezettek közel fele saját mobilkészülékkel is rácsatlakozhat a vállalati hálózatra, így a hálózatok folyamatos veszélynek vannak kitéve.

A mobilbiztonság védelmét tekintve viszonylag vegyes eredmények születtek a válaszadó szervezetek között. Bár a vállalatok 52 százaléka rendelkezik a céges mobilhálózat kiépítéséhez szükséges hálózati hitelesítéssel, mégis ezeknek 62 százaléka csupán egyszerű felhasználónév-jelszó kombinációt használ, így könnyen válhatnak mobileszközeik hekkertámadás áldozataivá. A felmérésből továbbá kiderül, hogy a hitelesítéssel rendelkező vállalatok csupán 18 százalékának van PKI képesítése (Nyilvános Kulcsú Infrastruktúra), amely elengedhetetlen a biztonságos elektronikus kommunikáció megvalósításához. A fenti adatok alapján nem meglepő, hogy a felkészültség és a megfelelő szakértelem hiánya miatt tíz vezetőből nyolc tart attól, hogy az okostelefonok nem megfelelő védelme miatt nyilvánosságra kerülhetnek cégük üzleti titkai.

"Mára az okostelefonok személyes és szakmai életünknek mindennapos társaivá váltak. A munkavállalók többsége privát és munkahelyi tevékenységekhez is céges mobiltelefonját szeretné használni, ezért kiemelten kell kezelnünk a vállalati és fogyasztói mobilvédelmet. A szervezeteknek teljes körű biztonsági stratégiát kell felállítaniuk, hogy a céges információk és hálózatok védettséget élvezzenek" - mondta Gombás László, a Symantec magyarországi képviseletének szakértője.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward