Egyből ezüst érmes az MS zenelejátszója

A Microsoft nemcsak az operációs rendszerekkel ellentétben a zenelejátszók piacán állva maradt az Apple-lel szemben, de az iPod ellen indított hiánypótló termék, a Zune máris második helyre zárkózott fel az eladási statisztikákban.

Egyből ezüst érmes az MS zenelejátszója

Az NDP csoport felmérései alapján a Zune a megjelenését követő első héten az eladások 9%-t tudhatta magáénak, amivel azonnal megelőzte a SanDisk Sansa nevű lejátszóját, de a második hely csupán lélektani marad, hiszen az Apple iPod-ok 63%-ot harapnak ki a teljes lejátszó piacból. „A Microsoft egy sikeres hetet tudhat maga mögött, hiszen sikerrel érte el a korai befogadókat, s a 9%-os részesedéssel azonnal letaszította a jó ideje második helyen lévő Sandisket” –mondta Ross Rubin, az NDP vezető ipari elemzője, majd hozzátette: „Ez azért is meglepő eredmény, mert a jelenleg csupán egy változatban elérhető lejátszó viszonylag magas induló ára sokak számára riasztó hatású lehetett.”

 

A Zune a szoftver óriás számára a legkomolyabb próbálkozás az Apple iPod sikereinek megtörésére. A Microsoft reménykedik benne, hogy az iPod tudását fölülmúló terméke választásra öszönzi a fogyasztókat. Ki tudna ellenállni olyan plusszoknak, mint a nagyobb képernyő, a vezetéknélküli zene és fájlmegosztás vagy annak az új technológiának, aminek segítségéve a Zune felhasználók észlelhetik közelben lévő hasonszőrű társaikat. Mindez persze az iPodon is megszokott egyszerű néhány gombos kezelőfelületen keresztül érhető el, bár a korai tesztek éppen a béna kezelőfelület, a színes kijelző minősége és a készülék nagyobb mérete miatt dorgálták az MS termékét.

A többszázmillió dolláros fejlesztés eredményeképp napvilágot látott Zune szeretné átültetni a Microsoft Xbox és Xbox 360 közösségi funkcióit a zenelejátszók piacára, hiszen a konzol esetében is ez volt a mérleg nyelve, amivel biztosan előzték meg a Sony PS3-at. A Zune végre előrukkol az MP3 lejátszók legnagyobb hátrányát jelentő probléma megoldásával, lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy cserélgessék zenéiket, illetve azt is, hogy együtt, de külön lejátszón hallgassák közösen kedvenc zenéiket.

A megosztás lehetősége persze veszélyeket rejt magában, hiszen az online zeneáruházak forgalmát csökkentheti, ha nem kell mindenkinek saját maga számára beszerezni a dalokat, illetve a kiadók haragját vívja ki az, aki könnyűvé teszi az illegális másolatok használatát. Született is egy érdekes megállapodás a Microsoft és az Universal között, mégpedig minden egyes eladott Zune után a szoftveróriás 1 dollárt, azaz kétszáz Forintot fizet a kiadónak, hogy valamelyest kompenzálja az illegális másolatok által okozott kiesést.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward