Shop menü

EGY JÁTÉKFEJLESZTŐ EGY KRIPTÓVAL SZPONZORÁLT ESEMÉNYEN TROLLKODOTT

Szerinte az alapoktól kezdve bajok vannak a kriptóval, aminek ráadásul semmi keresnivalója a játékiparban.
Török Roland
Török Roland
Egy játékfejlesztő egy kriptóval szponzorált eseményen trollkodott

A múlt héten zajlott le Brazíliában a Brazil’s International Games Festival, ám a PC Gamer fordítása szerint igazán érdekes módon trollkodta meg az eseményt egy meghívott játékfejlesztő. 

Mark Venturelli, a Chroma Squad fejlesztője ugyanis meghívást kapott az eseményre, amit több, kriptóval foglalkozó szponzor is támogatott. Az online bejelentkező Mark a terv szerint a „Játékdizájn jövőjéről” tartott volna előadást, ám amikor elkezdődött az eseményen az ő beszéde, akkor a már fent vázolt címet egyszerűen áthúzta. 

„Becsaptalak titeket. A beszédem neve nem a „Játékdizájn jövője”. Meg kellett változtatnom ezt, különben nem hagyták volna jóvá. Az igazi neve az, hogy „Miért is rémálom az NFT”. 

Az új címre a közösség tapsolni kezdett és egyértelműen kinyilvánították véleményüket az NFT-s játékdizájnnal kapcsolatban. 

A videóban 3:30 másodperctől látható a jelenet, ami természetesen portugálul van, de könnyen értelmezhető a reakció. 

Mark akciója miatt az NFT-s és kripto szponzorok le akarták állíttatni az előadást, ám ezt a szervezők nem engedték, így folytatódhatott a bejelentkezése. Ebben amúgy elmondta, hogy az NFT-k nem csak önmagában rosszak, de nagyon káros hatásai vannak a játékra, és teljesen megkötik a játékdizájn jövőjét is. Ezen kívül szót emelt az ökológiai lábnyomról, a kriptót övező hazugságokról, piramis rendszerekről és a disztópikus jövőképről, amit szerinte ezek okozhatnak. 

„Ezek az emberek kívülállók itt, nem fontosak. Ők csak szeretnék megvásárolni azt, hogy fontosnak tűnjenek, mivel valójában nincs semmi behatásuk az iparág jövőjére. Ha vita nélkül adsz számukra teret, akkor pontosan azt a narratívájukat segíted erősíteni, hogy márpedig ők fontosak.” – mondta Mark a blokkláncos szponzorokról a PC Gamernek. 

„Hallottam, hogy a szponzorok nagyon mérgesek voltak, próbálták megakadályozni a beszédemet, de a szervezők nem engedték nekik. Ez nem lep meg, mivel a szervezők egyetlen ponton sem cenzúráztak, nem akadályoztak meg abban, hogy ezeket írjam a diáimra. Ők korábban látták, mielőtt beszélhettem volna róluk, nem volt semmilyen szándékuk arra vonatkozóan, hogy elhallgattassanak engem.” 

Mark előadásának angol nyelvű prezentációja itt tekinthető meg.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére