Shop menü

E INK KIJELZŐS „OKOSTELEFONNAL” ÁLLT ELŐ AZ ONYX

A Boox széria új tagja a hazai piacra is érkezni fog, és elég mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki szeretné megkaparintani.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
E Ink kijelzős „okostelefonnal” állt elő az Onyx

Az Onyx az egyik olyan vállalat, aki elkötelezetten fejleszti az E Ink kijelzős készülékeket, és számos különlegesebb megoldással is előrukkolt már az elmúlt évek során. Most itt van a Boox Palma, ami ugyancsak egy érdekes eszköz lett, hiszen pont úgy néz ki, mint egy okostelefon, de igazából egy hajszál híja van annak, hogy mobilként kezelhessük.

Rögtön az elején ki is térnénk arra, hogy mi az, amit a Boox Palma nem tud: nincs benne mobil hálózati modem. Ettől eltekintve azonban mindenféle mobilos funkcióval szolgál, még hívásokat is lehet vele bonyolítani, ha azok valamilyen közösségi média szolgáltatáson keresztül, Wi-Fi-n futnak be. No, de lássuk részletesen, mit nyújt a különleges szerkezet.

Galéria megnyitása

A Boox Palma egy fejlett E Ink Carta 1200 panelt használ, ami a korábbiaknál alacsonyabb válaszidővel, jobb kontraszttal és gyorsabb képfrissítéssel képes üzemelni. Az egység 6,13 hüvelykes átlóval rendelkezik, és 1648 x 824 képpontos a felbontása. Olyan világítással rendelkezik az érintésérzékeny képernyő, melynek hangolható a színhőmérséklete és persze a fényereje is precízen vezérelhető. A kiemelkedő reszponzivitás érdekében megkapta a Boox Super Refresh technológiát is.

Android operációs rendszert használ a Boox Palma, bár ebből a szempontból nem lett túl erős a termék. Az Android 11 van rajta jelen, és lehet rá telepíteni mindenféle alkalmazás. Böngészhet rajta a felhasználó, vagy cseveghet az ismerőseivel. Elvileg frissítéseket is kap majd, de arról nem szólt a fáma, hogy itt pontosan mire is kell gondolni. Az biztos, hogy indul a készülékkel egy béta firmware program is, melyben a csatlakozók elsőként próbálhatják ki a fejlesztéseket.

Galéria megnyitása

Akár az Instagramot is lehet rajta pörgetni, bár mivel monokróm a kijelző, ez egészen más élményt fog adni, mintha mobilon csinálná ugyanezt az ember, de üzenetek, e-mailek olvasásra tökéletes a készülék. Be lehet majd állítani a folyamatosan aktív képernyő révén akár asztali órának is, és futtatható rajta a Spotify, hiszen rendes hangszóró is került bele, de akár Bluetooth hangszóró is csatlakoztatható hozzá az élmény fokozása érdekében.

Galéria megnyitása

Még kamerája is van a szerkezetnek. Egy 16 megapixeles képalkotó található a hátán, amivel természetesen színes felvételeket lehet megörökíteni, de a felhasználók monokrómban látják majd a képet a Boox Palmán. Van LED-es segédfény is, így használható marad még sötétben is.

Qualcomm Snapdragon rendszerchipet használ a Boox Palma, de erről részleteket nem fedett fel az Onyx. Illetve annyit még hozzátett, hogy nyolcmagos a lapka, szóval nem a kínálat legaljáról származik. Nagyon érdekes az, hogy nem kevesebb mint 6 GB RAM került itt bevetésre, és a tárhely is 128 GB kapacitással szolgál, ezt pedig még bővíteni is lehet. A kapcsolati lehetőségek terén van itt Bluetooth 5 modul és kétsávos, 802.11ac szabványnak is megfelelő Wi-Fi. GPS vevőről nem esett szó, pedig a navigálás kifejezetten jó funkció lehetne túrázóknak.

Galéria megnyitása

A Boox Palma teljesen olyan dizájnt kapott, mint egy mobil, és szerencsére az anyaghasználat terén is ugyanez igaz rá. Ellenállóbb műanyag burkolatba lett csomagolva, és üveg védi a képernyőjét. 170 grammot nyom a szerkezet, 159 milliméter magas, 80 milliméter széles és 8 milliméter vastag. A készülék rendelkezik egy fizikai gyorsgombbal is, amire többféle funkciót ki lehet osztani, ez megkönnyíti az eszköz kezelését. Csak USB-C csatlakozó van a kereten, és vízlepergető dizájnról tett említést az Onyx.

3950 millliamperórás kapacitású lítium-polimer akku van benne, szóval ebből a szempontból is hozza azt, amit egy okostelefon. Az üzemidőnek itt nagyon jónak kell lennie, de valamilyen oknál fogva éppen erről egy szót sem ejt az Onyx. Nem tudni, hogy ennek mi lehet az oka, de éppen ezért nem is mernénk tippelgetni, hogy meddig bírhatja majd. Más lapok feltételezése szerint több mint egy hétig el kell mennie.

Galéria megnyitása

Az Onyx újdonsága előrendelésben azonnal elfogyott, pedig 250 dolláros áron lehetett rendelni, ami azért nem egy kis összeg egy funkcionálisan korlátozott „mobilért”. A rendes ára már 280 dollár lesz, és augusztusban indul a forgalmazása. Érkezik majd Európába is a termék, és jó eséllyel hazánkban is megvásárolható lesz.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére