Shop menü

DÖBBENETESEN GYENGE NEGYEDÉVET ZÁRT AZ INTEL – EKKORA VESZTESÉGRE EDDIG MÉG NEM VOLT PÉLDA

Elég nehéz helyzetben vannak az egyes szegmensek, ennek hatására a cégek pénzügyi teljesítménye is látványosan csökken.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Döbbenetesen gyenge negyedévet zárt az Intel – Ekkora veszteségre eddig még nem volt példa

Napvilágot látott az Intel legfrissebb pénzügyi beszámolója, ami ezúttal a 2023-as esztendő első negyedévében elért teljesítményről ad képet. A jelenlegi kedvezőtlen gazdasági helyzetben a legtöbb szegmensnek nehézségekkel kell szembenéznie, ugyanis a bizonytalanság és a magas infláció miatt visszafogják költéseiket mind az átlagfelhasználók, mind pedig a céges vásárlók egy része, azaz jelentős visszaesés tapasztalható az egyes szegmensekben. Remek példa erre az Intel legfrissebb pénzügyi eredménye, ami 36%-os visszaesést mutat eladások terén, profit helyett most veszteséget termelt a cég, méghozzá elég tekintélyes mértékűt.

Galéria megnyitása

Éves szinten a teljes árbevétel 36%-kal csökkent, így most 11,7 milliárd dollárra rúgott, viszont ennél még rosszabb eredményt vártak január folyamán, ugyanis 11,5 milliárd dolláros forgalomra számítottak a vállalat illetékesei. A bruttó árrés ebben az időszakban 38,4%-ra csökkent, a veszteség 2,8 milliárd dollárt tett ki, de még így is kifizettek 1,5 milliárd dollárnyi osztalékot a részvényeseknek.

Galéria megnyitása

A Client Computing Group továbbra is a legnagyobb bevételforrásnak minősül, ám most 38%-kal kisebb árbevételt ért el, mint egy évvel ezelőtt, vagyis 5,8 milliárd dollár folyt be a kasszába. Ez a szám 2022 azonos időszakában jelentősen magasabb volt, ugyanis 9,3 milliárd dollárra rúgott. Az Intel szerint a csökkenést a megcélozható piac zsugorodása, illetve a PC OEM partnerek raktárkorrekciói okozták, valamint az is sokat számított, hogy a vásárlók leginkább az olcsóbb processzorokat részesítették előnyben, hiszen próbálnak figyelni a költéseikre és próbálják azokat a lehetőségeknek megfelelően visszafogni. A CCG csoport így is képes bolt 520 millió dollárnyi profit termelésére, ami nem hangzik rosszul.

Galéria megnyitása

A Data Center and AI Group teljes árbevétele 39%-kal csökkent éves szinten, ami azt jelenti, hogy mindössze 3,7 milliárd dollárnyi árbevételt sikerült elérni. Ez az üzletág nem termelt profitot, a veszteség mértéke 580 millió dollárra rúgott. Az Intel szerint a kedvezőtlen teljesítmény mögött a magasabb termékárak bújnak meg, ugyanakkor a következő generációs termékekkel kapcsolatos befektetések is hozzájárultak a kép alakulásához, amelyek friss csíkszélességek köré épülnek.

Galéria megnyitása

A Network and Edge Group esetében az elmúlt negyedévek folyamán viszonylag stabil volt az árbevétel szintje, ezúttal viszont 1,5 milliárd dollárra csökkent a teljesítmény, és ehhez 300 millió dolláros veszteség is társult.

A Mobileye üzletág az első negyedév folyamán 458 millió dolláros árbevételt generált, így gyakorlatilag ez volt az egyetlen részleg, ami növelni tudta árbevételét, méghozzá igen egészséges mértékben, 16%-kal. Ezzel egy időben a működésből befolyó bevétel 17%-kal csökkent éves szinten, így az most 123 milliárd dollárt tett ki. Az ok az, hogy a vállalat növelte az új termékek tervezéséhez és gyártáshoz szükséges befektetéseket.

Galéria megnyitása

Az Intel Foundry Services esetében 118 millió dolláros teljes árbevételről beszélhetünk, ami éves szinten 24%-os csökkenést képvisel. Ennél nagyobb probléma, hogy a veszteség 140 millió dollárt tett ki, azaz lényegében nagyobb volt a veszteség, mint a teljes negyedéves árbevétel. A probléma az volt, hogy a gyárindítások költségei megemelkedtek, ez pedig a végső eredményre is negatív hatást gyakorolt. Érdekes adalék, hogy a tokozásból származó bevétel negyedéves szinten 67%-kal emelkedett.

A vállalat vezetése eléggé pesszimistán látja a második negyedéves lehetőségeket, azaz 11,5 milliárd és 12,5 milliárd dollár közötti teljes árbevételre számítanak, a bruttó árrés pedig tovább csökkenhet, így az 33,2%-ot tehet ki. Noha az első negyedéves pénzügyi eredményeket aligha lehet jónak nevezni, a vállalat saját előrejelzéseit így is felülmúlták, azaz a piac jobban teljesített, mint ahogy azt néhány hónappal ezelőtt várták. Hogy a második negyedévben is előfordulhat-e hasonló pozitívum? Néhány hónap múlva megtudjuk.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére