Diszkriminatív Stellaris modot távolított el a Paradox

A szóban forgó mod mindenkit fehér európaivá tett, habár a legnagyobb gond a körülötte kialakult kommentháborúval volt.

Diszkriminatív Stellaris modot távolított el a Paradox

A Paradox játékai jellemzően kiválói célpontjai a moddereknek - a stúdió mindig is megengedte az általa készített címek részletes modolását, ezt pedig a közösség meg is hálálta, és egy komoly alkotói tábor alakult ki a játékok körül. Azonban a Paradox sem enged meg mindent, és erre hosszú idő után most először példát is látunk.

Egy mod ugyanis a Stellaris emberi fajának minden egyedét fehérre változtatta, és kizárólag európai neveket engedélyezett. A találóan csak "European Phenotype and Names Only (White Humans)" névre keresztelt modot hosszas megfontolás után a Paradox eltávolította a Steam Workshopból, habár a ModDB-n továbbra is letölthető.

A Paradox jelenleg egy másik modot is vizsgál. Ez a "Separate Human Phenotypes" névre hallgat, és négy különböző bőrszín alapján különíti el az embereket, ami azt jelenti, hogy létrehozhatunk egy birodalmat csak az egyiket használva. Ez jelenleg továbbra is elérhető a Steam Workshop oldalán, és láthatóan nincs körülötte akkora felháborodás, ami az eltávolítását indokolhatná.

"A játék eredeti verzióját úgy készítettük el, hogy megfelelően reprezentálja az emberek változatosságát etnikailag és személyiségileg. Örülünk annak, ha a játékosok a saját ízlésüknek megfelelően modolják a játékot, viszont nem támogatjuk a diszkriminációt" - szól a Paradox hivatalos nyilatkozata, melyben egyúttal megköszönik, ha a felhasználók jelentik a sértő, vagy más módon diszkriminatív modokat, és így a stúdió meg tudja tenni a megfelelő lépéseket azok eltávolítására.

A Paradox továbbra is azt mondja, szinte bármilyen modot engedélyez, amennyiben az megfelel a stúdió által készített játékok magatartási kódexének. Ezeket a szabályokat már lassan egy évtizede használja a stúdió, és ebben egyértelműen lefektették, hogy többek között a "faji gyalázkodás" sem engedélyezett. A Paradox operatív igazgatója, Susana Meza Graham szerint a fenti mod ennek szembe ment, ugyanakkor azt ő is megjegyezni, hogy igazából nem is maga a mod volt a legnagyobb probléma, hanem a körülötte felcsapó kommentáradat, ahol a felhasználók vállalhatatlan és szégyenteljes módon viselkedtek egymással.

"Itt is szeretném hangsúlyozni, hogy örömmel veszünk bármilyen modot a játékainkhoz, amennyiben azok megfelelnek a viselkedési kódexünknek. Ugyanakkor azt is várjuk a moddereinktől, hogy segítsenek nekünk tisztán tartani a kommentszekciókat a faji gyalázkodástól és a rasszizmustól, valamint az egyéb dolgoktól, melyek nem felelnek meg a kódexben lefektetett alapelveknek" - fejezte be Susana Meza Graham, hozzá téve, hogy ez az utolsó alkalom, amikor a Paradox bármilyen megjegyzést fűz ehhez a modhoz, továbbá közölt még egy linket is, ahol ez a bizonyos kódex elérhető.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward