Dell Vostro 1400: Duracell noti

A Dell legújabb szériájának legkisebb tagja járt nálunk. Következzen az első Vostro teszt.

Dell Vostro 1400: Duracell noti

Dell Vostro 1400 - Bevezető és specifikáció

A múlt heti XPS M1330 után ismét egy Dell gép landolt a szerkesztőségben, ezúttal az Inspiron szériát felváltó Vostro sorozat 1400-as modelszámozású tagja. Semmi különlegeset nem fog felmutatni, egy ponton azért mégis kiemelkedően teljesít.

Processzor: Intel Core 2 Duo Mobile T7300 (2000 MHz, 800 MHz FSB, 4 MB L2 cache, 65 nm, EM64T)

Memória: 2x512 MB Samsung DDR2-667 SO-DIMM (CL5-5-5-15)

Chipkészlet: Intel GM965

Videokártya: Intel Graphics Media Accelerator 3000 (8-320 MB megosztott memória, DirectX 9.0c)

Hangkártya: SigmaTel STAC9228 HD Audio

Merevlemez: Seagate ST9160821AS (160 GB, 5400 rpm, 8 MB cache, SATA)

Kijelző: 14,1” Glare-Type 1280x800

Optikai Meghajtó: PBDS DS-8W1P DVD-RW (SuperMulti, 2 MB, ATA-100)

Hálózati vezérlő (LAN): BroadCom NetLink Fast Ethernet 100 Mbit/s

Hálózati vezérlő (WLAN): Dell Wireless 1390 WLAN Mini Card

Modem: Conexant HDA D330 MDC V.92

Akkumulátor: 9 cellás 7800 mAh

Operációs rendszer: Windows Vista Business

Mint látható, egy teljesen átlagos géppel állunk szemben, amely erős processzort és brutális akkumulátort kapott, ellenben spóroltak a memórián és az optikai meghajtón is.

A tartozékok a szokásos kábeleken kívül visszaállító DVD-ből és meghajtóprogramokat tartalmazó CD-kből állnak. A tápkábel kivételesen egy 90 fokkal elforgatott csatlakozóvéget kapott, melynek csatlakoztatása sokkal nagyobb erőfeszítést igényelt, mint normális társáé.

Dell Vostro 1400 - Hardver

Bekapcsolás után halk ventilátor működés közepette életre kell a Vostro, zajszintje bőven benne van a halk kategóriában. Teljes terhelés esetén a légkavaró valamivel erősebben dolgozik, de így sem veszélyes a hangereje, hallottunk már sokkal hangosabbat is.

A notebook az egyik legerősebb mobil Core 2 Duo chipet kapta, a T7300 simán partiképes az asztali verziókkal, nagy méretű cache tárához és rendszerbuszához 2 GHz-es órajel párosul. Internetezés közben 43 fokot, teljes izzasztás alkalmával pedig 71 fokot mértünk, amik jó eredménynek számítanak. Cinebench-ben 602, PCMark05-ben pedig 5116 pontot ért el, ezek notebook processzorok között kimagasló eredmények.

A memória 2x512 MB, amelyet már az XPS-nél sem értettünk, hiszen az Intel 965-ös mobil chipkészlete nem támogatja a kétcsatornás memóriakezelést, így semmivel nem gyorsabb, mintha csak egy darab 1 GB-os modult használnánk. Cserébe elveszítjük a bővítés lehetőségét is. Fekete pont.

A merevlemezzel meg voltunk elégedve, habár közel sem a leggyorsabb modell, amivel valaha találkoztunk, de az alacsony processzorterhelés mindenképpen jó jel akkumulátoros használat esetén. Hangja nem volt zavaró, melegedése átlagos, erős használatnál valamivel 40 fok feletti hőmérsékletet mértünk. PCMark05-ben 3970 pontra futotta.

A bevezetőben említett furcsa nevű optikai meghajtóról kiderült, hogy a Philips és a Benq cég közös terméke, amivel így első hallásra nem is lenne baj, de az interneten keresgélve bizony sok felhasználó panaszkodott főleg a DVD-írási képességekre. A meghajtó szerintük nagyon kevés médiumra képes normálisan rögzíteni, mi sajnos nem tudjuk ezt sem megerősíteni, sem megcáfolni. Annyi bizonyos, hogy még egyetlen noteszgépnél sem találkoztunk ezzel a drive-val, meglehetősen új konstrukcióról lehet tehát szó. Zajszintje átlagos volt, rezonanciát nem okozott.

Dell Vostro 1400 - Ergonómia és bővíthetőség

A belsőségek terén többnyire jól vette az akadályt a gép, a szellőzőnyílás például bal oldalra került, így a jobb kezesek örülhetnek.

A klaviatúra remek, akárcsak az XPS esetén. Nyomáspontja átmenet a puha és a kemény kopogós között, amolyan ideálisan kellemes. Zsúfoltságnak nyoma sincs, teljes egészében kihasználták a rendelkezésre álló helyet.

Gyorsgombokból összesen nyolcat találunk a billentyűzet felett, amelyből egy fixen a Dell saját médiaalkalmazását indítja el (jó lassan). A többi hétnek is mind megvan a saját funkciója, többynire ezek is médiával kapcsolatos funkciókat látnak el, a három jobb oldali a hangerő állításáért felel, míg a bal oldali négy a számléptetéseket végzi.

A tapipaddal nem voltunk kibékülve. Habár van vízszintes és függőleges scroll barja is, a maradék terület túlságosan kicsi és a megfelelő mozgatáshoz erős nyomást kell kifejtenünk, ami hosszabb idő után fárasztó a kéznek.

A notebook mindkét oldala unalmas, ráadásul vastagsága is nagyobb az átlagnál. A négy USB port mellé jutott egy FireWire is, ám a D-Sub és S-Video kimenetek helyett szívesebben láttunk volna egy DVI-t vagy HDMI-t, ha már új modellről van szó. A modem és a hálózati kártya csatlakozóit hátul találjuk. A termetes szellőzőrács miatt a memóriakártyaolvasó, valamint a hangki- és bemenetek a gép elején kaptak helyet, használhatóságukkal nem volt gond. Szintén itt tudjuk engedélyezni vagy éppen tiltani a vezeték nélküli hálózatot.

A kijelzővel sem voltunk megelégedve, gyakorlatilag még szemből nézve sem nyújt átlagnál szebb képet (félig-meddig tejfölös volt). Fényereje és kontrasztja megfelelő, látószöge horizontálisan megfelelő, vertikálisan tragikus, az átlagnál is rosszabb.

A BIOS úgy látszik most már szabvány lesz, az XPS után a Vostro is megkapta a teljesen testre szabható rendszert.

Dell Vostro 1400 - Akkumulátor és értékelés

Jöjjön az, ami a notebook gyakorlatilag egyetlen előnyének számít: az akkumulátor. A beszállító kivételesen nem a Sanyo, hanem az SMP, a 9 cellás robosztus méretű táp több, mint 5 és fél óráig bírta szuflával, ha a fényerőt alacsonyra vettük és dokumentumok olvasásán kívül semmi mást nem csináltunk. Amennyiben a fényerőt maximálisra kapcsoltuk és mind a processzort mind a grafikus kártyát terheltük, úgy az eredmény megközelítőleg 3 órára esett vissza, amely szintén páratlan eredmény.

Sajnos a pozitívumok erre az oldalra korlátozódnak, az akkumulátoros üzemidőn kívül semmi különlegeset nem tud felmutatni a Dell új szériája, sőt inkább minőségbeli problémákkal küzd. Az árcédulán szereplő 300 ezer forintos összegért cserébe egy nagyobb kijelzővel rendelkező és sokkal jobban felszerelt gépet lehet vásárolni, elég ha csak a nálunk is tesztgyőztes Acer Aspire 5920G-re gondolunk, amely ennyi pénzért már egy mobil GeForce 8600GT-t is tartalmaz. Egy szóval: a Dell Vostro 1400 ennyi pénzért semmiképpen nem ajánlott vétel.

Hivatalos honlap: Dell Magyarország

Vásárlás: Ipon webáruház

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward