Shop menü

DAVE THE DIVER – ÖRÖMJÁTÉK, RENGETEG TENNIVALÓVAL

Búvár, felszolgáló főhősünk egyre több kalandba keveredik, de a lényeg, hogy az esti sushi meglegyen!
Villányi Gergő
Villányi Gergő
Dave the Diver – Örömjáték, rengeteg tennivalóval

Szerzői értékelés

Olvasói értékelés

A videojátékok egyik előnye az a szabadság, hogy szinte bármit, bármivel össze tudnak kötni. A búvárkodás és a sushi is ilyen kapcsolat, ami, révén, hogy tengeri halakból készül főként, nem akkora csoda, viszont játékon belül találkozni vele már egy másik dolog. A legmélyebb merülés rekordját amúgy 323,35 méterrel jelenleg az egyiptomi Gamal Gabr tartja, és ami a szárazföldön könnyen lesétálható távolság, az a tengerben teljesen más értelmet nyer. A világ legnagyobb átmérőjű sushi tekercsének rekordját 2,16 méterrel Nick DiGiovanni és Lynn Davis tartja 2022 óta és a tekercset látva itt a méret inkább volt cél, mint a funkcionalitás vagy az elfogyaszthatóság, és mellé lehet tenni Tim Janus 2008-as rekordját is, aki 6 perc alatt 141 nigirit evett meg. A rekordok világa mindig is a csodálatra méltó és a furcsa keverékét jelentette és mintha a Dave the Diver ebből is merített volna.

Galéria megnyitása

A játék fókuszában a búvárkodás és egy sushi étterem áll és nagyon hamar felfedezhetjük, hogy szoros kapcsolatot ápol a Subnautica és a Cake Mania / Cook, Serve, Delicious jellegű játékok között. Egy egzotikus, tengerparti lagúnában, pálmafák alatt, fehér homokos part mellett álló étterem nem is hangzik rosszötletnek, de néhány összetevő még kell a recepthez. Vegyünk például egy mindenre (is) vállalkozó pénzembert, akit Cobrának hívnak, aki elég sok fura alakot ismer innen-onnan. Többek között egy elhízott ex-búvárt, Dave-et, aki imádja a sushit és már a lehetőség említésére is odarohan. Vesztére, ugyanis egy régi, és meglehetősen gyanús körülmények között nyakába vett adósság felemlegetése tartja csak ott.

Galéria megnyitása

A feladata pedig „egyszerű” nappal halakat, nyersanyagot, főző alapanyagokat és egyéb tengeri és másféle herkentyűket keresgél és vadászik a víz alatt, majd este felszolgálóként rohangál a korábban emlegetett étteremben. De mindez nem lenne lehetséges Bancho, egy mesteri sushi-séf nélkül, akinél hatalmas tudása, érdes modorral és rengeteg japán filozófiával keveredik. Ez a hármas alkotja azt a csapatot, akik éttermet akartak, de ennél sokkal több dologba gabalyodnak bele, ahogy telnek a napok.

Galéria megnyitása

A Dave the Driver tennivalók garmadájával áraszt el minket nap mint nap, de szerencsére olyan módon, hogy nem érezzük tehernek és nem is forgácsolja szét az időnket, figyelmünket. Nappal nem csak az estére szükséges betevőt kell előteremtenünk, hanem arra is figyelnünk kell, hogy mi egyebet találunk még a tengerben szétszórva. A feladataink listája elég széles lesz. Beszerezhetünk tengeri herkentyűket egy tengerbiológusnak készülő lánykának (aki a munka nehezét persze velünk végezteti el), egy régésznek, aki az ősi tengeri civilizáció nyomait kutatja, fegyvereket találhatunk és idővel egy, az óceánok kutatásával foglalkozó app feladatait is felvehetjük teendőink listájára.

Galéria megnyitása

Az este az étteremé és itt is lesz tennivaló bőven. Mi felelünk a napi menü összerakásáért, ami az egyszerű és a komplex részeket jól keverve minijátéknak tekinthető játékon belül is. Az elkapott halakból sushi készül, de ha elég nagy mennyiség áll rendelkezésünkre, akkor egy részét fejlesztésre költhetjük, amivel nem csak az íze lesz jobb, de az ára is magasabb. Mivel kezdetben csak 5 féle sushi lehet a menün, jól meg kell gondolnunk, mivel várjuk a vendégeket. Érdemes a drága vagy a drága és kevés van belőle falatokat kirakni, majd ahogy fogynak kipótolni a kínálatot a „második hullámos” ételekkel. Szerencsére ez utóbbira hagy időt a játék, és nem rohangálás közben kell ezzel is egyensúlyoznunk. Mert lesz dolgunk, nem is kevés. Dave-vel (aki nem profi pincér) mi felelünk azért, hogy a kért sushi időben eljusson a vendéghez, mi töltünk zöld teát a poharakba, takarítjuk le az asztalt és bizony ahogy népszerűbbé válik a Banco’s Sushi, kiderül, hogy ez nem egy emberes feladat.

Galéria megnyitása

A segítség felvehető személyzet formájában érkezik, akiket a konyhába és a felszolgáláshoz is beállíthatunk. Fontos odafigyelni arra, hogy milyen képességeik vannak és a képzésük/fejlesztésük is a mi feladatunk lesz. Ha pedig ezzel (időlegesen) végeztünk, akkor az étterem kinézetét is fejlesztgethetjük – ez viszont szerencsére csak kozmetikai változtatás, sem a teljesítmény, sem a betérő vendégek száma nem függ tőle. Arra viszont jó, hogy a megunt külsőt átalakítsuk, vagy olyanná varázsoljuk a pultot, a székeket és a dekort, amilyennek a saját sushi éttermünket megálmodnánk.

Galéria megnyitása

A sok-sok tennivalót, a hatalmas és változó víz alatti világot és a rohangálós, de hangulatos éttermet pixeles grafikában kapjuk meg, de nagyon jól illik a játék egészéhez. A szintlépésekhez és a nagyobb történésekhez, fejlesztésekhez rövid átvezető animációk is járnak, amik extra hangulatossá teszik az egész játékot arról nem is beszélve, hogy a szereplők szövegei/arca és az egész külalak egy bájos, vicces, hihetetlen történésekkel és mókás feladatokkal teli világgá varázsolja a Dave the Diver egészét. A játékba beépített tutorial sokat segít abban, hogy mindent menedzselni tudjunk, de elég szabadságot hagy a kísérletezésre és a hibákból való okulásra is. Az biztos, hogy hamar megtanuljuk, hogy a cápák veszélyesek és azt is, hogy a túlságosan telepakolt búvárhoz képest a csiga, gyorsvonat. Minden résznek megvan am aga fejlődési görbéje, és a felszerelésünkön legalább annyi múlik majd, mint a helyzet és a kockázatok felmérésén.

Galéria megnyitása

A Dave the Diver egy szuper hibrid játék lett, ahol nagyon könnyen elmerülünk ebben az egzotikus paradicsomban játszódó történetben és hosszú órákra elegendő tennivalót kapunk - sok felfedezéssel, izgalmas történettel és mókás karakterekkel kiegészítve teljessé téve az élményt. Mire vártok még? Irány az öböl, este jönnek a vendégek és halak sem úsznak maguktól a vágódeszkára!

Galéria megnyitása

Összefoglalás

Szerzői értékelés

Pálmafás tengerpart, egy kis búvárkodás, egy étterem és a mélységben rejtőző titkok.
Remek grafikával, szereplőkkel és hangulattal összerakott játék, ahol a tennivalók, a felfedezések izgalmas történetet és keretet alkotnak…
… minden működik, bugok nincsenek, helyette tessék, itt egy nigiri!

Az értékeléshez kérlek jelentkezz be!

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére