Core i7 980X: hat maggal érkezik, márciusban

Az Intel hatmagos Core i7-es processzorai - amelyekről korábban egy ideig azt hihettük, hogy Core i9-es típusjelzéssel kerülnek a boltok polcaira - most már biztos, hogy alig több, mint három hónap múlva érkeznek. Korábban úgy tűnt, hogy az első Gulftown processzorra egészen a következő év második negyedévéig kell majd várni, ám a legfrissebb hírek szerint már 2010 márciusában, a hónap elején megrendezésre kerülő CeBIT show alkalmával fog lehullani a lepel a friss termékekről.

Core i7 980X: hat maggal érkezik, márciusban

Az Intel első hatmagos Gulftown processzorai - amelyekről korábban az az információ keringett, hogy Core i9 néven kerülnek majd forgalomba - most már biztos, hogy alig több, mint három hónap múlva érkeznek. Korábban úgy tűnt, hogy az első Gulftown processzorra egészen a következő év második negyedévéig kell majd várni, ám a legfrissebb hírek szerint már 2010 márciusában, a hónap elején megrendezésre kerülő CeBIT show alkalmával lehull a lepel a termékekről.

Az első Gulftown modell a Core i7 980X típusjelzést kapja majd. A központi egység hat maggal rendelkezik és a HyperThreading támogatásnak köszönhetően egy időben akár 12 szálon is képes dolgozni. A processzor LGA-1366-os processzorfoglalatba fog illeszkedni, 12 MB-nyi harmadszintű gyorsítótárat tartalmaz és 32 nm-es gyártástechnológiával készül. A QPI busz sebessége 6,4 GT/s értéket képvisel, a TDP pedig marad 130W-on csak úgy, mint a jelenleg is forgalomban lévő Core i7-es modellek esetében, amelyek 45 nm-es csíkszélességgel készülnek és "csak" négy maggal rendelkeznek.

Az új hatmagos processzor a hírek szerint 999 dolláros ajánlott végfelhasználói áron kerül forgalomba, azaz nem lesz olcsó, de felsőkategóriás megoldás lévén, ezen egy percig sem csodálkozhatunk. Az termék a jelenleg is forgalomban lévő X58-as alaplapokkal tökéletesen kompatibilis lesz, amennyiben az alaplapok gyártói rendelkezésre bocsátják a friss processzort támogató új BIOS-okat. Az ASUS ebben a tekintetben most piacvezető szerepet tölt be: a gyártó elsőként kínál Gulftown kompatibilis alaplapokat, szám szerint egészen pontosan nyolcat. Rövidesen a többi vállalat is elérhetővé teszi a friss BIOS-okat a különböző X58-as alaplapokhoz. A márciusi rajtot elnézve kapkodásra még mindig semmi okuk.

Az új processzor érkezéséig sem áll meg az élet: az Intel rövidesen - egészen pontosan február folyamán - egy Core i7 930-as processzort dob piacra a méltán népszerű Core i7 920 utódjaként, év elején pedig érkeznek a kétmagos Core i3-ak és Core i5-ök is.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward