Shop menü

CHERRY MX2A: MEGÚJULT A CHERRY MECHANIKUS-KAPCSOLÓKBÓL ÁLLÓ CSALÁDJA, A STRAPABÍRÓSÁG IS SOKAT JAVULT

Az új mechanikus kapcsoló már egy friss gamer billentyűzet fedélzetére is felkerült.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Cherry MX2A: megújult a Cherry mechanikus-kapcsolókból álló családja, a strapabíróság is sokat javult

Bemutatkozik a Cherry MX2A mechanikus-kapcsoló családja

A mechanikus billentyűzetekhez készített minőségi kapcsolóiról elhíresült Cherry fejlesztőcsapata egy teljesen új mechanikus-kapcsoló családdal rukkolt elő, amelynek tagjai a népszerű MX sorozat továbbfejlesztett változatainak tekinthetőek. Az új kapcsolók még finomabban, pontosabban és zökkenőmentesen üzemelnek, mint előző generációs társaik, valamint strapabíróság terén is szintet léptek.

Galéria megnyitása

Ezzel egy időben a meglévő dizájnokkal is kompatibilisek maradtak mind érintkező-kialakítás, mint pedig szár tekintetében, azaz a meglévő billentyűzetekkel és billentyűsapkákkal is használhatóak lesznek. A Cherry be is mutatott egy demóként funkcionáló 65%-os, azaz numerikus billentyűrésszel nem rendelkező mechanikus billentyűzetet, amelynek fedélzetén az MX2A kapcsolócsalád egyik tagja, a RED modell teljesít szolgálatot. Mielőtt szemügyre vennék az új billentyűzetet, feltétlenül érdemes összegezni, milyen újításokkal érkezik az MX2A kapcsoló.

Az új mechanikus kapcsolók kifejlesztésére alighanem azért kerülhetett sor, mert a mechanikus kapcsolók szegmensében egyre kiélezettebb küzdelem alakult ki az elmúlt időszakban, néhány területen pedig rá is ígértek a Cherry MX sorozat tulajdonságaira a feltörekvő versenyzők, így erre a helyzetre mindenképpen reagálnia kellett a gyártónak, a válasz pedig frappáns lett.

Galéria megnyitása

Az MX2A kapcsolók esetében a dizájn tartalmaz egy magas precizitású, gyűrű formában működő kenőrészt, ami nemcsak a kapcsoló finom működését és stabilitását növeli, de ezzel együtt a „karcos működés” érzetét is eliminálja. A mechanikához tartozó rugó ezúttal már hordós kivitelben készül, ennek hatására jobban megtartja az alakját hosszabb távon, ami konzisztensebb működést eredményez. Fejlődött még a billentyűszár geometriája is, amelynek köszönhetően a billentyű-lenyomások is egységesek, stabilak és precízek lehetnek. Optimalizálták a kapcsolón belüli csúszófelületeket is, ami jótékonyan hat a finomabb működés elősegítésére, és ebben a billentyűszár továbfejlesztett megvezetése is sokat segít.

A sok újítás mellett a régi dizájnból is megmaradt ez-az, például a kapcsolók nyomtatott áramköri laphoz való csatlakozása ugyanúgy 3 vagy 5 érintkezőn keresztül történhet, mint korábban, de az arany keresztpontos érintkező, valamint a billentyűkupakokkal való kompatibilitás is ide tartozik.

Galéria megnyitása

Az újítások hatására összességében jobbak lettek a mechanikus kapcsolók, így mind kapcsolás, mind visszapattanás, mind működés, mint pedig zaj terén előrelépést hozhatnak, valamint a megbízhatóságuk és a strapabíróságuk is új szintre emelkedett. A friss dizájn a Cherry mérnökei szerint immár 100 millió lenyomást visel el élettartama során, ami az eredeti Cherry MX kapcsolók 50 millió lenyomásra tehető élettartamához képest jelentős előrelépés.

A fenti változtatásokon kívül nem történt egyéb módosítás a motorháztető alatt, ám a sok kis „apróság” jóvoltából így is jelentős előrelépést sikerült elérni. Az új MX2A kapcsolókkal szerelt billentyűzetek rövidesen kereskedelmi forgalomban is megjelenhetnek, a Cherry már be is mutatott egy ilyen példányt. A következő bekezdésben erről lesz szó.

Jön az első MX2A alapú billentyűzet

A nem túl felhasználóbarát módon csak Cherry XTFY K5V2 névre keresztelt billentyűzet már az MX2A kapcsolók RED változatát használja, és egy klasszikus 65%-os billentyűzet formavilágát mutatja. Az egyes billentyűk alá természetesen RGB LED világítás is került, a csendesebb működésről pedig dupla szivacsrétegből álló zajcsillapítás gondoskodik. Az MX2A RED kapcsolók igény esetén cserélhetőek, ami sokak számára lehet majd jó hír.

A hivatalos gyártói weboldal szerint az új billentyűzet hamarosan érkezik, listaára 149 dollár lesz. Amennyiben az MX2A RED mechanikus kapcsolók helyett inkább másféle kapcsolóra vágyunk, Black, Brown és Blue opciók is rendelkezésre állnak. A raktárkészlet várhatóan 2023 vége felé készül el.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére