CD Projekt vadászat a Witcher kalózpéldányokra

Az engedmények mellett a CD Projekt keményen el akar járni azok ellen, akik illegálisan töltik le a játékukat.

CD Projekt vadászat a Witcher kalózpéldányokra

Azok a PC-s játékosok, akik illegálisan letöltik a jövőre megjelenő Witcher 2-t számíthatnak rá, hogy egy fizetésre felszólító levelet találnak postaládájukban.” A fizetendő összeg magasabb lesz, mint a Witcher 2 bolti ára és amennyiben nem fizetnek, a CD Projekt bíróság elé viszi az ügyet”- nyilatkozta az Eurogamernek Marcin Iwiński a CD Projekt egyik társalapítója.

„Nem vagyunk boldogok, hogy az emberek letorrentezik játékainkat, ezért összefogunk ügyvédi irodákkal és torrent nyomozó cégekkel.”

Ez a fajta megközelítés már létezik zenei és videó kiadó cégeknél, azonban a játékipar mindeddig óvatosabb politikát folytatott, inkább az egyre idegesítőbb DRM-ekbe kapaszkodott mindenki.

A CD Projekt azt reméli, hogy sikerül a Witcher 2-ből eladniuk 1.3 millió példányt egy éven belül, ugyanakkor tisztában vannak vele, hogy termékük várhatóan kiemelt célpontja lesz a kalózoknak mivel egyszemélyes RPG és nem tartalmaz online részt. Azt szeretnék, hogy a torrent nyomozó cégek kutassák fel a letöltők IP címeit és az ügyvédi hivatalok fenyegessék meg az Internet szolgáltatókat, hogy azok kiadják a felhasználók adatait, ami alapján ki tudják küldeni a felszólító leveleket.

Ezt az eljárást már sokan kritizálták a múltban is, amikor illegális zenei vagy film letöltésekkel kapcsolatban alkalmazták, hiszen sokszor a letöltő nem ugyanaz, mint aki a számlát fizeti. A CD Projekt ugyanakkor kitart amellett, hogy az internet előfizető felelős a letöltött tartalmakért, de Angliában például szakértő jogászok szerint a felhasználó nem vonható felelősségre illegális letöltésnél, ha a tudta nélkül követték el azokat például egy nem megfelelően védett vezeték nélküli hálózaton keresztül.

Kérdés, hogy egy ilyen kemény fellépés mekkora mértékben fogja lerontani a cégről alkotott képet, és milyen hatékonysággal lehet felderíteni ezeket az ügyeket, hiszen a film és zenei kiadók is csaknem eredménytelenül küzdenek a torrentezés ellen évek óta.

A kemény fellépés mellett azért ne felejtsük el, hogy a Witcher 2-ből megjelenik egy 100%-ban DRM mentes verzió is, amit annyi számítógépre telepíthet a vásárló amennyire akar, igaz ez a verzió csak és kizárólag a CD Projekt saját webshopjából beszerezhető

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward