Shop menü

BÚCSÚZNAK AZ INTEL ALDER LAKE-S SOROZATÁNAK LEGGYORSABB TAGJA, A CORE I9-12900KS

A hajdani csúcsprocesszor mellett a 10. generációs Comet Lake modellek forgalmazásának megszüntetéséről is döntöttek.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Búcsúznak az Intel Alder Lake-S sorozatának leggyorsabb tagja, a Core i9-12900KS

Az Intel 12. generációs Core processzorsorozatára a jelek szerint már nem nagyon van szükség a piacon, illetve a termékek életciklusa is a vége felé közeledik, ennek megfelelően a gyártónál úgy döntöttek, EOL státuszba rakják a korábban nagy népszerűségnek örvendő processzorokat.

Az Alder Lake-S kínálat csúcsán a 16 processzormaggal rendelkező Core i9-12900KS foglal helyet a maga 5,5 GHz-es maximális boost órajelével, ám ma már szép számmal vannak nála gyorsabb modellek, elég csak a Core i7-13700K-ra vagy a Core i9-13900K-ra gondolni. Később megérkezett a Core i9-13900KS is, ami viszont már 24 processzormaggal és 6 GHz-es maximális boost órajellel büszkélkedik, azaz jelentősen felülmúlja a Core i9-12900KS teljesítményét. Azóta pedig a 14. Intel Core generáció releváns képviselői is megjelentek, amelyek még nagyobb teljesítményt nyújtanak, sőt, az Arrow Lake-S modellek is előkerülnek a kalapból az év negyedik negyedévében, így az Alder Lake-S processzorokra nem igazán van már szükség.

Galéria megnyitása

Ennek megfelelően az Intelnél úgy döntöttek, a Core i9-12900KS már csak bizonyos ideig lesz elérhető kereskedelmi forgalomban, hiszen a partnerek 2025 január 24-ig adhatják le utolsó rendeléseiket, amelyeket legkésőbb 2025. július 25-ig teljesít a gyártó. Ezután már csak a raktárkészletek mennyiségétől függ, ténylegesen mikor tűnik el a processzor az üzletek polcairól.

Érdekeség, hogy ezzel egy időben a Core i9-12900KS mellett a 10. generációs Core sorozat tagjainak, a Comet Lake modellek nyugdíjazásáról is döntöttek, amelyek még 2020 második felében mutatkoztak be. A döntés a dobozos és a tálcás verziókat egyaránt érinti, beleértve a teljes felhozatalt, a belépő szinttől egészen a felsőkategóriáig. A 10. generációs Core sorozatú szorzózár-mentes processzorok forgalmazásának befejezéséről már 2023 végén tájékoztatást adott az Intel. A mostani döntés további 30 modellt érint, amelyek a Celeron, a Pentium Gold, illetve a Core szériát erősítik, sőt, még a belépőszintű munkaállomásokba szánt Xeon processzorok közül is szerepel egy a listán, a Xeon W-1250.

Galéria megnyitása

A 10. generációs Core sorozat forgalmazásának megszüntetésével lényegében véget ér az Intel 14 nm-es gyártástechnológiáját használó asztali processzorok korszaka, hiszen a 11. generációs Rocket Lake-S processzorokat már korábban nyugdíjazta a vállalat. Ezek, vagyis a 10. és 11. generációs processzorok amúgy sem zavartak már sok vizet, a 12. generációt képviselő Alder Lake-S modellek iránt még nagyobb a kereslet.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére