Shop menü

DÖNTÖTT AZ INTEL A ROCKET LAKE PROCESSZOROK NYUGDÍJAZÁSÁRÓL

A termékek még egy ideig elérhetőek lesznek a partnerek számára, ám hátralévő napjaik meg vannak számlálva.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Döntött az Intel a Rocket Lake processzorok nyugdíjazásáról

Az Intel Rocket Lake-S generációjának konzumerpiacra szánt asztali képviselői 2021. márciusában jelentek meg, és a termékek igen-igen különleges fejlesztésnek minősültek. Noha az LGA-1200-as tokozásba illeszkedő processzorok még mindig 14 nm-es csíkszélességgel készültek, a processzormagok már új architektúrát használtak, ami a Cypress Cove nevet viseli, valamint az iGPU részleg is fejlődött, hiszen már Xe alapokra támaszkodott.

A speciális helyzet miatt a processzormagok számát csökkenteni kellett, hogy a 14 nm-es csíkszélesség éppen aktuális verziója mellett hatékonyan gyártható lehessen az új dizájn, így a Comet Lake-hez képest 10 helyett csak maximum 8 processzormag foglalhatott helyet az újdonságok fedélzetén. A termékek így is jobb teljesítményt tudtak felmutatni, mint az előző generációs modellek, viszont azon felhasználók, akik a kiszemelt szoftverek jó skálázódása miatt nagyobb processzormag-mennyiségre vágytak, már az AMD RYZEN 9 3900-as sorozatához kellett fordulniuk, de alternatívaként a 10. generációs Comet Lake modellek is szóba jöhettek.

Galéria megnyitása

A 11. generációs Rocket Lake-S processzorok esetében hamarosan fontos változásra kerül sor, erről az Intel már tájékoztatta is a partnereit: hamarosan véget ér a szóban forgó központi egységek forgalmazása. A „hamarosan” persze most is azt jelenti, hogy a Rocket Lake sorozat tagjai még hónapokig rendelhetőek lesznek, így kereskedelmi forgalomban is sokáig találkozhatunk velük. Az aktuális tervek szerint a 11. Core generációt erősítő Core i5-ös, Core i7-es, illetve Core i9-es processzorokat, valamint a Rocket Lake alapú Xeon W modelleket, plusz az LGA-1200-as processzorokhoz passzoló 400-as és 500-as sorozatú lapkakészlettel ellátott egye alaplapokat már csak 2023. augusztus 25-ig rendelhetik az Intel partnerei.

Galéria megnyitása

A rendelések kiszállítása 2024. február 23-ig tarthat. A Rocket Lake alapú Xeon E processzorokat, amelyek a beágyazott rendszerek szegmensében próbálnak érvényesülni, továbbra is szállítja a vállalat, ám a Rocket Lake alapú processzorok többsége fokozatosan eltűnik majd a piacról.

Ez persze nem feltétlenül probléma, hiszen azóta két generáció jelent meg, ezek képviselői ráadásul már nem 14 nm-es, hanem 10 nm-es csíkszélességgel készülnek, és teljesítmény terén is jókora előrelépést hoznak. Amennyiben viszont mellettük döntünk, az LGA-1700-as processzorfoglalat miatt mindenképpen új alaplapra lesz szükség, ez lehet 600-as vagy 700-as sorozatú egyaránt, hiszen mindkettőben használhatóak a 12. és 13. generációs Intel Core processzorok. Aki LGA-1200-as rendszerét szeretné új processzorral fejleszteni, még egy ideig szintén megteheti, hiszen a Rocket Lake processzorok nem azonnal tűnnek el a piacról.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére