Brüsszeli ajándék érkezik a Telekomnak

Brüsszeli ajándék érkezik a Telekomnak

A Magyar Telekom tavaly a negyedik negyedévben 27 milliárd forintot fizetett a távközlési cégeket sújtó különadó címén, ennek az adónemnek a jogszerűségét kérdőjelezheti meg a brüsszeli eljárás. Az Európai Bizottság hétfői döntése értelmében a jogsértési eljárás első lépéseként hivatalos felszólító levél formájában tájékoztatást kér Magyarországtól a tavaly ősszel kivetett különadóról. Az MTI-Eco tudósítása szerint az uniós végrehajtó testület attól tart, hogy ez az adó összeegyeztethetetlen az uniós távközlési szabályozással.

A különadóval kapcsolatos brüsszeli aggályok mindenképpen jó hírt jelentenek a távközlési társaság részvényesei számára. A Magyar Telekom-részvények azt követően kezdtek mélyrepülésbe a Budapesti Értéktőzsdén, hogy a különadó kivetését ősszel bejelentették. A társaság igazgatósága a tavalyi év után a piac által várt 70-75 forintos osztalék helyett mindössze 50 forint kifizetését javasolta az idei közgyűlésnek a 2010-es üzleti év után. Az egy évvel korábbi osztalékhoz képesti elmaradás nagyjából a különadó összegének felel meg, így érthető, ha a piac a különadó várható megszűnésére utaló híreket pozitívumként értékeli. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a hétfői lépés önmagában még nem jelenti a különadó megszűnését.

A brókercégek eltérően ítélik meg a Telekom kilátásait és a távközlési részvény árazását is. Míg a Concorde Értékpapír elemzői a társaság éves jelentését követően vételre ajánlották, mondván a jelenlegi árszinten a piac nulla százalék esélyt ad arra, hogy a különadó 2012-ben megszűnne - mint ahogy azt eredetileg ígérték -, addig más cégek kerülendőnek tartják a távközlési papírokat. Az egyik nagybank elemzői elismerik, hogy regionális összehasonlításban a Magyar Telekom részvényei kifejezetten olcsónak tekinthetők, sőt még a csökkentett osztalék is az egyik legvonzóbb hozamot kínálja a szektoron belül, azonban a szabályozási környezet nyilvánvaló bizonytalanságai miatt mégsem javasolják a papírok vásárlását.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward