BlackBerry Passport – nincs több titok

A különös formátumú okostelefon szinte minden képességéről lehullott a lepel mostanra. Lássuk, mit tartogat az érdeklődőknek.

BlackBerry Passport – nincs több titok

A Passport néven érkező eszköz egy olyan kijelzővel lett ellátva, aminek 1:1-hez a képaránya, tehát szabályos négyzetet ír le, mint a Q10 képernyője. A BlackBerry szerint így szinte minden esetben több hasznos tartalom rajzolódik ki a felhasználó szeme előtt, mint a szélesvásznú gépeknél. Ez alatt tűnik fel a korábbi BlackBerry modelleknél megszokott gombsor, vagyis annak csak egy része, ugyanis itt a klaviatúrának kizárólag a gépeléshez szükséges billentyűi maradtak meg, semmi több, minden mást a megjelenítőn kell majd elvégezni a tulajdonosoknak. A panel 4,5 hüvelykes átlóval rendelkezik, a felbontása pedig 1440 x 1440 képpontos, ezáltal meglehetősen kiemelkedő, 453 PPI-s pixelsűrűségről beszélhetünk (a Q10 még 720*720-as volt). A 24 bites színmélységű, IPS technológiás kijelző In-cell érintőpanellel lett ellátva, ami egyidejűleg akár tíz ujj mozgását is tudja majd követni. Az érdekes megjelenítőt egy Gorilla Glass 3 üveg mögé zárták be a tervezők, hogy védve legyen a mindennapos behatásokkal szemben.

Az előlapon emellett felfedezhető még egy értesítési LED, ami többfajta történésről is visszajelzéssel tud majd szolgálni. Valamint egy 2 megapixeles kamera is került még ide, mely fix fókuszponttal operál és a videóhívások alkalmával 720p-s felbontású kép továbbítására képes. A jobb minőség elérése érdekében digitálisan stabilizált lesz a végeredmény. A főkamera már sokkal fejlettebb, példának okáért ennél optikai képstabilizátort alkalmaztak, az 5 elemes lencserendszer pedig F/2.0-s apertúraértéket tud felmutatni; egészen sok fény jut tehát be, és ez meghálálja magát este, de nappal is jó hatással van a záridőre. A 13 MPixeles, BSI szenzorral ellátott egység 1080p-s videózásra nyújt lehetőséget 60 képkocás sebességgel, a LED-es segédfénynek köszönhetően pedig rosszabb fényviszonyok mellett is bármikor munkára fogható majd.

A gép belsejében egy Qualcomm Snapdragon 800 besorolású lapka tevékenykedik. Az MSM8974-AA chip négy darab 2,2 GHz-es Krait 400 processzormaggal van ellátva, az Adreno 330 grafikus feldolgozó egység meg 450 MHz-en jár benne. Az LPDDR3 technológiás (800 MHz) rendszermemória 3 GB-os méretet öltött, ami bizony nem kevés, de a BlackBerry 10 érkezése óta rendre hatalmas RAM-mal vannak ellátva ezek az okostelefonok a lehető legjobb felhasználói élmény garantálása végett, így nem meglepő a nagy kapacitás. Tárhely tekintetében alapból 32 GB-tal szolgál a Passport, de van lehetőség bővíteni, mivel egy Hot-swap microSD kártyahely is van a kelléktárában, mely szükség esetén 64 GB-os kártyával is képes megbirkózni. A kapcsolati lehetőségei között megtalálható egy 100 Mbps-os letöltési sebességet támogató 4G LTE modem, kétsávos (2,4 és 5 GHz) 802.11 a/b/g/n/ac előírásoknak megfelelő WLAN Miracasttal, DLNA-val és Wi-Fi Directtel, Bluetooth 4.0 LE modul, NFC chip és A-GPS vevő, amely a GLONASS műholdakkal is szót ért. A szerkezet alján egy Micro-USB felület található, ami egy egyedi, BlackBerry által gyártott kábellel részlegesen az USB 3.0-t is támogatja, SlimPort adapterrel pedig HDMI, VGA, DisplayPort vagy DVI aljzattá is átalakítható. Külső megjelenítő így nemcsak a vezeték nélküli technológiák révén csatlakoztatható hozzá, hanem némi kábelezést követően is.

A BlackBerrynél általában a felépítés minőségével nem szokott probléma lenni, és ez a Passportra is igaz. A kézbevételt követően mindenki számára azonnal világossá válhat, hogy ez egy végtelenül masszív konstrukció. A hátlap házilag nem eltávolítható – így az akkumulátor sem cserélhető –, de a kamera feletti részt le lehet venni, és ide kerültek a különböző kártyák (SIM, microSD). Az előlapot ugye a Corningtól származó Gorilla Glass 3 üveg oltalmazza, a keret pedig fémből van, ráadásul a tömörített QWERTY gombsort is fémcsíkok osztják fel. Ennek megfelelően a készülék hajszál híján 195 grammot (194,4) nyom, és rendkívül széles is, 128 x 90,3 x 9,3 milliméteres vonalakkal határolható körül (a legvaskosabb részén 9,6 mm). A hátoldalát igyekeztek úgy kialakítani a dizájnerek, hogy kényelmesen simuljon a tenyérbe, de ez a mobil valószínűleg csak azoknak fogja kitölteni a markát, akik átlagon felüli méretekkel rendelkeznek. A Passportnál a megfelelő hangzásvilágról is gondoskodtak a tervezők, ennek jegyében a telefon aljára két sztereó hangkeltő került. Az energiaellátásért egy 3450 mAh-s kapacitású telep lesz a felelős, ami bizony eléggé nagynak számít egy ilyen készükben. Ebből kifolyólag nem is fog csalódást okozni, és a gyári adat szerint 8 órányi készenléti idő mellett 19 órán át tartó szakadatlan telefonálásra is elegendő tartalékkal rendelkezik (Power User energiaprofillal).

Két színben lesz elérhető.

A telefon érdekességei között kiemelendő a ToF (Time of Flight) szenzor, amivel egyelőre nem tudni, hogy pontosan mit fognak kezdeni a mérnökök. Ez általában a térbeli képalkotás kapcsán szokott felbukkanni különböző területeken, így nem kizárt, hogy itt is hasonló feladata lesz. Valamint a Natural Sound eljárásról is érdemes megemlékezni, ez pedig természetesebb hangzást kölcsönöz majd a telefonhívásoknak, és lényegében két különböző technológiából, a ProReceiverből, és a ProVoice-ból áll.

Beszédfelismerős digitális asszisztens is várja a felhasználó parancsait.

A BlackBerry Passport hivatalos bejelentésére nem tudni, hogy meddig kell még várni, de igazából már nem sok újdonsággal tudnak majd szolgálni ezen az eseményen a fejlesztők. A pletykák szerint az okostelefon valamikor októberben kerülhet a boltok polcaira, és az árát tekintve igazodnak majd a többi rendszer csúcsmodelljéhez, nagyjából 750 dollárt kell majd leszurkolni érte.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward