Bizarr hiba Androidon: Egy háttér miatt veszhet el a rendszer

Olyan háttérképet találtak, ami szó szerint meghaladja az Android képességeit, és ezért a mobilok összeomolhatnak miatta.

Bizarr hiba Androidon: Egy háttér miatt veszhet el a rendszer

Az okostelefonok rendszere borzasztóan komplex, és éppen ezért néha eléggé vicces hibák is előállhatnak ezeknél. Most például „elátkozott” háttérképet fedeztek fel az Android operációs rendszer esetében, ami képes a teljesen jól működő okostelefont egy pillanat alatt sok esetben szoftveresen téglává változtatni.Galéria megnyitása

Meglehetősen érdekesen hangzik, hogy egy háttérkép miatt akár teljesen bedőlhet a szoftvere egy alapvetően gondtalanul működő okostelefonnak, de sajnos nem kérdés, hogy ez így van. Ráadásul nagyon egyszerű oka van annak, hogy ez történik az androidos masinákkal. Egy olyan HDR háttérkép okozza a gondot, aminek a hisztogramján 256-os érték is található a vizsgálatok alapján, ez pedig túlmutat az alkalmazott színtérnek a korlátain. Az Android natívan 255-ös értéket támogat maximum, és a jelek szerint ezért nem tud mit kezdeni a háttérrel.

Tehát lényegében arról van szó, hogy túl gazdag színekkel rendelkezik az a kép, ami a háttérképként való beállítást követően rendszeromlást von magával.

Jelen állás szerint nem minden telefont érint a hiba, de a legtöbbet valószínűleg igen. Eleinte a Samsung Galaxy felhasználóktól érkeztek panaszos visszajelzések, de nem sokkal később a Google Pixel 3 XL-t is „sikeresen” bedöntötte a háttérkép. Mostanra már számos márka készülékei kapcsán vannak beszámolók a hibáról. OnePlus, Nokia és egyebek mellett Xiaomi tulajdonosok is jelezték, hogy valóban bajt okoz a sokak által elátkozottnak titulált háttér. Viszont az Android Authority például arról számolt be, hogy próbára tettek egy Huawei Mate 20 Prót, és annál nem lehetett ezt előidézni.

Mi lehet a megoldás, ha már a probléma bekövetkezett? Nos, ez eléggé változó. Vannak, akik arról számoltak be, hogy egy nagyon rövid ideig még nem omlott össze a mobiljuk az indulás után, és ez pont elég volt ahhoz, hogy gyorsan lecseréljék a hátteret egy problémamentes grafikára. Ugyanakkor a legtöbben nem ilyen szerencsések. Vannak, akik TWRP révén még éppen képesek voltak megmenteni az adataikat, de általában csak a gyári visszaállítás segít, ami mindent töröl a háttérkép áldozatául vált okostelefonokról.

Elvileg az Android 11-től kezdve már nem okoz majd problémát az okostelefonoknak a különleges, elátkozott háttérképnek a kezelése, a következő generációs operációs rendszer már minden gond nélkül képes lesz teljesen simán kezelni a színadatokat. Viszont az Android 10-ig a legtöbb készüléknek meggyűlik ezzel a baj, és már aligha fog erre megoldással szolgálni a Google.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap