Shop menü

BEÜLTETI A SOFŐRÖK MELLÉ A CHATGPT-T A MERCEDES-BENZ

A németek már tesztelik a személyautóikba integrált chatbotot, ami természetesen az autóval kapcsolatos kérdésekre is képes lesz választ adni.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Beülteti a sofőrök mellé a ChatGPT-t a Mercedes-Benz

Az OpenAI által fejlesztett GPT nagy nyelvi modell különböző verzióit, valamint az ezekre épülő szolgáltatásokat, egyre több dologra használják fel. Több száz különböző szolgáltatás mögött igyekeznek már a cég által nyújtott API-kat is alkalmazni, és kiderült, hogy a Mercedes-Benz már azon van, hogy autókban használja ezt fel.

Az, hogy egy személyautóban segítségül lehet hívni a Google Assistant, az Alexa vagy a Siri digitális asszisztens szolgáltatást, igazából már egyáltalán nem új. Már évek óta dolgoznak azon, hogy a lehető legkoherensebb működést tudják a gyártók elérni a járművek fedélzeti rendszere és a nagy IT cégek különböző szolgáltatásai között. Nem kivétel ez alól a Mercedes sem, sőt mi több, az utóbbi időben a németek különösen megadták a módját annak, hogy látványos és immerzív megoldásokkal álljanak elő.

Galéria megnyitása

A Mercedes-Benz által fejlesztett MBUX infotainment rendszer némelyik modellben lényegében az egész műszerfalat beteríti, és a lehetőségeket a vállalat folyamatosan fejleszti ennek keretében. Azon kevés gyártó közé tartozik a Mercedes, akik még a fejlesztés alatt álló funkciókhoz is hozzáférést adnak az emberek számára, hogy az újításokat még hamarabb ismerhessék meg. Az Egyesült Államokban már több mint 900 ezer járműtulajdonos számára érhető el az MBUX béta variánsa, és ennek keretében a vállalat már a ChatGPT-vel is kísérletezik.

A ChatGPT nem egy klasszikus digitális asszisztens szolgáltatás, de a Mercedes-Benznél hisznek abban, hogy lehet hatékonyan integrálni az infotainment közegbe.

A sofőrök és az utasok ezáltal vacsora ötleteket, az utazásokhoz kapcsolódó látnivalókat, és egyéb információkat kérdezhetnek a mesterséges intelligenciától, sokkal szélesebb információforrásként szolgálhat, mint az alap digitális segítő. A ChatGPT számára általában írni kell a különböző parancsokat, kérdéseket, de persze ebben az esetben más a helyzet, a személyautókban teljes egészében érintésmentesen, hangutasításokat használva lehet beszélni az MI-vel.

Nagyon fontos a Mercedes számára, hogy minden úgy működjön ezen a fronton, hogy a kormányt egy pillanatra se kelljen elengedni. Miközben egyébként a Mercedes-Benz sok olyan fejlesztéssel is egészen jól áll, ami igazából ahhoz járul hozzá, hogy minél többször tudja az ember a kormányt elengedni. Az önvezetésre, autonóm közlekedésre is nagy hangsúly helyeződik a Mercedesnél, de azért amit lehet, most még arra készít fel, hogy az ember figyelmét ne vonja el a vezetésről.

Akik szeretnék kipróbálni a ChatGPT alapú, fedélzeti asszisztenst, azoknak nem kell majd többet tenni, mint a rendszeren keresztül csatlakozni a bétatesztelők csapatához, amit akár egy hangutasítással is meg lehet majd tenni az MBUX integrált hangalapú asszisztensén keresztül. Hiszen ennek már a ChatGPT nélkül is volt ilyen funkciója az indulástól kezdve. Semmi extra kitérővel vagy különleges művelettel nem jár majd a bétatesztelés megkezdése, csak egy frissítést kell az autó fedélzeti rendszerénél megejteni, de ez menni fog távolról, OTA módon.

Galéria megnyitása

A Mercedes-Benz azért akarja minél előbb a lehető legintelligensebb formában biztosítani a felhasználóknak a ChatGPT technológiai hátterét is alkalmazó digitális segítőt, hogy minél természetesebbé tudja tenni a beszélgetést az autókkal. A cég elmondta, hogy attól függetlenül, hogy egy hangutasításhoz nem kell a kormányt elengedni, és az útról sem kell levennie a szemét az embernek, még elvon némi figyelmet. De amennyiben teljesen természetesen lehet beszélni az autóhoz, abban az esetben ez sokkal kisebb problémát jelenthet.

A cél az, hogy a szimpla mondatokat jól megértse a rendszer, és az utazással kapcsolatos információkat is tökéletesen kezelje. Ha minden jól megy, akkor a jövőben nem kell majd a sofőrnek a megfelelő kulcsszavakat használni, hanem az autó általában hatékonyan megérti majd, amit a vezető vagy éppen az utas szeretne.

A Mercedes az Azure OpenAI Service révén integrálja az MBUX-be a chatbot képességeit vegyítve a járművel kapcsolatos extrákkal. Szóval a Microsoft partnerségében igyekszik ezt a funkciót megalkotni. A Microsoft rengeteged nyer az OpenAI fejlesztésével közvetlenül és közvetve egyaránt.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére