Bemutatkozott az Amazon telefonja, a Fire Phone

Az Amazon az extrákra helyezte a hangsúlyt a készüléknél, de egyébként is egészen kellemes képességekkel rendelkezik.

Bemutatkozott az Amazon telefonja, a Fire Phone

Az Amazon több generációnyi táblagép és elektronikus olvasó után reflektorfénybe állította az első okostelefonját is. Az újdonság sok érdekességet tartogat a hardveres és szoftveres képességeit, valamint a szolgáltatások lajstromát figyelembe véve is. Ez a mobil kiváltképpen azoknak lehet jó választás, akik már rendelkeznek valamilyen Fire modellel, illetve használják az Amazon elérhető szolgáltatásait.

A készüléket kézbe véve természetesen ezúttal is a megjelenítőn fog megakadni először az érdeklődők szeme, ám itt az előlap sokkal érdekesebb dolgoknak is helyet ad. A várakozásoknak megfelelően a Fire Phone térhatású megjelenítéssel fog operálni, ehhez pedig négy speciális kamerát vetettek be, amelyekkel a gépezet folyamatosan követni fogja a felhasználók szemét, és ennek megfelelően igazítja majd a képet. A 4,7 colos panelen kirajzolódó grafikus elemek a 3D UI felületbe burkolóztakA kijelző IPS technológiával dolgozik, a fényereje eléri az 590 nites értéket (közvetlen napfényben is jól látható majd), a felbontása pedig 1280 x 720 képpontos lesz. A komplett elő- és hátlap védelméről Gorilla Glass 3 üveggel gondoskodtak, a keret egy gumírozott réteget kapott, a kezelőszervek pedig anodizált alumíniumból készültek – nem lehet panasz az anyaghasználatra. A különleges kamerák kvartettjén felül előre figyel még egy ötödik egység is, ami a videóhívások alkalmával bizonyíthatja a rátermettségét, ez 2,1 megapixeles fotók és HD videók készítését teszi lehetővé, és egészen széles látószöge van. A főkamera 13 MPixeles, és egy öttagú, F/2.0-s apertúrájú lencserendszer mögé lett bezsúfolva, melyet ráadásképpen még egy optikai stabilizátorral is megspékeltek a mérnökök – a munkáját egy LED-es segédfény is támogatja.

A rendszer teljesítményéért egy Snapdragon 800 chip fog felelni, ami a viszonylag alacsony felbontással társulva kifejezetten ütős párosnak ígérkezik. A Qualcomm lapkája egyébként egy Adreno 330 grafikus feldolgozó egységet, valamint négy darab 2,2 GHz-es órajelen üzemelő Krait 400 processzormagot vonultat fel. A rendszermemória kapacitása 2 GB-osra lett szabva, ebből fakadóan nem okoz majd neki fejfájást az sem, ha a jövendőbeli tulajdonosa egyszerre több alkalmazást szeretne szimultán futtatni. Háttértár tekintetében kétféle kivitellel készült az Amazon, lesz belőle 32 és 64 GB-os változat is. Bővítési lehetőséggel nem szolgál a masina, legfeljebb online tárhelyekre lehet olyankor támaszkodni, amikor fogytán van a tárkapacitása. Az Amazon Cloud Drive korlátlan fotótárolási lehetőséggel fog szolgálni, a képeket tehát nyugodtan lehet majd a vállalat felhőiben tartani, ezzel pedig kapásból sok helyet lehet megtakarítani. A bemutató ideje alatt kihangsúlyozták, hogy megtalálható majd a tarsolyában egy villámgyors mobilinternernet-elérést lehetővé tevő 4G LTE modem. Emellett került még bele kétsávos, 802.11ac előírásnak megfelelő Wi-Fi, Bluetooth 3.0 modul, NFC chip és persze A-GPS vevő is, ami a GLONASS műholdakkal is „szót ért”.

Az újdonság hangzására is különösen nagy figyelmet szenteltek. A sztereó hangkeltők párosa alulra került, hasonlóan az iPhone-ok esetében látott elrendezéshez, és virtuális hangzásvilággal is felruházták, hogy még jobb legyen az összkép a 3D megjelenítéssel. Extraként pedig hozzácsaptak egy olyan fülhallgatót is, ami állítólag soha nem fog összegubancolódni – ez egészen érdekesen hangzik, kíváncsian várjuk, hogy beváltja-e ezt az „ígéretét”. A szerkezet öt különböző árnyalatban pompázhat (fekete, citromsárga, lila, sötétkék és piros) a védőtokoknak hála, így mindenki megtalálhatja majd a személyiségéhez leginkább passzoló kiegészítőt. A készülékház 66,5 x 139,2 x 8,9 milliméteres vonalakkal határolható körül, a tömege pedig eléri a 160 grammot, így azt biztosan nem lehet rá mondani, hogy könnyed lenne. Az energiaellátásról egy 2400 mAh-s akkumulátor fog gondoskodni, ami a fenti képességek mellett átlagos üzemidőt vetítene előre, ám itt egy kicsit más a helyzet. Miért nem tudhatjuk jelenleg, hogy mennyire lesz energiaéhes a gép? Nos, a 3D megjelenítés egyelőre egy nagyon komoly ismeretlen a képletben, hiszen ez négy kamerát dolgoztat folyamatosan, és mellette valószínűleg még rengeteg számítást is igényel.

A Fire Phone-on szolgálatot teljesítő Fire OS 3.5 operációs rendszer továbbra is az Androidra épül, de ahogy azt már korábban megszokhattuk az Amazontól, minden olyan szolgáltatást eltávolítottak róla a fejlesztők, amik a Google-höz köthetőek valamilyen formán. Itt fontos kiemelni a dinamikus perspektívát, ami a minden helyzetben pontos megjelenítésen túlmenően különböző gesztusok értelmezésével a telefon irányítását is lehetővé teszi. Ha például előre vagy hátra dönti azt az olvasó, akkor görgetheti a kijelző tartalmát az adott irányba, balra vagy jobbra pedig mondjuk egy könyv lapozását lehet megoldani, de fontos, hogy a benne rejlő lehetőséget akár még a játékok irányításakor is ki lehet majd aknázni.

A Fire OS-sel egy sor amazonos szolgáltatás kihasználásra is lehetőség nyílik. Ilyen például a Mayday, ami a hét minden napján 24 órás, táveléréssel működő segítségnyújtást garantál a vállalat szakemberei által. Újdonság itt a Firefly, ami egy nagyon különleges termékfelismerő rendszer, és a vásárlást szeretnék vele minden eddiginél könnyebbé tenni. Ennek a használatával elegendő csak lefotózni vagy a mikrofonnal „lehallgatni” a megvenni kívánt dolgot (ez lehet film, zene, könyv, újság vagy bármilyen más tartalom), és az óriási adatbázisból azonnal kiválasztásra kerül, hogy mire is szeretnénk rátalálni. Innentől már csak egyetlen érintés a vásárlás. A vállalat elmondása alapján már most is kb. 100 millió termék van, amit képes felismerni a fent említett két mód valamelyikével, és ez a szám rohamosan nőhet, mert egy külön SDK is készült hozzá. Végül az Amazon Prime egy éves előfizetés mellett sem lehet elmenni szó nélkül, ez is jár telefont megvásárlóknak.

Az Amazon Fire Phone a forgalmazás tekintetében semmilyen különlegességet nem tartogat. Az eszközt meg lehet majd venni függetlenül, de az amerikai AT&T szolgáltatón keresztül is hozzá lehet majd jutni. Az árát nem aprózták el, ugyanis nem kevesebb mint 650 dollárt kell majd érte leszurkolni a kasszától való távozás előtt, ha pedig a nagyobb, 64 GB-os tárhelyre is szükség van, már 750 dollárról beszélünk. Az előrendelések felvételét már megkezdték, a szállítás azonban várat magára egészen július 25-éig.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward