Bemutatkozott a Radeon HD 6800-as család

Az AMD ma végre lerántotta a leplet Radeon HD 6800-as videokártya sorozatának tagjairól, azaz a Radeon HD 6850-es és Radeon HD 6870-es modellekről. Az újdonságok második generációs, DirectX 11-es támogatással ellátott grafikus processzor köré épülnek, amely 40 nm-es csíkszélességgel készül, a Barts kódnevet viseli és nem kevesebb, mint 1,7 milliárd darab tranzisztort tartalmaz. A GPU a Cypress alapú megoldásoknál 450 millióval kevesebb tranzisztort tartalmaz, így felülete is kisebb: a korábbi megoldások 334 négyzetmilliméteres méretével ellentétben a Barts GPU-k már "csak" 255 négyzetmilliméteresesk. A gyártó ennek, valamint az olcsóbb GDDR5-ös memóriányak és az olcsóbb alkatrészeknek köszönhetően igen ütőképes árat tudott szabni a Radeon HD 6800-as sorozat tagjainak, ezáltal a piacon igen-igen jó helyzetbe kerülhet majd a rivális megoldásaival szemben. Az AMD a termékek esetében nagy hangsúlyt helyezett a minél jobb tesszellációs teljesítmény elérésére, valamint arra is, hogy az újdonságok a lehető legjobb képminőséget kínálhassák (morphological anti-aliasing). Mindkét videokártyán találunk 1.2-es szabvány köré épülő DisplayPort csatlakozót, valamint 1.4a típusú HDMI videó kimenetet is és mindketten az új, UVD3-as videó motorral (Blu-Ray 3D), valamint HD3D támogatással érkeznek, utóbbi a 3D játékok esetében jön majd jól. No, de inkább nézzük az újdonságok specifikációit egyenként.

Bemutatkozott a Radeon HD 6800-as család

Az AMD ma végre lerántotta a leplet Radeon HD 6800-as videokártya sorozatának tagjairól, azaz a Radeon HD 6850-es és Radeon HD 6870-es modellekről. Az újdonságok második generációs, DirectX 11-es támogatással ellátott grafikus processzor köré épülnek, amely 40 nm-es csíkszélességgel készül, a Barts kódnevet viseli és nem kevesebb, mint 1,7 milliárd tranzisztort tartalmaz.

A Barts GPU a Cypress alapú megoldásoknál 450 millióval kevesebb tranzisztorral bír, így felülete is kisebb: a korábbi grafikus processzorok 334 négyzetmilliméteres méretével ellentétben a Barts GPU-k már "csak" 255 négyzetmilliméteresek. A gyártó ennek, valamint az olcsóbb GDDR5-ös memóriachipeknek és az olcsóbb alkatrészek felhasználásának köszönhetően igen ütőképes árat tudott szabni a Radeon HD 6800-as sorozat tagjainak, ezáltal kényszerítve a riválist a tegnapi árcsökkentésre. 

Az AMD a termékek esetében nagy hangsúlyt helyezett a minél jobb tesszellációs teljesítmény elérésére, valamint arra is, hogy a friss videokártyák a lehető legjobb képminőséget kínálhassák (pl.: morphological anti-aliasing). Mindkét videokártyán találunk 1.2-es szabvány köré épülő DisplayPort csatlakozókat (2 db), valamint 1.4a típusú HDMI videó kimenetet is és mindketten az új, UVD3-as videó motorral (Blu-Ray 3D), valamint HD3D támogatással érkeznek. No, de inkább nézzük az újdonságok specifikációit egyenként.

A 179 dolláros ajánlott végfelhasználói árral érkező Radeon HD 6850 esetében a GPU 960 stream processzort kínál, amelyekhez összesen 48 textúrázó (TMU) és 32 ROP tartozik. A GPU és az 1 GB-nyi GDDR5-ös típusú fedélzeti memória között 256-bites adatsín húzódik; a GPU 775 MHz-es, míg a memóriachipek 1000 MHz-es órajelen üzemelnek (effektív 4 GHz). A termék egyetlen hattűs PCI Express tápcsatlakozót igényel a stabil működéshez és PCI Express 2.1 x16-os csatolófelületen keresztül kapcsolódik a rendszerhez. A kártya TDP-je 127W-os, üresjáratban viszont mindössze 19W-os fogyasztás mellett üzemel. A video kimenetek között két darab DVI port (egy Single-link és egy Dual-link), 2 darab 1.2-es mini DisplayPort és egy 1.4a szabvány köré épülő HDMI port foglal helyet.

A Radeon HD 6870 ezzel szemben már 239 dollárba kerül és 40 nm-es Barts GPU-ja összesen 1120 stream processzort, illetve 56 textúrázót és 32 ROP egységet tartalmaz. A két darab hattűs PCI Express tápcsatlakozót igénylő termék 1 GB-nyi GDDR5-ös típusú fedélzeti memóriával rendelkezik, amely ezúttal is 256-bites adatsínen keresztül kapcsolódik a GPU-hoz. A memória chipek 1050 MHz-en (effektív 4200 MHz), míg a grafikus processzor 900 MHz-es órajelen ketyeg. Az újdonság TDP-je 151W-os, üresjárati fogyasztása pedig szintén 19W csak úgy, mint kisebb testvérének. A referencia modelleken két darab DVI port (egy Single-Link és egy Dual-link), két mini DisplayPort és egy HDMI csatlakozó helyezkedik el. Csak úgy, mint a Radeon HD 6850 esetében, úgy a Radeon HD 6870-nél is rendelkezésre áll a sztereoszkópikus 3D támogatás.

Az AMD bejelentése szerint a mai rajt egy ún. "hard launch", azaz az új videokártyák azonnal elérhetőek a különböző gyártók kínálatában és az üzletek polcain is feltűnnek majd az elkövetkező napok folyamán, tesztünkkel együtt.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward