Befutott az iOS 9 és a watchOS 2 harmadik bétája

Frissült a béta állapotú iOS 9, ennek keretében megkapta az Apple Music-ot. A watchOS 2 pedig stabilabb és gyorsabb lett.

Befutott az iOS 9 és a watchOS 2 harmadik bétája

Az Apple egyszerre indította útnak az iOS 9 rendszert és a watchOS 2-t a Worldwide Developers Conference alkalmával, majd ugyanakkor érkezett ezeknek a második bétája, és most a béta 3 kiadásokról is egyidejűleg számolhatunk be. A szinkronban fejlesztett megoldások OTA érkeznek az érintett masinákra, de ezeket továbbra is csak azok vehetik igénybe, akiket fejlesztőként tart nyilván a rendszer, és számolni kell azzal, hogy akadhatnak problémáik a mindennapok során.

Az iOS 9 esetében a legfontosabb újítást az jelenti, hogy az iOS 8.4 után itt is megjelent az Apple Music szolgáltatás, és ezzel együtt termesztésen a Beats 1 exkluzív, online rádióadó is. A Zene alkalmazásban jobbára ugyanazokkal a változásokkal ismerkedhetnek meg az iOS 9 beta 3 telepítését követően a felhasználók, amik múlt héten jelentek meg az iOS 8.4-ben. Érdekesség itt, hogy azt is be lehet állítani mostantól, hogy mobilinternet-kapcsolat mellett is maximális minőségben lehessen élvezni a dalokat. Ennek a kiadásnak már része az új News applikáció, ami folyamatosan friss hírekkel szolgál majd a készüléktulajdonosok számára. Sajnos a News egyelőre csak az Egyesült Államokban érhető el – a hazai felhasználók is próbára tehetik, ám ehhez a regionális beállításokkal kell ügyködni. A programban pillanatnyilag még eléggé kevés hírforrás van alapból (mind angol nyelvű), de a tervek szerint a Safarin keresztül hozzá lehet majd adni saját RSS-eket is.

Ezzel a kiadással megérkezett az átalakított kétlépcsős azonosítási rendszer, ami az Apple mérnökei szerint sokkal simábban működik majd, és biztonságosabb is lesz, mint az elődje. Az ugye mindenkinek megvan, hogy az appokat mappákba lehet rendezni? Ezekben a mappákban a programok 3 x 3-as elrendezéssel jelennek, illetve jelentek meg eddig, a frissítést követően ugyanis az iPadek esetében már 4 x 4-es felállással lesz dolga a felhasználóknak, így egyszerre több program látható a kijelzőn. A Fotók alkalmazáson belül megjelent két új könyvtár, az egyikbe a szelfik gyűjthetők és rendszerezhetők, a másikba pedig a képernyőmentések kerülnek majd. A keresést megkönnyítendő, mostantól már azonnal láthatóak a Siri által javasolt dolgok, amiért korábban még a keresőképernyőre kellett lapozni.

A beállítások menüben feltűnt néhány új opció, például a News alkalmazáshoz kapcsolódóan, és egyes pontoknak megváltoztatták az ikonját – akik a piktogramok alapján tájékozódtak, elsőre biztosan meg fognak lepődni helyenként. Ismert hibák továbbra is szép számmal akadnak a fejlesztés alatt álló iOS-ben. Az egyik ilyen kellemetlen dolog, hogy a kamerával jelenleg nem lehet úgy fotózni, hogy a hangerőszabályzót használja a gép tulajdonosa exponáláskor. Ezt és az ehhez hasonló problémákat az Apple remélhetőleg kigyomlálja, mire szélesebb körben is elérhetővé válik az iOS 9. Az aktuális build egyébként az 13A4293g azonosítót visel.

A watchOS 2 esetében nem sok részlet derült ki arról, hogy milyen változásokra számíthatnak a fejlesztők. Az okosórára szabott operációs rendszer jelentős előrelépést követően mutatkozott be a WWDC-n, így elég nagy érdeklődés övezi, viszont minden jel szerint egyáltalán nem problémamentes vele a munka. A harmadik béta jóformán csak javításokból és teljesítményoptimalizálásokból áll. Remélhetőleg a frissítést követően már valóban egy stabilabb eszközzel dolgozhatnak a továbbiakban a partnerek.

A watchOS 2 és az iOS 9 vélhetően legközelebb is egyszerre fog befutni, és még számos béta kiadás elé nézhetünk, hiszen ezek az operációs rendszerek valószínűleg csak szeptemberre nyerik el a végleges alakjukat. A watchOS frissítése korábban nem igényelt különösebb körültekintést, hiszen egy kicsi szoftvercsomagról volt szó, de most ez is nagyra, 217 MB-ra hízott, az iOS 9 béta 3 pedig akár 300 MB-nál is nagyobb lehet az adott eszköztől függően. A frissítési műveletek előtt garantálni kell a megfelelő töltöttségi szintet, valamint a stabil sávszélességet mindkét esetben.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward