Shop menü

BE AKARTA MESÉLNI AZ APPLE AZ EU-NAK, HOGY NEKIK 3 SAFARI BÖNGÉSZŐJÜK IS VAN

Ezzel a taktikával akarták elkerülni az EU-s szabályozásokat.
Török Roland
Török Roland
Be akarta mesélni az Apple az EU-nak, hogy nekik 3 Safari böngészőjük is van

Az elmúlt pár évben többször olvashattatok a gatekeeper, vagyis a kapuőr féle Európai Uniós törekvésről, ami a legnagyobb IT vállalatok felelősségét próbálja növelni azzal, hogy törvényi eszközökkel kényszerítik ki az egyenlő verseny lehetőségét. 

Az Apple, mint a mobilipar legjelentősebb szereplője több aspektusból is kapuőr rangot kapott, így az App Store, az iOS operációs rendszer és a Safari is külön figyelmet kap az EU-s piacon belül, melynek következtében muszáj lesz az Apple-nek többet engednie a fent említett platformokon, nem zárhatja be a felhasználókat a rendszerébe, a kisebb szereplőket is hagynia kell érvényesülni. 

Az Apple-nek nem tetszik a besorolás, ezért igyekeznek mindent elkövetni, hogy ne kelljen engedményeket tenniük, így elkezdték megmagyarázni, hogy a Safari böngésző valójában nem egy, hanem három különböző termék. 

Az érvelésük szerint a Safari böngésző valójában teljesen más iPad-on és MacOS-en, mint az iOS-en, hiszen az előbbi kettőben van oldalsáv, míg az iOS verzió ilyet nem tud, tehát nem lehet ugyanaz. Vagyis hiba lenne a Safarit domináns böngészőnek tekinteni, mert három kis termékről van szó, nem egy nagyról. 

Az érvelés nem hatotta meg az EU-t, válaszukban jelezték is, hogy még a marketing anyagukban is mást állít az Apple, ott ugyanis azzal érvelnek, hogy egyetlen böngészőről van szó, ami minden eszközön működik és szinkronizál. „A Safari egyetlen webböngészőnek minősül, függetlenül attól, hogy milyen eszközön keresztül érhető el a szolgáltatás” – írta a vizsgálat eredményeként a bizottság. 

Sokak szerint az Apple próbálkozása önmagában is ellene megy a kapuőr törvénynek, abban ugyanis kimondták, hogy tilos azzal próbálkozni is, hogy egy ilyen szolgáltatást trükközések segítségével több kicsire felosszanak abból a célból, hogy így elkerüljék az ezzel járó kötelezettségeket.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére