Az útja végéhez ér Huawei Emotion UI?

A Harmony OS kerülhet már a figyelem középpontjába, ami több fronton is hasonló lesz az EMUI-hoz.

Az útja végéhez ér Huawei Emotion UI?

A Huawei a színfalak mögött már arra fókuszál, hogy a saját, Androidról független operációs rendszer minél előbb bevethető legyen, és könnyen lehet, hogy EMUI újabb verzióban már nem is fog készülni a mostani formában. A MyDrivers számolt be erről, egy olyan interjúra hivatkozva, ami a napokban készült Wang Chengluval, a Huawei szoftverfejlesztési részlegének vezetőjével.

Wang Chenglu arról mesélt, hogy a HongMeng operációs rendszer, ami kínai nevén a Harmony OS, több fronton is úgy lett kialakítva, hogy összhangba hozható az Emotion UI grafikus felhasználói felülettel, vannak közös elemek. Ugyanazt a keretrendszert használja például, és így nagy valószínűséggel ez össze fog olvadni az új operációs rendszerrel, elhagyva az Androidot.

Galéria megnyitása

Intő jel arra, hogy az Android már jövőre nyugdíjba vonulhat, hogy a Huawei az EMUI 11 grafikus felületet már nem az Android 11-re húzta fel, ahogy az korábban megszokott volt, hanem meghagyta az Android 10-et. És itt elméletileg nem arról van szó, hogy az Android 11-et sem használhatja a szankciók miatt, hiszen az AOSP alap nyíltan, mindenki számára elérhető, így a Huawei-nek is biztosított lenne.

Galéria megnyitása

A HarmonyOS eddig nem sok helyen bukkant fel, főleg televíziókon lehetett vele találkozni. Különlegessége lesz ennek, hogy elvileg számos környezetben be lehet majd vetni, és minden fronton az igényekhez igazítható. Mikrokernel alapú operációs rendszerről van szó, aminek a fejlesztését a Huawei már évekkel korábban elkezdte, de tavaly pörgette ezt fel igazán, mikor kiderült, hogy az Egyesült Államok minden amerikai kötődésű terméktől szeretné elvágni, így például a GMS-től, amit már egy ideje nem is használ a cég.

A Huawei azt már korábban elmondta, hogy az első okostelefonok jövőre fognak érkezni a Harmony OS operációs rendszerrel. És azt is közölte, hogy elérhető lesz a saját fejlesztésű szoftveres környezete korábbi szerkezetekre, ami könnyen lehet, hogy egyben azt is jelenti, hogy az Emotion UI 11-ről és az Androidról már a Harmony OS-re fognak frissülni a meglévő készülékek. Ugyanezt az információt erősíti az a pletyka is, ami már konkrétan a várható frissítések terjedésének üteméről számol be.

Galéria megnyitása

Állítólag a Huawei úgy tervezi bevezetni a Harmony OS-t, hogy elsőként rögtön a csúcson fog ez elindulni, és azokat az eszközöket veszi célba, amelyek a Kirin 9000/9000E rendszerchipet alkalmazzák. Ezeket fogják követni az 5G-s Kirin 990 lapkával ellátott készülékek, majd a harmadik hullámban a 4G-s Kirin 990-et, a Kirin 985-öt, és részben mér a Kirin 820-at tartalmazó termékek. A negyedig frissítési kör már a Kirin 980 alapú vasakat érintheti a maradék Kirin 990 4G és Kirin 820 lapkás eszközökkel együtt, és csak ezek után fognak sorra kerülni az olcsóbb gépek a Kirin 810 és 710 rendszerchipekkel.

A Harmony OS mobilokra szánt változatának béta kiadása még az év vége előtt elérhetővé válhat. Legközelebb a Huawei a Harmony OS-ről előre láthatólag akkor fog hivatalosan nyilatkozni, amikor bemutatkozik ennek a viselhető kiegészítőkre, okosórákra szánt változata, és a gépjárművek fedélzeti rendszerét támogató verziója, ugyanis ilyen is készül belőle. Kíváncsian várjuk, hogyan alakul majd ennek a megoldásnak a sorsa.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap