Az Oppo megreformálja a töltést és a képstabilizálást

Reflektorfénybe került a Super VOOC gyorstöltési eljárás, valamint a SmartSensor képstabilizálásról is lehullott a lepel.

Az Oppo megreformálja a töltést és a képstabilizálást

Új mobilt nem, de két új technológiát bemutatott az Oppo Barcelonában, és bizony mindkét esetben egészen forradalmi megoldásokról beszélhetünk. Az Oppo első körben a gyorstöltésre tért ki, a vállalat leleplezte a Super VOOC eljárást, ami egészen elképesztő mértékű előrelépést jelent az amúgy is rendkívül jól teljesítő VOOC-hoz képest. Ez után pedig a SmartSensor került elő, ami a világ első szenzoreltolásos képstabilizálása okostelefonokba.

Oppo Super VOOC

Először lássuk, hogy az Oppo gyorstöltési megoldása milyen fejlődésen esett át. Az új Super VOOC töltés esetében jóformán el kell felejtenünk mindenféle töltési eljárást, amit korábban ismertünk, ugyanis hatalmas előrelépés történt, és egészen más az irány. Az Super VOOC egy lemerült okostelefont képes teljesen feltölteni 15 perc alatt, és a vállalat nem a levegőbe beszélt, hanem be is mutatta a produkciót. A demonstráció alanyául szolgáló okostelefon egy 2500 mAh-s akkumulátort tartalmazott, ami épphogy bekapcsolt a demonstráció elején.

A teljes töltésre vonatkozó időt reklámozni már csak azért is nagy szó, mert arányaiban véve mindig sokkal hosszabb időt vesz igénybe, mint a töltési ciklus első fele vagy kétharmada, ezért is szokták a gyártók azt kiemelni, hogy egy bizonyos szintig milyen hamar jut el a mobil. A Super VOOC-ra is igaz egyébként ez az állítás, ami még hihetetlenebbé teszi a technológiát. A bemutatónál használt, 2500 mAh-s kapacitású akkumulátor a töltés kezdetétől számolva 5 percen belül elérte a 45 százalékos töltöttségi szintet, és ezt követően csökkent valamelyest a sebessége. 45 százalékra töltve már 10 órányi folyamatos telefonálásra lenne képes a készülék, és igen, ehhez elég az Super VOOC-nak mindössze 5 perc.

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy milyen hatással van ez a komoly töltési tempó az akkumulátor élettartamára. Nos, az Oppo ezt a kérdéskört sem kerülte ki, és nem is lett volna miért, ugyanis elmondása szerint egyáltalán nem roncsolja a telepet a Super VOOC, legalábbis nem jobban, mint az eddigi eljárások. Ez azonban nemcsak a töltés technológián, hanem az akkumulátoron is múlik. A Super VOOC-t támogató készülékekben egy speciális telep lesz, amiről természetesen az Oppo nem sokat árult el, azonban az kiderült, hogy már szabadalom védi – a Super VOOC-hoz 18 új szabadalom köthető. Az eddigi gyorstöltések a feszültség növelésével értek el jobbnál jobb eredményeket, a Super VOOC azonban kifejezetten alacsony feszültséget használ, és pulzálva viszi át az energiát. Az egész rendszer kialakításánál katonai minőségű anyagokat használt az Oppo, így a tartósságra sem lehet majd panasz.

A Super VOOC egyaránt támogatja a Micro-USB 2.0 és a C-típusú USB csatlakozó felületet is, bár valószínűleg már minden Super VOOC képes eszköz C-típusú USB-vel kerül majd forgalomba. Az új eljárás kapcsán még nem esett szó a melegedésről, márpedig a gyorstöltésnél ez sem egy elhanyagolható dolog. Legalábbis az eddigi eljárásoknál nem az volt, itt viszont már egyáltalán nincs jelentősége. Mivel a Super VOOC alacsony feszültségen üzemel, így felesleges hő sem igazán keletkezik. Az Oppo mérései szerint legfeljebb 3,3 fokos melegedést lehet tapasztalni a töltés során.

Oppo SmartSensor képstabilizátor

Az Oppo másik érdekes újítása a SmartSensor, ami bár nem szól akkorát, mint a Super VOOC, egyáltalán nem elhanyagolható megoldás. Néhány éve még legfeljebb digitális képstabilizálással dolgoztak a mobilok, mostanra az optikai stabilizálás is szépen teret nyert, a SmartSensor pedig a következő lépcsőfokot hozza el a mobilok számára. Itt nem a lencserendszer korrigálja majd az okostelefon bemozdulásait, hanem a szenzor fogja lekövetni a rezgéseket. Akik jártasan mozognak a fényképezés világában, biztosan találkoztak már szenzoralapú képstabilizálással, főleg MILC-ekre jellemző ez, telefonokban azonban nem láthattunk még korábban ilyet.

Több oka is van annak, amiért a szenzoros stabilizálás jobb, mint az optikához kapcsolódó eljárás. A legfontosabb szempont egyértelműen az, hogy a SmartSensor nagyobb szabadságot élvez, gyakorlatilag bármilyen irányú kimozdulást korrigálni képes, míg az optika előre meghatározott tengelyen mozdulhat ki – a legtöbb mobil a „gördülő” mozgással például egyáltalán nem tud mit tenni. A fogyasztás sem mindegy. Bár kevesen gondolnák, de az optikai eljárás meglehetősen sok energiát, kb. 0,5 wattot igényel egyetlen fotónál, míg a szenzoreltolásnál csak 10 mW-ról beszélhetünk. A pontosság sem elhanyagolható, ugyanis az átlagos OIS rendszerek legalább 3-5 mikronos kitérést tesznek, míg a szenzor akár 0,3 mikront is képes kezelni. Ez már alpixel-szintű pontosságot jelent. És végül az erények közé sorolható az is, hogy a reakcióideje alig 15 milliszekundum, az OIS-nak viszont nagyjából 50 ms-re van szüksége a mozgás lekövetésekor. Videózásnál lehet ez különösen érdekes, ott ugyanis 30 FPS-sel számolva 33 ms telik el a rögzített képek között.

Az Oppo SmartSensor jelen állapotában 1,5 fokos mozgást tud abszolválni, és ami még érdekes, hogy minimum 1/1.8 hüvelykes szenzorméret szükséges hozzá, miközben a mobilok java (beleértve a legújabb csúcsgépeket is) még 1/2.3 colnál kisebb érzékelőt alkalmaz. Az Oppo tehát semmit nem bíz a véletlenre, és igazán jó képminőséget szeretne elérni minden tekintetben. Illetve az is benne van a dologban, hogy az ilyen korrekciót nagyon nehéz ennyire kicsi méretben alkalmazni, konkrétan senkinek sem sikerült korábban, és éppen ez jelenti az áttörés egyik lényeges pontját.

Arról sajnos sem a Super VOOC-nál, sem pedig a SmartSensornál nem esett szó, hogy ezek mikor kerülnek majd bevetésre, de remélhetőleg még idén megismerkedhetünk olyan mobillal, ami ezeket is magába foglalja majd.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward